Leo Andrić

Najefikasniji igrač hrvatskih odbojkaša nakon plasmana u osminu finala: “Jako smo se namučili u pripremama i tu leži ključ uspjeha”

Ivan Volarić

GLAVNI CILJ JE OSTVAREN - Izbornik Emanuele Zanini i Leo Andrić/Foto CEV.LU

GLAVNI CILJ JE OSTVAREN - Izbornik Emanuele Zanini i Leo Andrić/Foto CEV.LU

Glavni cilj smo ostvarili, a u drugom krugu moramo biti samo opušteni pa što bude. Tko god dođe za suparnika, bitno je da odradimo svoj posao na najbolji mogući način - kaže Andrić



TALLINN Hrvatski odbojkaši dobili su slobodnu večer u Tallinnu nakon pobjede nad Slovačkom. Zaslužili su! Trećom pobjedom u skupini protiv Slovačke potvrdili su povijesni uspjeh hrvatske muške odbojke.


Istina, jedna jako dobra generacija bila je osma u Europi 2005. godine, ali je svoje natjecanje završila u skupnoj fazi (dalje su išle samo prve dvije selekcije iz dvije skupine po šest reprezentacija) s dvije pobjede i tri poraza. Aktualna generacija upisala je tri pobjede, prvu na europskim prvenstvima od 2005. godine, u skupini, i osigurala ulazak u drugi krug. Talijanski stručnjak Emanuele Zanini nagradio je igrače izlaskom i druženjem prije današnjeg leta za Ostravu gdje će hrvatski odbojkaši dočekati susret osmine finala.


– Malo smo se podružili i opustili. Malo se i popilo… Ali, ne puno! Moramo se što bolje spremiti za drugi krug natjecanja da budemo pravi i zdravi – referira Leo Andrić, najefikasniji igrač naše selekcije na turniru i prvo ime u pobjedi nad Slovacima, stanje u reprezentaciji dan nakon »malo fešte« u Tallinnu.




Za razliku od šokantnih utakmica protiv Latvije i Estonije (obje po 3:2), utakmica protiv Slovačke bila je, gledano iz perspektive hrvatskih odbojkaša, »običan dan u uredu«. Manje-više glatkih 3:1.


– Iskreno, Slovaci su me iznenadili. Odigrali su OK, ali sam ipak očekivao jači otpor, s obzirom na to da je njima ova utakmica bila jako važna za prolaz.


Očito je nešto bilo i do vaše kvalitetne izvedbe?


– Možemo to i tako gledati. Mi smo stvarno odradili dobar posao, ali nakon prvog seta. Ušli smo u utakmicu malo mlitavo, ali poslije smo ubacili u višu brzinu. I ja sam odradio super posao, posebno na servisu. Nismo im dali da dišu…


Kasno palimo


U jednom trenutku s klupe je stigao povik »ajmo dizelaši«, izgubili ste svih pet prvih setova na turniru?


– Malo kasno palimo… Očito da nam treba malo da se pokrenemo i podignemo radnu temperaturu.


Ostvarili ste tri pobjede i plasmanom u drugi krug ispunili glavni cilj zacrtan uoči EP-a?


– Utakmice protiv Francuske i Njemačke su bile iz kategorije »ajmo probati«. Nismo uspjeli jer su kvalitetniji. U sve tri preostale utakmice igrali smo na nož sa svima, bitka do kraja. Uspjeli smo pokazati više od naših suparnika, protiv Estonije izdržati pritisak s tribina i napraviti preokret. Uspjeli smo na kraju odraditi posao kako treba. Rekao bih da iza svega ovoga stoji kvalitetan zajednički rad u posljednja dva mjeseca. Baš smo se jako namučili u pripremama i tu je ishodište našeg uspjeha.


Ne mogu baš bilo kakve momčadi dobiti dvije utakmice u petom setu i to protiv domaćina uz veliki preokret. Obično takve stvari krase karakterne ekipe?


– Slažem se, trebalo je imati snage i živaca da bi se to odradilo kako treba. Dobro smo to izvukli. Sigurno da su nam te pobjede donijele samopouzdanje. Prije nam se često događalo da gubimo utakmice u petom setu, slavni cilj smo ostvarili, a u drugom krugu moramo biti samo opušteni pa što bude… Realno, više nemamo što izgubiti.


Dosta dobro ste se nadopunjavali kroz turnir. Kada ste stali protiv Estonaca, povukao je Raič, kada stane Sedlaček tu je Šestan i obrnuto. Lijepo ste rasporedili pojedinačni učinak po setovima, a sve u službi momčadskog uspjeha?


– To se najbolje vidjelo protiv Estonaca kada je mene, nažalost, malo stalo. No, ušao je Raič s klupe pa povukao Sedlaček, a Šestan također odrađuje jako dobar posao. Uvijek se netko istakne i pomogne ekipi, kako iz šestorke na terenu, tako i s klupe. Nadam se da ćemo u osmini finala svi odraditi svoj posao kako spada, a onda možemo računati na dobru borbu pa čak i prolaz ako nam to pritom dozvole suparnici.


Kratak odmor


Vodeći ste igrač po broju asova na turniru (14), četvrti po broju osvojenih poena (91)?


– Statistika je stvarno dobra i zato mi je baš žao utakmice protiv Estonije. Sve ostale utakmice odigrao sam jako dobro. Nadam se da ću i iduću utakmicu odigrati na visokoj razini, da pomognem ekipi. Osjećam se stvarno super.


Kada vas suparnički treneri vide na servis liniji, već imaju spreman položaj ruke za pozivanje »time outa«. Utjerali ste strah u kosti suparničkim primačima?


– Odgovara mi dvorana u Tallinnu, baš je lijepo igrati. Osim toga, organizacija je stvarno odlična. Kako sada stvari izgledaju, stvarno bi se svi trebali bojati mojega servisa.


Igrali ste do sada u Grčkoj, Švicarskoj, Južnoj Koreji, Francuskoj, Poljskoj i Italiji. Potpisali ste uoči EP-a ugovor s ruskim prvoligašem iz Novgoroda?


– Oni su već krenuli s utakmicama, igrali su prve utakmice Kupa. Očekuju me odmah na EP-u na drugoj fazi Kupa. Odmor će po svemu sudeći biti kratak, dan, dva… Takav je posao. Zadovoljan sam angažmanom u Rusiji, liga je jedna od najjačih na svijetu. Bit će to dobro mjerilo da vidim koliko mogu, iako sada se vidjelo na EP-u da mogu dosta…


Slovenci igraju po sistemu toplo-hladno

Hrvatske odbojkaše u osmini finala čeka aktualni europski doprvak Slovenija. Naši susjedi u tom dvoboju važe za velike favorite, iako nisu baš tako uvjerljivi na ovom prvenstvu.


– Slovenci u posljednje vrijeme igraju po sistemu toplo-hladno. Protiv Italije su izgubili, nisu baš odradili odličan posao, ali daleko od toga da nisu dobri. Jako su kvalitetna ekipa. Igrali smo protiv njih prijateljske utakmice uoči EP-a. Prvo smo igrali 2:2, a drugi dan su nas dobili 3:0. Bit će teško – rekao je Andrić.


 

Ponajbolji je igrač EP-a Karlovčanin, a karlovačka muška odbojka gotovo je odumrla?


– Koliko sam čuo po pričama, situacija je jako loša. Klub je spao na mlađe uzraste. Žalosno je to sve zajedno. Moj otac je nekad igrao za Karlovac, bili su u Prvoj ligi, borili se za vrh, a sada klub jedva da postoji…


Može li ovaj uspjeh reprezentacije trgnuti hrvatsku mušku klupsku scenu iz letargije?


– Toplo se nadam da može, jer trebaju nam nove generacije, novi talenti. Ima u reprezentaciji nekoliko starijih igrača i prirodno je da se neće još dugo zadržati. Odbojka je stvarno atraktivan sport, vani jako cijenjen, a kod nas baš nije tako popularan i praćen. Šteta…


Možda zbog toga jer su se reprezentativci odlučili nazvati Dabrovima pod objašnjenjem da su to marljive i skromne životinje. Možda bi, da su ponekad malo manje skromni, ponekad lakše pronašli put do naslovnica?


– Takvi smo, kakvi smo. I ne možemo se puno promijeniti… – poručio je 27-godišnji reprezentativac Hrvatske koji igra na poziciji dijagonale.