Bivši izbornik o sadašnjoj ekipi

Neven Spahija uoči nastupa Hrvatske na EP-u: “Ovi igrači su najbolje što Hrvatska ima”

Katarina Blažević

Neven Spahija/Foto Euroleague.net

Neven Spahija/Foto Euroleague.net

Smatram da su ovi igrači koji su sada u Milanu najbolje što Hrvatska ima, jedino bih upitnik stavio na Žižića. Ali ne spadamo u grupu favorita, što je za nas na neki način i manji pritisak - kaže hrvatski košarkaški stručnjak



RIJEKA Bivši izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Neven Spahija uživa u rodnom Šibeniku, nakon duže vremena ovo mu je ljeto možda i jedno od mirnijih.


Prošle je sezone sedam mjeseci proveo na klupi španjolskog prvoligaša Baskonije, došao je do polufinala doigravanja ACB lige, ali ugovor mu je istekao, a suradnja nije nastavljena. Još uvijek je u potrazi za novim angažmanom, ali ljetni su mu mjeseci ispunjeni praćenjem hrvatske reprezentativne košarke. Od seniora pa sve do mlađih selekcija.


– Imao sam neke ponude koje mi se nisu svidjele i sada sam bez posla. Odmor nekad dobro dođe, ali me nekad dalmatinski odmor i umori. Čekam pripreme da se odmorim, ha, ha – govori 59-godišnji hrvatski košarkaški stručnjak Neven Spahija, koji je u dva navrata vodio Hrvatsku na EuroBasketu, 2003. i 2005. godine.




Nakon što je Hrvatska prije dva mjeseca ostala bez ulaznice za Svjetsko prvenstvo zahvaljujući porazima od Slovenije i Finske, stvari su se u reprezentaciji okrenule za 180 stupnjeva. Hrvatska se pojačala naturaliziranim Amerikancem Smithom, dok su se u momčad vratili Šarić, Simon te Matković.


– Možda sam ovo ljeto pogledao i najviše reprezentacije nego ikada, i mlade sam gledao, a što se seniorske momčadi tiče, moram naglasiti da sada razgovaramo o dvije različite reprezentacije. Prva je ona koja je igrala protiv Slovenije i Finske u lipnju i srpnju, dok je druga ova sada koja će nastupiti na EuroBasketu. Mi smo sada druga momčad jer kad imate četiri ekstra igrača koji su praktički svi titularni, onda ste puno bolja ekipa. Uzmite SAD-u četiri najbolja igrača, ili evo Srbiji Nikolu Jokića i Vasilija Micića. To nije ista reprezentacija, to je pedeset posto slabija ekipa.


Opasan sustav


FIBA je uoči EuroBasketa Hrvatsku svrstala na 11. mjesto ljestvice favorita, najizgledniji kandidati za zlatno odličje su susjedne Slovenija i Srbija.


– Ne spadamo u grupu favorita, što je za nas na neki način i manji pritisak. Danas imamo jednu potentnu reprezentaciju koja u ovom trenutku ne igra svoju najbolju košarku. Niti Poljska niti Švicarska u pretkvalifikacijama za EP nisu mjerilo te nismo na toj utakmici u Opatiji vidjeli nešto posebno, što je po meni normalno jer ovoj novoj ekipi, sa Šarićem, Simonom, Matkovićem te Smithom, treba vremena za uigravanje. Meni je zapravo i drago da oni sada u ovom trenutku ne igraju najbolju košarku jer je turnirski sistem natjecanja vrlo opasan i ako ste prerano u formi, a igra se skoro svaki dan, teško ćete doći do završnog dijela turnira. Na Mulaomeroviću je da ukomponira nove igrače s ovime što je dosad imao, ima širu rotaciju i šire taktičke opcije.


Grčka je u skupini C zasigurno prvi favorit, slijedi domaćin Italija, a uz Hrvatsku su tu i Estonija, Ukrajina te Velika Britanija.


Grčka i Italija su najopasniji protivnici, a ostali su neugodni na papiru. Vrlo neugodni. Mislim da trebamo proći skupinu, tražiti formu kroz tu fazu i pokušati iznenaditi u eliminacijskim utakmicama. Proći skupinu je po meni imperativ pa potom ići utakmicu po utakmicu. Hrvatsku bih definitivno stavio u skupinu neugodnih reprezentacija koje u jednoj utakmicu mogu dobiti bilo koga.


Ono što je mnoge začudilo prilikom objave popisa igrača za EuroBasket bio je izostanak Ante Žižića. Jedan od najboljih europskih centara nije bio u planovima Mulaomerovića zbog toga što je »isti tip igrača kao Zubac«, ali 21-godišnji Matković se pokazao kao još jedno sjajno rješenje na poziciji centra.


Playmaker


– Ja to možda ne bih napravio, ali zbog toga je Mulaomerović izbornik, da izabere što smatra da je najbolje u njegovu sustavu igre. On točno zna što i kako želi igrati i u to se jako teško miješati, u krajnjoj liniji, igre će pokazati. Smatram da su ovi igrači koji su sada u Milanu najbolje što Hrvatska ima, jedino bih upitnik stavio na Žižića. Matković? Top i perspektivan igrač, koji ima još jako puno prostora za napredak, ali već ovo što sada radi je na zavidnoj razini i to je igrač za poželjeti i u klubu i u reprezentaciji.


Tijekom četiri pripremne utakmice i dvije službene u pretkvalifikacijama za sljedeće EP, Jaleen Smith se na poziciji razigravača pokazao kao rješenje koje je hrvatskoj ekipi bilo prijeko potrebno. Spahija, ipak, i ovoga puta naglašava da pozivanje Amerikanca u reprezentaciju izvlači neke druge probleme.


– Smith je dobar igrač, u to nema sumnje, a koliko će pomoći i adaptirati se, to trenutno ne znam. On je nužno zlo, a ja nikad ne bih imao stranca u reprezentaciji jer je ona na neki način predstavnik svega onoga što imate na ovome prostoru. Ajde, ako je neki dečko došao tu još kao mladić… Problem s pozicijom playmakera je isključivo nerad na ovim prostorima. Ne može me nitko na svijetu poslije svega što sam prošao u karijeri uvjeriti da u Hrvatskoj ne možemo proizvesti jednog playmakera iz našeg pogona, koji bi bio dostatan da igra za reprezentaciju. To je nedopustivo, to je nerad hrvatske košarke.


Savez ima administrativne metode s kojima može poticati igranje naših mladih igrača, može se iz Saveza potaknuti hrvatske klubove da proizvode domaće igrače, a ne da njih 90 posto imaju na pozicijama playmakera potpisane Amerikance. Čak i neki drugoligaši. To je skandalozno. I sada je pitanje, što nakon EP-a? Onda nas ponovo čekaju kvalifikacije gdje ne može igrati niti jedan NBA ili euroligaški igrač. Alba sigurno neće dopustiti Smithu igranje za Hrvatsku u studenome.


Tko će onda igrati? Na Gnjidića ne bih stavljao pritisak, pokazao je talent, ali mora jako puno igrati i napredovati da bi mu danas netko dao reprezentaciju u ruke. On u reprezentaciji mora dobiti neku minutažu, mora igrati i u klubu. Ali bit ću pošten i reći da bez obzira na moje mišljenje, ako Savez, izbornik i igrači smatraju da im je Amerikanac potreban, neka bude. Ovo je samo moje mišljenje – zaključio je Neven Spahija.