Ćamila Mičijević

Mostarka s riječkim pedigreom nakon kvalifikacija za EP: “Inače si uvijek uspijemo zakomplicirati, ali sada je bilo mirno”

Igor Duvnjak

NA ZASLUŽENOM ODMORU - Ćamila Mičijević/Foto PIXSELL

NA ZASLUŽENOM ODMORU - Ćamila Mičijević/Foto PIXSELL

Šteta onih bodova protiv Rumunjske, ovoga puta su utakmice otišle na njihovu stranu. Ali, eto, kvalificirale smo se, to je najbitnije - kaže Mičijević



RIJEKA Hrvatske rukometašice, koje su kanonadom u dvorani u Sutinskim vrelima protiv Bosne i Hercegovine od čak 33:19 uspješno zaključile kvalifikacije za Europsko prvenstvo, žive u modernom ritmu dolazaka i odlazaka na raznorazne destinacije, u to se uklapa i dugogodišnja reprezentativka Ćamila Mičijević, jedna od »svjetskih putnica«, Mostarka s riječkim pedigreom.


Iz grada slavnom po legendarnom Starom mostu kao djevojčica je, naime, stigla u Rijeku i uz Rječinu usavršila rukometnu abecedu kroz brojne sezone u Zametovu dresu, zarana je njezin talent davao lijepa obećanja koja su ubrzo bivala ostvarivana sve do današnjih dana.


Jedna od uzdanica izbornika Ivice Obrvana, važno ime obrane hrvatske reprezentacije i prijetnja s vanjske linije visokim skokovima i snažnim šutevima, kao i njezine razne reprezentativne prijateljice mijenja učestalo destinacije i prijevozna sredstva, čekaonice u zrakoplovnim lukama, u što se uklopio i najnoviji let do njezina Mostara u koji nastoji svratiti čim joj se ukaže prilika, kao što je ova sada kada je dobila nekoliko slobodnih dana u rasporedu natiskanom raznoraznim klupskim i reprezentativnim obavezama.




– U Mostaru sam bila i nešto malo ranije, prije ovoga posljednjeg okupljanja naše reprezentacije – započela je ne samo visoka nego i velika vanjska igračica, članica francuskog Parisa 92. Poslovično je dobro raspoložena, pravi je dobri duh reprezentacije. – Sada se mogu malo odmoriti, dobila sam sedam slobodnih dana. U ovom tempu ovakva stanka svakako dobro dođe, na ruku mi ide i što su po tom pitanju Francuzi malo opušteniji.


Naporan ritam


I u reprezentativnom je taboru atmosfera mogla biti »tranquil« dok se čekao izlazak na parket s gošćama iz BiH. I konačnih 33:19, pobjeda s košarkaških plus 14, jedna je od ilustracija odnosa snaga između dvije reprezentacije, po kvaliteti miljama razdvojene. U posljednjoj utakmici kvalifikacija za odlazak na EP sve je slutilo na obično obavljanje formalnosti, igrao se duel u kojem su pobjednice bile unaprijed poznate. Izbornik Obrvan je stoga mogao bez ikakvih bojazni za rezultat pružiti priliku svim igračicama s klupe, nije uvodio samo vratarku Teu Pijević. Dojam je, da je trebalo, da je razlika mogla biti i veća.


– Uza sve vezano uz taj susret je i činjenica da smo se već prije ove posljednje utakmice plasirale na Europsko prvenstvo. Znale smo, međutim, da ipak moramo dati sve od sebe da bismo pobjedom završile kvalifikacije. Tako je i bilo. U tom nastupu smo i sve izrotirane u igri, neke su igračice pritom igrale više, a neke manje već prema tome kako je trener procijenio da trebaju. I eto, završilo je kako je završilo, svakako da smo zadovoljne ovim rezultatom.


Iza Ćamile Mičijević i suigračica je nedavni odlazak u grčki Kozani gdje su Hrvatice deklasirale domaćice 24:13, samo tri primljena gola u nastavku puno govore o razlici među ekipama. Ispalo je da ih je više namučilo putovanje nego sama utakmica.


– Taj ritam putovanja je dosta naporan. Pogotovo kada imamo ovakve kvalifikacijske tjedne s reprezentacijom, malo je vremena za pripremiti se. Ta putovanja su naporna, kao, primjerice, ono u Rumunjsku i sada ovo u Grčku, nije lako. Dođe se s puta pa se mora odmah izravno na trening, ali kao sportašice smo navikle na sve to.


Drugo mjesto


U skupini 1 kvalifikacija za EP, što se od 28. studenoga do 15. prosinca igra u Mađarskoj, Austriji i Švicarskoj, Rumunjska je svladala Grčku 31:24. Nakon šest odigranih utakmica izabranice Ivice Obrvana osvojile su drugo mjesto iza Rumunjske s osam bodova. Imaju četiri pobjede, po dvije protiv BiH i Grčke, dok su dva puta izgubile od Rumunjske. Ždrijeb skupina za Europsko prvenstvo održat će se 18. travnja.


– Inače si mi, nažalost, uvijek uspijemo zakomplicirati kvalifikacije, ali sada smo mirno prošle na EP. Šteta onih bodova protiv Rumunjske, ovoga puta su utakmice otišle na njihovu stranu. Ali, eto, kvalificirale smo se, to je najbitnije. Za nekoliko dana saznat ćemo tko nas čeka na Europskom prvenstvu.


Ćamila Mičijević se nakon odmora vraća klupskim obavezama u Francuskoj, a nakon pariške epizode od nove sezone počinje onu Rumunjsku, ide u Craiovu.


– Otvorila nam se lijepa mogućnost da se borimo za treću poziciju u Francuskoj, što je dosta iznenađujuće. Do kraja sezone nas čekaju zaista važne utakmice. To je pet susreta, nastojat ćemo ih što bolje završiti. Iako napuštam klub, naravno da bih voljela da se plasiramo što bolje i da klubu osiguramo plasman u Europu.


Hrvatska je lani bila razočaravajuća 14. na Svjetskom prvenstvu, pitanje je što može na EP-u.


– Sada je malo teško govoriti o EP-u. Do tada je dosta vremena. Nadam se samo da ćemo do onda ostati zdrave i da će nam se konačno priključiti i Ana Debelić. Sigurno će nas dosta pojačati. Rano je pričati o Europskom prvenstvu, ali naravno da se nadamo što boljem plasmanu – zaključila je Ćamila Mičijević.