Igor Tkalčević

Bivši prvotimac Rijeke i Osijeka uoči nedjeljnog sudara na Rujevici: “Bijele ne čeka lagan posao…”

Ivan Volarić

Igor Tkalčević u dresu Rijeke prije 19 godina/Foto I. TOMIĆ

Igor Tkalčević u dresu Rijeke prije 19 godina/Foto I. TOMIĆ

Rijeka je u vrlo dobroj formi, a Osijek je u dobroj formi. To bi mogao biti jezičac na vagi koji će odlučiti pobjednika - rekao je nekadašnji stoper nedjeljnih suparnika na Rujevici



RIJEKA Puno je poveznica između nedjeljnih prvoligaških suparnika na Rujevici, Rijeke i Osijeka te trećeligaša Krka. Denis Šikljan, ambiciozni predsjednik krčkog trećeligaša, navijač je Rijeke. Godinama je bio sponzor i posjetitelj utakmica na Kantridi i na Rujevici. Poslovno je povezan s predsjednikom Osijeka Ferencom Sekeljijem. Uostalom, iz tog dugogodišnjeg poznanstva u konačnici se izrodila jaka riječka struja u Gradskom vrtu, predvođena bivšim direktorom Rijeke Vladom Čoharom. No, to nije sve. Osječko-riječke veze preko Krka čvrstima drže i vratar Ivan Vargić, Đakovčanin koji je svojedobno preko Osijeka stigao na Rujevicu te Igor Tkalčević, trener vodeće momčadi Treće NL – zapad.


– Moram reći jednu zanimljivost. Prvi profesionalni ugovor potpisao sam s Osijekom, a posljednji s Rijekom! – rekao je nekadašnji branič Plavo-bijelih i Bijelo-plavih, koji je s Rijekom osvojio dva Kupa Hrvatske, a protiv Osijeka izgubio jedan finale u dresu – Cibalije.


Kriza Krka stvar prošlosti

 




Jesenski prvak Treće NL – zapad proljetni dio sezone otvorio je pobjedom u Medulinu, u zaostaloj utakmici, a onda je upao u crnu rupu (tri kola bez pobjede), iz koje se napipao izlaz prošlosubotnjom pobjedom nad Rudarom. Tkalčević i suradnici, te igrači, sigurno – lakše dišu.


– Mislio sam da nećemo upasti u krizu, ali dogodila se… Pričamo samo o psihologiji, pravom pristupu, a ne o krizi igre. Svi uživamo u pobjedama, pa tako i svi snosimo odgovornost kada ne pobjeđujemo. Ja sam naravno – najodgovorniji. Uspio sam zajedno s momčadi vratiti Krk na pobjedničke staze. Naravno da mi nije drago što smo upali u crnu rupu, ali sve su to stvari koje se događaju tijekom sezone. Mislim da je to sada prošlo svršeno vrijeme – rekao je Tkalčević.

Za sebe će reći da je u prvom redu Baranjac, a tek onda po općoj definiciji Slavonac. No, toliko dugo je na Kvarneru da se već može smatrati Primorcem, Riječaninom, Matuljcem, možda malo i – Bodulom. Karijeru je počeo u Mladosti iz rodnog Čeminca, nastavio kao junior u osječkoj Olimpiji pa preko Gradskog vrta u ljeto 2004. godine stigao na Kantridu na poziv ondašnjeg trenera Elvisa Scorije i pokojnog sportskog direktora Mladena Romića. Duga lepršava kosa, ukroćena trakom oko čela odavno nije njegov zaštitni znak. Naočale i ozbiljan pogled opravdavaju nadimak iz igračkih dana – profesor. Ruku na srce, nije baš bio profesor u kopačkama, ali je bio igrač na kojega se uvijek moglo osloniti. Vjerojatno bi imao zapaženu minutažu i kod Sergeja Jakirovića i kod Borimira Perkovića, trenera Rijeke i Osijeka, koji međusobni susret dočekuju u nešto drukčijim okolnostima. Bijeli su proljetnih hit, Osječani jedno od najneugodnijih iznenađenja.


Škorićev odlazak


– Rijeka se posložila kako treba – nastavlja »Tkalac«. – Pričam o sportskoj politici. Trener je dobio slobodne ruke i vidi se njegov potpis. Imaju zapažene rezultate, ne gube glavu i kada imaju negativan rezultat. Idu u onom smjeru koji su si zacrtali dolaskom Sergeja Jakirovića. Dakle, stabilizacija u ovih šest mjeseci i pokušati uzeti što više bodova te stvoriti kostur momčadi za iduću sezonu. Za sada to izgleda jako dobro. Svaka im čast na tome. Što se Osijeka tiče, oni su okrenuli ploču i nakon godina velikih ulaganja u momčad, sada su se okrenuli svojim domaćim, talentiranim igračima, koja je iznjedrila njihova omladinska škola uz pomoć skautske službe. To je ono po čemu je Osijek uvijek bio prepoznatljiv. Definitivno da su Osječani oslabljeni po odlasku dugogodišnjeg kapetana i lidera Mile Škorića, koji je zaslužio napraviti taj transfer. Neovisno o tome, sportska politika koju direktor Ivica Kulešević provodi u dogovoru s Upravom, vodi klub u dobrom smjeru. Netko će reći da nema novaca pa je došlo do zaokreta. Mislim da to nije tako. Oni su procijenili da će s prodajom igrača, kvalitetnim transferima koje su odradili, dobiti prostora za osloboditi unutarnju snagu i potencijal brojnih mladih igrača.


Borba za Europu


Pogled na ljestvicu sugerira da bi šestoplasirana Rijeka pobjedom mogla dostići trećeplasirani Osijek, odnosno definitivno ući u otvorenu utrku za Europom, što se jesenas činilo kao teška utopija.


– Ima još dosta utakmica do kraja prvenstva. Čeka nas zanimljiva borba za Europu. Osijek je doveo kvalitetnog trenera Perkovića, koji je u prvoj utakmici protiv Dinama kod momčadi isprovocirao pravi gard. Poznavajući situaciju u Osijeku, oni sigurno neće gubiti glavu, već će pokušati izvući maksimum do kraja sezone. Rijeku definitivno ne čeka lagan posao u nedjelju. Rijeka je u vrlo dobroj formi, a Osijek je u dobroj formi. To bi mogao biti jezičac na vagi koji će odlučiti pobjednika.


Rijeka je uoči stanke doživjela poraz u Maksimiru, koji ne bi smio poremetiti sve ono dobro što je momčad napravila na otvaranju proljeća.



– Stanka je sigurno dobrodošla treneru da osvježi i podigne neke kapacitete. Bitno je da se reprezentativci vrate zdravi, a s obzirom na to da je sada polovina drugog dijela sezone, ne bi trebali biti upitni njihovi fizički kapaciteti, odnosno automatizmi kojima trener teži. Drago mi je vidjeti da Rijeka kada izađe na teren izgleda kao momčad i svi navijači Rijeke su ponosni na to. I Osijek ima glavu i rep i sve to je garancija kvalitetne partije na Rujevici – rekao je Tkalčević.


 


Ponosan na Frigana i Hodžu

Igor Tkalčević je svojedobno radio u omladinskom pogonu Rijeke i vodio generaciju pionira u kojoj su odrastali današnji prvotimci Bijelih, Matija Frigan i Veldin Hodža.


– Ponosan sam što sam bio njihov trener. Upornost, odanost radu i pravi sportski duh je doveo do toga gdje su danas – rekao je Tkalčević uz napomenu kako mu se silno igrački dopada Niko Janković.