Uz rub bazena...

Nekadašnja hrvatska reprezentativka i vaterpolistica Primorja postala prva međunarodna sutkinja u Rijeci

Igor Duvnjak

Lea Saftić i Albert Brala/Foto M. GRACIN

Lea Saftić i Albert Brala/Foto M. GRACIN

Ova bivša istaknuta igračica Primorja i reprezentativka je itekako perspektivna, mlada je te sam dojma da je pred njom zapažena sudačka karijera - zadovoljno je istaknuo Albert Brala



RIJEKA Znatiželjnici koji su se nedavno nagurali uz prigodan vaterpolski teren na Gradskom kupalištu u Crikvenici, uživajući u fešti revijalnog turnira u povodu desete godišnjice domaćina, Vaterpolo kluba Crikvenice, zapazili su i nenametljivo, ali autoritativno suđenje Riječanke Lee Saftić, koja nakon zapažene igračke reprezentativne karijere sada čini itekakve zaveslaje u onoj sudačkoj, od kojih je zapažen ovaj posljednji kada je ušla u ugledno društvo djeliteljica i djelitelja pravde.


U Barceloni je, naime, položila ispit za međunarodnu sutkinju, vijest je obradovala ovdašnje poklonike vaterpola, na poseban način članove male, ali istaknute riječke sudačke obitelji u kojoj njezinom zaslugom i ljepši spol sve više dolazi do izražaja. Pritom se ovo njezino dostignuće lijepo uklapa u dugogodišnju tradiciju riječkog suđenja.


Koliko je, naime, ovaj sport u gradu pod Učkom s ponosom isticao niz velikih igračkih i trenerskih imena itekakve međunarodne klase, toliko je mogao biti zadovoljan nizom sudaca koji su vodili i vode utakmice visokog hrvatskog i međunarodnog ranga, počevši od dana nekadašnjih zapaženih igrača Primorja, Zvonka Brkljačića i Alberta Brale, do današnjih dana, kada je u prvom planu nekadašnji dvojac zapaženih riječkih vaterpolista, Andrej Franulović, procijenjen kao najbolji hrvatski vaterpolski sudac, te Marin Beltrame. Sada je ovaj riječki međunarodni sudački tandem postao trokut, s tim što je »treća stranica« pripadnica ljepšeg spola.




– Lea Saftić je bila uspješna na ispitima za međunarodnu sutkinju u Barceloni, na zadovoljavajući je način položila potrebne ispite, kako onaj teorijski, pismeni tako i praktički. Tako je postala prva međunarodna sutkinja u našem gradu. Ova bivša istaknuta igračica Primorja i reprezentativka je itekako perspektivna, mlada je te sam dojma da je pred njom zapažena sudačka karijera – zadovoljno je istaknuo Albert Brala, inače najstarije ime u poznatoj riječkoj vaterpolskoj obitelji, čiji su sinovi, kao i njihov otac, bili višegodišnji igrači Primora.


Albert je poslije zapažene karijere međunarodnog suca vrlo aktivan u ovom okruženju. Predsjednik je Sudačke organizacije vaterpolskih sudaca Rijeke i član Stručnog vijeća hrvatskih vaterpolskih sudaca na čijem je čelu nekadašnji igrački as Milivoj Bebić.


Brala uz to povoljnim smatra i cjelokupno stanje u riječkom vaterpolskom suđenju, najavljujući pritom iskakanje u prvi plan još nekih riječkih sudačkih imena.


– Dobro je znano da su još od ranije Andrej Franulović i Marin Beltrame međunarodni suci, osim toga, po mom osobnom mišljenju, Andrej je najbolji hrvatski sudac, koji je uspješno odsudio dosta međunarodnih utakmica, a isto tako vodio je i niz hrvatskih finala poslije kojih nije bilo repova. Sljedeći na redu za polaganje međunarodnog ispita je Duje Čipčić, zapažen je i mladi Rene Vekić.