Uspješna riječka podružnica

Saftić i Beltrame vlasnici su svjetske sudačke licence u vaterpolu, a riječkoj podružnici se priključila i 16-godišnjakinja!

Igor Duvnjak

BUDUĆNOST HRVATSKOG SUĐENJA - Marin Beltrame, Lea Saftić i Albert Brala/Foto V. KARUZA

BUDUĆNOST HRVATSKOG SUĐENJA - Marin Beltrame, Lea Saftić i Albert Brala/Foto V. KARUZA

Lea u rujnu u Portugalu sudi na ženskom U-20 SP-u. Marin je jedan od kandidata za LEN suca - kaže Brala, predsjednik riječke podružnice Udruge hrvatskih vaterpolskih sudaca



RIJEKA Vedro je i veselo riječko sudačko vaterpolsko proljeće, ovdašnja znana imena Lea Saftić i Marin Beltrame napravili su nove zaveslaje na međunarodnoj sceni. Naravno da su time itekako zadovoljni u Udruzi hrvatskih vaterpolskih sudaca, podružnici Rijeka, jednoj od pet u Hrvatskoj, uz zagrebačku, šibensku, splitsku i dubrovačku.


U riječkoj je trenutno trinaest sudaca i sutkinja, na čelu im je Albert Brala, nekadašnji dugogodišnji igrač, a potom i dugo godina istaknuti međunarodni sudac koji je dijelio pravdu na najvećim natjecanjima.


– Kao predsjednik podružnice Rijeka mogu biti vrlo ponosan što sam u proteklih godinu dana dobio dva vrlo mlada imena, Leu Saftić i Marina Beltramea, koji su prije bili međunarodni suci, a sada su dobili svjetsku licencu te mogu suditi sve utakmice na razini svjetske organizacije – rekao je Albert Brala.




– Lea je tako dobila veliko priznanje, u rujnu u Portugalu sudi na Svjetskom ženskom U-20 prvenstvu. Marin Beltrame je još prije dvije godine položio međunarodni ispit, a sad ima svjetsku licencu. Kada je riječ o Hrvatskoj, treba još strpljenja. Štampalija se, naime, ove godine oprašta, otvara se mjesto za međunarodnu listu, na njemu je da se dokaže. Inače, u Hrvatskoj je na LEN listi osam imena, za to jedno upražnjeno mjesto kandidira i Beltrame.


Trinaest članova


– Vrlo sam ponosan i što nam se priključila uistinu mlada cura, Ela Galić, kojoj je tek 16 godina, a izrazila je već želju za suđenjem. Polako je uključujemo u rad podružnice, na početku za zapisnički stol. Prvi put kada se organizira sudački ispit, bit će pozvana. Prvo ime podružnice je Andrej Franulović, jedan od najboljih hrvatskih sudaca te mi je iznimna čast biti predsjednik naše udruge. Vrlo dobro je da imamo Franulovića te oni mogu učiti od njega.


U svemu je velika pomoć suca i mog vrlo vrijednog tajnika Duje Čipčića, koji je među kandidatima za međunarodne suce. Na nedavnom sastanku, koji je vodio naš proslavljeni Milivoj Bebić, bilo je govora o Čipčiću, želi ga se predložiti za polaganje za međunarodnu LEN listu.


Lea Saftić nakon zapažene igračke reprezentativne karijere sada čini itekakve zaveslaje u onoj sudačkoj, od kojih je zapažen posljednji, kada je ušla u ugledno društvo djeliteljica i djelitelja pravde.


– Sudim od kraja igračke karijere, od 2018. godine. Lani sam položila LEN ispit, a sad i »Aquatic School«, a od ove godine sudim prvu seniorsku ligu – kaže Lea. – Čast mi je što ću dobiti priliku suditi Svjetsko U-20 prvenstvo za žene u portugalskoj Coimbri. U nastavku svoje sudačke karijere nadam se daljnjem napretku. Idem polako, stepenicu po stepenicu, pa ćemo vidjeti koliko ću se popeti. Još sam mlada. Drago mi je zbog Ele Galić, dobro je što imamo i sutkinje, a ne samo suce.


Hobi


Riječki gledatelji vaterpola godinama su se nagledali nastupa Marina Beltramea u kapici Primorja Erste Banka. Nekadašnji bek je iz vode sa strepnjom često očekivao sudačke odluke nakon sudara i hrvanja s divovima na dva metra, sada su uloge drukčije, on s ruba bazena donosi odluke o sudarima iznad i ispod vode.


– Suđenje me je odavno privlačilo, a pogotovo pred kraj igračke karijere – kaže Marin Beltrame. – Tada sam jedva čekao završiti profesionalnu karijeru da se mogu posvetiti nečemu drugome, konkretno suđenju. Ispada da mi je ovo neka vrsta hobija od kojeg se ne može živjeti, ali iziskuje jako mnogo vremena i truda. Treba uz to dosta ulagati. Sada je osam godina da sudim i, kao što je rekao naš predsjednik Albert, čekam svoju priliku.


Strpljiv sam pa ćemo vidjeti što će biti, a sve ovisi o meni. Treba puno raditi, truditi se. Suđenje mi je zasad hobi i zadovoljstvo. Htio sam ostati u vaterpolu u kojem sam od svoje devete godine, a sada mi je 41 godina. Nisam se vidio kao trener, ušao sam u suđenje. Svakako da se nadam napretku u karijeri čekajući svoju šansu.