PRVA HNL

Nikad zanimljivija utrka za naslov prvaka, na vrhu ljestvice Prve HNL odvojila se Velika četvorka

Davor Petrović

Adrian Liber i Dino Perić/Foto Arhiva NL

Adrian Liber i Dino Perić/Foto Arhiva NL

Za natjecanje bi bilo idealno da taj četveroboj potraje što duže jer u tom bi slučaju HT Prva liga dobila dodatnu dozu napetosti



ZAGREB Početak druge dionice HT Prve lige stvorio je jaz od šest bodova između Velike četvorke hrvatskog nogometa i ostalih klubova, jasno sugerirajući da će Rijeka, Osijek, Dinamo i Hajduk voditi četveroboj za vrh, možda i do samog kraja sezone. Doduše, do kraja prvenstva ostalo je još 26 kola, a samim time i puno prostora za promjene, no dosadašnji rezultati govore da trenutna tablica pokazuje realan odnos snaga i razliku u kvaliteti.


U ovom trenutku su vodeći klubovi unutar dva boda, ali to stanje ipak nije realno jer su tri utakmice, dvije u četvrtom i jedna u devetom kolu, odgođene zbog europskih nastupa Rijeke i Dinama. Modri tako moraju odraditi gostovanja kod Istre 1961 i Hajduka, a Rijeku očekuje nadoknađivanje dvoboja s Lokomotivom u Kranjčevićevoj. Međutim, i aktualna situacija na tablici vrlo jasno pokazuje da će glavnu riječ u ovom prvenstvu voditi jedina četiri kluba koja su odigrala sve sezone HT Prve lige. Jednostavno, Rijeka, Osijek, Dinamo i Hajduk kvalitativno odskaču od Gorice, Lokomotive, Šibenika, Istre 1961, Slaven Belupa i Hrvatskog dragovoljca. Štoviše, lako se može dogoditi da ova sezona postane povijesna, kao prva u kojoj će čak četiri kluba voditi neizvjesnu bitku za naslov prvaka. Suvišno je podsjećati da kroz zadnjih petnaest sezona Dinamove dominacije to nije bio slučaj. Modri su u pratnji uvijek imali tek jedan klub, s time da im je jedino Rijeka uspjela oteti naslov prvaka 2017. godine.


Naravno, nije teško zaključiti da navijači članova Velike četvorke ne bi imali ništa protiv mogućnosti da njihov najdraži klub čim prije stekne opipljivu bodovnu prednost pred najbližim konkurentima. S druge strane, za natjecanje bi bilo idealno da taj četveroboj potraje što duže jer bi u tom slučaju HT Prva liga dobila dodatnu dozu napetosti. Dosadašnji rezultati sugeriraju da će pri tome vrlo bitnu ulogu imati Gorica i Lokomotiva, kao klubovi koji, prema prikazanom, mogu uspješno parirati Velikoj četvorci. No, pri tome nikako ne bi trebalo podcijeniti donji dio tablice. Naime, Hrvatski dragovoljac je osvojio bod u srazu s Rijekom, Slaven Belupo je svoju jedinu pobjedu uknjižio na gostovanju kod Dinama, a Istra 1961 je deklasirala Osijek u Puli.




Zapravo, sve ukazuje na to da bi ova sezona vrlo lako mogla donijeti potvrdu stare nogometne mudrosti, koja kaže da se prvenstva osvajaju na malim utakmicama jer su dosadašnji derbiji Velike četvorke pokazali da izjednačenost na vrhu nije plod slučajnosti. U tom krugu najlošije stoji Hajduk sa dva domaća poraza. Osijek je izgubio od Dinama, a pobijedio je Splićane i Riječane, koji su uknjižili trijumf na Poljudu i remi u Maksimirskoj 128. Dinamu su dva derbija donijela četiri boda, s time da još mora odraditi odgođeno gostovanje na Poljudu.


Svi članovi Velike četvorke uknjižili su pobjede u ogledima s Goricom, no pri tome su imali dosta sreće. Bolje rečeno, Turopoljcima je poraz od Dinama nanio bizarni autogol Albija Doke, a Osijek i Rijeka su ih savladali golovima na isteku sudačke nadoknade. Jednostavno, Gorica se u tim utakmicama pokazala kao momčad koja svakome može nanijeti dosta štete. Nešto slično može se reći i za Lokomotivu. Hajduk i Osijek su osvojili po bod u Kranjčevićevoj, a Arber Hoxha je u završnim minutama gostovanja kod Dinama zapucao mrtvu šansu za izjednačenje. U svim tim utakmicama Lokosi su definitivno dokazali da imaju dovoljno snage i moći za sudare s najjačim klubovima HT Prve lige.