Igor Budan

Bivši igrač Rijeke i hrvatski reprezentativni napadač: “Dinamu dajem malu prednost, ali Rijeka radi dobre stvari u tišini i sve je moguće”

Denis Frančišković

Igor Budan i prvotimci Rijeke/S. DRECHSLER

Igor Budan i prvotimci Rijeke/S. DRECHSLER

Očekujem neizvjesno prvenstvo i to je dobro za sve nas koji volimo nogomet - rekao je BudanRIJEKA  Igor Budan, 43-godišnji bivši igrač Rijeke i hrvatski reprezentativac, uživa u mirovini. Ali ne miruje. Kao i nekad na travnjaku u vrhu napada i sada je stalno u nekom pokretu, nakon karijere na Apeninskom poluotoku koja je jedna od najdugogodišnjih od hrvatskih nogometaša, spaja biznis i sport, odnosno posao nogometnog agenta-posrednika. A to ponekad ide i uz sljubljivanje s vinom, Igor je već dugo u poduzetničkim vodama, pa i u onim s plasmanom vina.


Jučer je bilo posebno emotivno, ali s naglašenim sportskim šušurom, u svojoj novoj vinoteki primio je nikog drugog no cijelu momčad Rijeke. Na ugodnu vinsku kapljicu, ali više na dobru ćakulu došli su svi igrači predvođeni kapetanom Nediljkom Labrovićem, ali i prvi čovjek kluba Damir Mišković te sportski direktor Darko Raić Sudar. Naravno, Rijeka je uvijek prva i nezaobilazna tema. Sadašnja momčad Bijelih uspješno brodi HNL-om, bitno je redizajnirana i ima »ono nešto«. Igra atraktivno, napadački, ne samo za gol više…


– Nisam još pogledao Rijeku uživo, ali naravno sve pratim. I naravno, drago mi je da je momčad u vrhu, nakon onakvog lošeg prvog dijela prošle sezone – kaže Igor Budan. – Ali i takve situacije u nogometu se događaju koliko god čovjek planira, trudi se i entuzijast je. Znam da u klubu svi žele stvari posložiti najbolje, ali i takvi kiksevi su sastavni dio života jednog kluba.
Budan je posebno vidno zadovoljan što je na Rujevicu u posljednji tren prijelaznog roka iz Serie A u kojoj je on zabilježio blizu dvjesto nastupa stigao nitko drugi do – Marko Pjaca.


– Raduje me da se brzo reagiralo i da se vratio entuzijazam. Stvarno mi je drago vidjeti takvu kvalitetu na Rujevici zajedno s Pjacom. Nadam se posebno da će ga poslužiti zdravlje, da će imati kontinuitet jer igrač je koji stvara razliku na terenu.


Pjaca i mladost


Rijekina momčad je izuzetno mlada i to je dodatni zalog za budućnost. Promocija mladosti itekako je važna za jedan klub poput Rijeke.


– I to mi je izuzetno drago. Oduvijek sam bio pobornik toga da u hrvatskim klubovima mladi dobivaju više šansi. Da se posebno obrati na rad omladinske škole, ali i da se nađu mladi talentirani igrači iz riječkog i hrvatskog okruženja i onda dobrim radom donesu korist i sebi i klubu. Danas je nogomet jednostavno postao biznis i u tom kontekstu klubovi moraju nužno funkcionirati. Jednostavno, to je stvarnost. Uvijek je bitna i financijska bilanca na kraju godine. Tu je Damir Mišković napravio krucijalan posao i financijski to prati već jedanaestu godinu. A u startu to nije bilo nimalo lako.


Rijeka je ispala od Lillea u play-offu Konferencijske lige, ali skrenula pozornost na sebe. Držala je »u konopcima« jaku francusku momčad i velikog papirnatog favorita. Nedostajalo je i malo sportske sreće za ulazak u skupinu.


– Rijeka se već pokazala u takvim utakmicama protiv jakih protivnika u Europi. Koliko god ostaje žal zbog ispadanja, realnost je i da su ti mladi igrači dobili neprocjenjivo iskustvo iz velikih utakmica. To će im itekako koristiti u nastavku sezone.


Igor Budan/S. DRECHSLER


Budan zna što znači život napadača koji je često osuđen na sebe i golove. U vrhu riječkog napada ustalio se 19-godišnji Ivanović, ali iza njega podršku mu daje lepeza motoričnih igrača s idejom u igri.


– Sviđa mi se i taj potencijal u napadu. Kvaliteta je tu, dosta je slično orijentiranih igrača i postoji dosta opcija kako igrati. Dečki se dokazuju iz utakmice u utakmicu i vjerujem da momčad s njima može napraviti velik rezultat. Kako za klub, tako i za sebe. Naravno da je Pjaca taj koji će ih vući. Mislim da je Rijeka pogodila s izborom tih igrača. Najvažnije je da pokažu svoju kvalitetu, ali i da imaju glad i motivaciju. Uvijek ističem tu riječ entuzijazam jer smatram da je on najvažniji svaki dan kad igrač dođe na trening. Želja za dokazivanjem je posebno bitna, a uvijek treba i sreće. Ovo što sam pogledao po pitanju golova i napadačke igre u isječcima ili na televiziji, vidim da se radi o ozbiljnim mladim igračima. Kod mladih igrača uvijek je mali problem kontinuitet, ali vjerujem i da će Pjaca i ostatak starijih pomoći mlađima. Marko dolazi iz ozbiljne lige, ozbiljan je igrač i bit će primjer drugima.


Prihodi i prodaja


Rijeka je ljetos prodala Matiju Frigana u Belgiju, stvaranje novih vrijednosti nešto je bez čega hrvatski klubovi ne mogu živjeti. Pogotovo Rijeka kojoj mjesečno treba milijun eura za normalan klupski život.


– HNL nema nekih velikih izvora prihoda, od ostalih klubova možda jedino Hajduk uspijeva namaknuti dio sredstava iz ostalih izvora koji nisu gola prodaja igrača. No, to je drugačija realnost koja ne garantira dobru sezonu. Dinamo je priča za sebe, a ovdje Mišković sve to drži na zavidnoj razini. Sigurno da klubovima nedostaje taj jedan dio novaca kao u inozemstvu koji bi trebao doći od televizijskih prava. Definitivno, stvarnost je takva da je izlaz u dobrom radu s mladim igračima i stvaranju vrijednosti. Treba biti uporan, inzistirati na dobrim trenerima i dobrom odabiru igrača.


Dva poraza Hajduka u nizu promijenila su odnose snaga na vrhu ljestvice. Rijeka i Dinamo sve bliže »pušu za vrat« lideru s Poljuda. Što očekivati u nastavku?


– Definitivno očekujem neizvjesno prvenstvo i mislim da je to dobro za sve nas koji volimo nogomet. Što bude izjednačenije, to će biti bolje. A ne da se netko odvojio u veljači ili ožujku i onda nema onog žara i one borbe koju vole navijači. Svi u vrhu su sada tu negdje, a na proljeće će se vidjeti malo bolje tko je veći favorit. Dinamo uvijek odskače kvalitetom. I sad su dobro posloženi. Sigurno da ova situacija s promjenom trenera u Rijeci nije bila baš dobra, to se u Italiji ne može dogoditi. Tamo trener koji vodi jedan klub u toj sezoni ne može u tom ligaškom natjecanju prijeći u drugi klub. Ja bih uveo to pravilo i kod nas. Ili da postoje neke veće klauzule, ali to je uvijek dogovor kluba i trenera. Dinamu dajem malu prednost, a uz Rijeku dobro radi i Osijek. Kao i Hajduk koji pak ima drugačiju realnost i pritisak te je pitanje može li uvijek momčad to iznijeti do kraja. Ali treba priznati da su se Splićani digli zadnjih godina, taj njihov entuzijazam je glavna pokretačka snaga. U cijeloj toj situaciji Rijeka ima svoju priliku. Kao i uvijek, da u prepoznatljivoj tišini radi i odradi kvalitetno sve što treba i zadrži kontinuitet koji je započela početkom godine. I da igru stalno diže na višu razinu. A onda je sve moguće – zaključuje Budan koji se nada da će na Rujevicu u derbijima s Hajdukom i Dinamom.


Vjera u Perišićev povratak za EURO

Ozljeda reprezentativca Ivana Perišića u Tottenhamu poprilično je odjeknula, pogotovo kada se zna o kakvom je igraču riječ. I koliko znači Vatrenima.


– Reprezentaciju pratim također s guštom. Šteta za ozljedu Perišića. Prošao sam sve to ranije i znam kako je. No, Ivan još pokazuje da je na top razini bogate karijere i vjerujem da će se vratiti za Europsko prvenstvo. Veliki je radnik, nadam se da će opet biti pravi za šest, sedam mjeseci – kaže Budan.