VELIKO PRIZNANJE ZA TINA LUČINA

Mladi Riječanin nakon poziva u seniorsku rukometnu reprezentaciju: “Iznenađen sam, ali osjećaj je odličan”

Hina

Tin Lučin/Foto Arhiva NL

Tin Lučin/Foto Arhiva NL

"Nema Duvnjaka, ni Cindre, ni Karačića... Bit će teško nadomjestiti takve klase, ali tu smo i mi mlađi igrači koji ćemo svi dati sve od sebe da pobijedimo u tim utakmicama," govori Lučin.



MADRID Hrvatska rukometna reprezentacija okuplja se u ponedjeljak za utakmice sa Slovačkom i Mađarskom u kojima bi trebao debitirati 21-godišnji Tin Lučin, iza kojega je sjajna sezona u španjolskom Ademar Leonu.


Hrvatska će ovaj put biti bez iskusnih srednjih vanjskih igrača Domagoja Duvnjaka, Igora Karačića i Luke Cindića no njihov izostanak bi trebao nadomjestiti mladić u čijim su rukama nagrade za najkorisnijeg igrača i najboljeg strijelca španjolskog kupa.


“Osjećam se odlično, zdrav sam što je najbitnije. Važno mi je što igram s velikom minutažom u kontinuitetu pa smatram da sam u dobroj formi”, rekao je Lučin u razgovoru za Hinu.




Lučin, rođen u Rijeci, igrao je za sve mlađe selekcije Hrvatske, a prije nekoliko godina je bio i na pripremama seniorske reprezentacije.


“No ovo će mi biti prve službene utakmice ako nastupim”, napominje mladić u crvenom dresu s likom razjarenog lava, simbola kluba sa sjevera Španjolske. Tin je sa 120 postignutih golova drugi strijelac prvoligaša Ademar Leona što je i potaknulo izbornika Hrvoja Horvata da ga pozove na ovotjedne utakmice.


“Vozio sam se s treninga prema stanu kada me je nazvao izbornik Horvat. Ostao sam malo iznenađen, ali osjećaj je bio odličan”, govori zadovoljno.


Hrvatska će u srijedu i četvrtak odigrati u Varaždinu dva susreta EHF EURO Cupa protiv Slovačke, a dva dana kasnije i utakmicu s Mađarskom u Veszpremu.


“O Slovačkoj ne znam praktično ništa, a Mađarsku sam dosta gledao na zadnjim prvenstvima. To je odlična mlada ekipa koja će u budućnosti tek pokazati sav svoj potencijal,” kaže Lučin.


“Nema Duvnjaka, ni Cindre, ni Karačića…Bit će teško nadomjestiti takve klase, ali tu je (Domagoj )Pavlović iz Melsungena, koji igra odlično. Tu smo i mi mlađi igrači koji ćemo svi dati sve od sebe da pobijedimo u tim utakmicama,” dodaje.


Hrvatska je dosad u ovom natjecanju ostvarila dvije pobjede u dvije odigrane utakmice. Prvo je doma slavila protiv Mađarske 31:21, a onda je pobijedila i Španjolsku 31:28.


Lučin s velikim optimizmom gleda na predstojeće utakmice, što i ne čudi jer dolazi iz potpuno sportske obitelji. “Istina je. Brat Fran brani u Umagu, mama i tata su bili košarkaši, a imam i još jednog mlađeg brata koji također igra košarku”, kaže uz osmijeh.


Tin Lučin je karijeru počeo u riječkoj Kozali pa igrao za Zamet i Zagreb a od 2019. godine nosi dres Ademar Leona s brojem 8. U Španjolskoj je od talentiranog igrača prerastao u ključnog čovjeka momčadi iz Leona, grada sa 125.000 stanovnika, poznatog po srednjovjekovnom kraljevstvu i rukometu.


“Trenutno igram više na poziciji lijevog vanjskog jer nam se prvi lijevi vanjski ozlijedio, ali igram sve tri vanjske pozicije. U obrani, pak, sve pozicije od 1 do 6.  Odigrali smo odličnu sezonu uzmu li se u obzir poteškoće koje su nas snašle, poput izolacija (zbog koronavirusa) i ozljeda”, objašnjava.


Ademar Leon je prošli mjesec izgubio u finalu španjolskog kupa od Barcelone s 27-35 no ta utakmica odigrana u Madridu zauvijek će Lučinu ostati u sjećanju. Zabio je tri gola, pa je s ukupno 18 pogodaka proglašen najboljim strijelcem natjecanja, a onda je osvojio i nagradu za najkorisnijeg igrača natjecanja (MVP).


“To bih izdvojio kao najljepše trenutke ove sezone. A također i pobjedu nad Wislom u Europskoj ligi,” kaže.


Ademar Leon je završio na drugom mjestu u skupini Europske lige, a onda je u idućoj fazi ispao od švedskog Kristianstadta. Iduće sezone će također igrati u tom europskom natjecanju zbog ulaska u finale španjolskog kupa.


“No u domaćem prvenstvu smo malo slabije igrali, osjetio se kratak ‘roster’ za igranje na dva fronta,” napominje Lučin koji je u petak zabio šest golova u porazu 27:28 od trećeplasirane Huesce. Ademar Leon se sada nalazi na sedmom mjestu.


Lučin je mogao otići u poljsku Wislu ili francuski Toulouse, međutim, odlučio je ostati među “lavovima”.


“Imao sam i neke druge ponude, ali kako stvari zasad stoje ostajem još godinu dana u Leonu“, kaže. Lučin će se u ponedjeljak susresti s Ivanom Balićem, od ovog mjeseca pomoćnikom izbornika reprezentacije, a koji je svojedobno kao igrač ostavio dubok trag u španjolskim klubovima Portland San Antoniju i Atletico Madridu. I Balić je igrao na poziciji srednjeg vanjskog.


“U zadnje vrijeme nisam imao prilike čuti se s njime ali sada će sigurno biti prigode za razgovor”, kaže mladi igrač.


Lučin bi mogao biti budućnost hrvatske reprezentacije na poziciji koja je oduvijek krasila Hrvatsku, no on razmišlja samo o sadašnjosti.


“Ne gledam previše na budućnost, fokusiran sam na trenutne obaveze u klubu i reprezentaciji”, ističe. “Trudim se trenirati i napredovati što više u svakom segmentu igre, a za budućnost ćemo vidjeti”.