Veliki ulog

Bijeli žele puni plijen u Jadranskom derbiju. Gorgon poručuje: ‘Spremni smo se i potući za drugo mjesto’

Denis Frančišković

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Imamo velik motiv i znamo što nas čeka. S druge strane je fizički vrlo spremna momčad, a to su derbiji u kojima su šanse uvijek oko 50:50. No, mi igramo doma i idemo po tri boda - kaže kapetan Alexander Gorgon



Jadranski derbi uvijek donosi nešto novo. Tako i ovaj današnji. Rijetko kad je Hajduk posljednjih godina na Rujevicu dolazio kao momčad bolje plasirana od »bijelih« i rijetko kad nije bilo dodatnog naboja. I na travnjaku i na tribinama. Ulog je popriličan, pobjednik preuzima drugo mjesto. I dobiva dodatnu dozu samopouzdanja za zanimljivu završnicu prvenstva. Sve pada na Dan žena, drugi put Jadranski derbi igra se na jedan dan koji se međunarodno obilježava. Igralo se i 1. svibnja 1988. kad je Rijeka pod stijenama Kantride slavila 3:1.


Osamdeset i četvrti je ovo ligaški derbi Rijeke i Hajduka u HNL-u i stota službena utakmica na Rujevici. Rijeka je dosad slavila 28 puta, Hajduk 31, dok su 24 utakmice završavale bez pobjednika. Za »bijele« je ovo prilika da se još više približe »bilima« u međusobnim prvenstvenim sudarima, a uzme li se Kup, eventualnom pobjedom i potpuno poravna sa Splićanima u međusobnim ogledima od nezavisnosti Hrvatske.


– Nama igračima uvijek je najbolje pričati na travnjaku. Za nas je ovo jako važna i atraktivna utakmica koja puno znači za klub i navijače. Ali i za cijeli grad. Želimo nastaviti svojim putem, mislim da se vidi razlika u našoj igri sada i u onom što je bilo krajem prošle godine – kaže kapetan Alexander Gorgon i dodaje: – Trebamo naći pravi balans između mirnoće i emocija. Ovaj derbi mogu odlučiti i mali detalji. Zato u svakoj sekundi moramo biti koncentrirani. Mi igrači jedva čekamo utakmicu, sve ćemo napraviti da dodatno pridobijemo navijače što smo i napravili zadnjih nekoliko tjedana. To se stvarno osjeti na travnjaku i nama puno znači.




Gorgon je od dolaska na Rujevicu igrao devet Jadranskih derbija i pritom je Rijeka samo jednom izgubila i triput pobijedila. Zabio je i dva gola, onaj posljednji u rezultatski velikoj pobjedi na Poljudu (0:4) u prosincu 2019. te onaj prvi u listopadu 2018. kad se na Poljudu igralo pred praznim tribinama. Said je doveo Splićane u vodstvo, a Gorgon izjednačio za konačan remi u kojem su oba gola pala s »kreča«.


– Ne pamtim koliko sam Jadranskih derbija odigrao, ali dovoljno, nije sada to ništa novo za mene ili da ne bih znao što to znači. Imamo velik motiv i znamo što nas čeka. S druge strane je fizički vrlo spremna momčad, a to su derbiji u kojima su šanse uvijek oko 50:50. No, mi igramo doma i idemo po tri boda – dodaje kapetan »bijelih« koji očekuje predstavu za nogometne sladokusce.


Pritom će biti posebno važan zamašnjak s tribina…


Respekt


– Svi znamo kakvo je stanje na ljestvici. Nije to odlučujuća utakmica za drugu poziciju, ali može se pobjedom napraviti veliki korak prema njoj. Gledao sam Hajduk protiv Dinama, bit će obostranog respekta u nekim situacijama. Naravno, puno će značiti i koliko i kako će se svaka momčad vraćati i u obranu. Čeka nas jako lijepa utakmica u kojoj želimo dati sve od sebe. Sigurno će biti i pun stadion i nadam se da će cijela ova reklama po medijima oko ovog susreta ispasti onakva kakva treba, baš prava – priželjkuje Gorgon.


Priprema za ovakve utakmice ponekad zna biti specifična. Kako se on osobno priprema?


– Za nas igrače je možda čak i lakše ući u ove utakmice jer ne treba nekakvog dodatnog motiva. Nitko ti ne treba ništa posebno govoriti o važnosti utakmice. To su top utakmice, privlače puno gledatelja i naravno da je svatko od nas fokusiran na najbolji mogući način na ono što ga čeka na travnjaku. Svi mi se želimo prezentirati u što boljem svjetlu. Možda to čudno zvuči, ali nama je priprema za ovakvu utakmicu najlakša – tvrdi Gorgon.


Od svojih Jadranskih derbija u najljepšem sjećanju mu je ipak onaj posljednji.


– Tužno je bilo kad smo na Poljudu igrali po kiši i pred praznim tribinama. Ali posebno pamtim posebno posljednji derbi u kojem smo pobijedili 4:0. Osobno, ja sam s Hajdukom imao više dobrog nego lošeg iskustva – kaže Gorgon.


Velkovski upitan


Hajduk pod palicom Igora Tudora također promijenio sustav u 3-5-2, igra čvršće i tradicionalno s puno agresije.


– Jesmo, spremni smo se potući na travnjaku! – odgovorit će na tu vrstu pitanja Rijekin kapetan i zaključiti: – I Hajduk i mi imamo isti cilj u prvenstvu. A to je drugo mjesto. Vidjet ćemo što će od svega na kraju ispasti, tko će imati veću želju.