Ćamila Mičijević

Nekadašnja rukometašica Zameta važna je karika reprezentacije u Danskoj: “Svi sportaši u Hrvatskoj zaslužuju pozornost za svoj rad i trud”

Igor Duvnjak

A SAD PO POLUFINALE – Ćamila Mičijević/Foto E. GRUDEN/KOLEKTIFF/HRS

A SAD PO POLUFINALE – Ćamila Mičijević/Foto E. GRUDEN/KOLEKTIFF/HRS

Napravile smo zaista ogroman posao, sad nas čekaju tri također velike utakmice. Ne namjeravamo stati, već namjeravamo dati sve od sebe i vidjet ćemo što će nam to donijeti – kaže Ćamila



RIJEKA Koliko god južina, kiša i sivi oblaci koji zatvaraju pogled na Učku Primorcima kvare raspoloženje, toliko ovdašnjim ljubiteljima rukometa pobjede hrvatskih reprezentativki na Europskom prvenstvu djeluju razvedravajuće poput željene i očekivane bure.


Osjećaj je ugodan i nakon posljednje utakmice u skupini C, nakon vratolomne vožnje sa Srbijom u kojoj su Ćamila Mičijević, nekadašnja rukometašica Zameta, i ostale igračice izbornika Nenada Šoštarića prve stigle do cilja, ostvarivši i treću uzastopnu pobjedu na kontinentalnoj smotri, što se zahuktava u dalekoj Danskoj. Opaska u stilu »umorne, ali zadovoljne« u ovom slučaju nije nikakva parola, već činjenica da su Hrvatice dosad iznenađenje EP-a zahvaljujući pobjedama nad Mađarskom, aktualnim svjetskim prvakinjama iz Nizozemke te Srbije.


– Ne znamo kako je u Koldingu jer praktički niti ne izlazimo iz hotela – kaže Ćamila Mičijević, koja nije samo visoka pucačica nego i velika igračica koja to potvrđuje i u Danskoj dokazujući iznova da je jedna od najboljih hrvatskih rukometašica i u napadu i u obrani. Povela je desetkovanu hrvatsku reprezentaciju u niz ugodnih iznenađenja u Koldingu, gdje se zbog mjera predostrožnosti s ciljem zaštite od koronavirusa igra bez prisutnosti gledatelja.




– Gledajući ovako kroz prozor sve izgleda nekako sivo, tmurno. Što se pak pravila ponašanje tiče, mi apsolutno ne smijemo nigdje izaći, osim kada po nas dođe organizirani prijevoz. Tada odemo do dvorane i poslije u hotel. Ispada da je to naš jedini izlazak.


Udovoljavajući dnevnim obavezama igračice se i nisu baš naspavale nakon što su poslije utakmice sa Srbijom otišle kasno na počinak. Razlog je promjena rasporeda za kojom su posegnuli Europska rukometna federacija (EHF) i organizator natjecanja Danski rukometni savez. Hrvatska je prvi susret druge faze natjecanja trebala igrati 12. prosinca protiv pobjednika skupine D, Norveške, no igrat će već večeras u 18.15 sati protiv trećeplasiranog sastava skupine D, Rumunjske.


Nakon toga na teren dvorane u Koldingu izlaze Nizozemska i Norveška. Drugi susret drugoga kruga Hrvatska igra 12. prosinca protiv Norveške (18.15 sati), a posljednji susret drugoga dijela natjecanja hrvatske rukometašice igrat će 15. prosinca s Njemačkom (18.15 sati). Umjesto tri dana predaha nakon prvoga kruga Hrvatska će zbog nove promjene igrati dva susreta u tri dana.


Pobjednički mentalitet


– Oko ponoći s utorka na srijedu saznali smo da nam je praktički promijenjen cijeli raspored igranja utakmica u skupini druge faze prvenstva. Dogodila se potpuna promjena plana, to smo slučajno saznali jer je netko iz stožera išao na mrežnu stranicu EHF-a. To nam je u prvi trenutak malo izazvalo negativne reakcije, no onda smo rekli da nas to uopće ne zanima, da se nećemo na to osvrtati i da ćemo prihvatiti sve što su nam ponudili i ići po novu pobjedu.


Hrvatice su naglavce okrenule prognoze uoči prvenstva ostvarivši maksimalan učinak u prvom krugu Europskoga prvenstva, pritom je bilo itekako uzbudljivo s Nizozemskom i Srbijom, ali su hrvatske rukometašice u oba susreta, kao i u onom s Mađarskom, s terena odlazile uzdignutih ruku boreći se u stilu slavnih Dumasovih mušketira »svi za jednoga, jedan za sve«. Ćamila Mičijević svjedoči da je velik gušt igrati u takvom ozračju.


– Učinak od tri pobjede u tri utakmice je nešto fenomenalno. Ne mogu reći da je očekivan jer ne znam jesmo li i mi ovdje svi skupa očekivali ovakvo nešto, ali svakako da je predivan osjećaj. Pobijedile smo u prvoj utakmici, zatim smo slavile i u drugoj i tada kao da smo vrlo brzo stvorile pobjednički mentalitet, sada samo želimo pobjede. Jako nam se sviđa taj osjećaj. Rastemo iz utakmice u utakmicu, želimo više.


Osjećamo da prema našim kapacitetima možemo još više. Pune smo samopouzdanja, zajedništva, super nam je igrati ovako. U utakmici sa Srbijom ne možemo se pohvaliti odličnom igrom, ali ono čime se možemo pohvaliti definitivno je naša ogromna borbenost. Igramo sve kao jedna, to je predivno. Dobivamo milijune poruka da nas je predivno gledati. Zaista uživamo u tome. Ne znam jesam li ikad u svojoj rukometnoj karijeri više uživala igrati nego sada.


Sport se i u slučaju hrvatskih rukometašica narugao prognozama, desetkovane su otišle za Dansku već unaprijed prežaljene kao ekipa na kojoj će suparnice popravljati gol-razliku. One su međutim režirale rukometnu verziju »Povratka otpisanih«, dojučerašnje anonimke koji nitko nije spominjao u nekoliko su dana postale hrvatski sportski hit. Odjednom je u Hrvatskoj ženski rukomet postao tema u ćakulama, no prema njezinim riječima uspjeh nije došao preko noći sam od sebe, već je rezultat puno rada, truda, radosti i tuge.


Medijska pozornost


– Ne znam što bih vam rekla o tome, malo mi se misli miješaju u glavi. S jedne strane, pomišljam na to da nismo imale veliku medijsku pozornost prije ovih rezultata. Ali, s druge strane se postavlja pitanje što bi bilo da smo imale pozornost, bi li nam to bio vjetar u leđa prije ovoga prvenstva. Moraš li u hrvatskom sportu prvo napraviti ogromne stvari da bi netko na tebe obratio pozornost?


Mi smo sportašice i svaki put dajemo sve od sebe, i onda kada izgubimo i kada pobijedimo. Onda možda malo nije pravedno da se na nas ne obraća pozornost kada izgubimo, već nam se ona daje samo kada pobjeđujemo. Stoga ću prisvojiti ovo svoje mišljenje da svi sportaši u Hrvatskoj apsolutno zaslužuju pozornost za svoj rad i trud jer mi jesmo iznenađenje ovoga prvenstva, ali iza nas su godine i godine truda, uspješnih i neuspješnih utakmica, plasiranja na razna prvenstva. Samo mi znamo koliko smo suza prolile za sve one izgubljene utakmice. Stvarno stoga mislim da bi sport u Hrvatskoj trebalo popratiti malo više, ne samo onda kada se kockice poslože i kada se ostvari neki rezultat.


Gole činjenice govore da su hrvatske rukometašice s tri pobjede osvojile prvo mjesto u skupini C prvoga kruga natjecanja te će večeras drugi krug otvoriti s maksimalna četiri boda, koliko ih ima i Norveška. Njemačka je osvojila dva boda, a njihov večerašnji protivnik, Rumunjska, nema niti boda. Reprezentativke imaju sve više samopouzdanja, apetiti rastu, počinje se spominjati čak i polufinale.


– Napravile smo zaista ogroman posao i prenijele četiri boda u drugu fazu natjecanja. Naravno da nas sad u ovoj fazi čekaju tri također velike utakmice gdje ova naša četiri boda mogu i ne moraju puno značiti. Znači, moramo nastaviti nizati pobjede ako želimo polufinale zato što su i druge ekipe prenijele bodove te, ponavljam, naša četiri boda lako mogu pasti u zaborav ako ne nastavimo s dobrim igrama.


Ne namjeravamo stati, već namjeravamo dati sve od sebe da dobijemo i Rumunjsku i Njemačku. Mislimo da nekako najmanje šanse imamo s Norveškom, iako smo se svi složili da i protiv Norveške idemo na pobjedu, idemo vidjeti kolike su nam šanse u toj utakmici. Ako ne budemo uspijevali, odmorit ćemo neke igračice. Sigurno da ćemo dati sve od sebe i vidjet ćemo što će nam to donijeti.