Matija Valenčić

Mladi boćar iz Škalnice nakon žetve medalja u Vodnjanu sprema se za SP: “Barem jedno odličje je želja na premijeri”

Bruna Matičić

PRIGODNA NAGRADA I LIJEPE ŽELJE - Matija Valenčić i Željka Šarčević Grgić/Foto A. MAKSIMOVIĆ

PRIGODNA NAGRADA I LIJEPE ŽELJE - Matija Valenčić i Željka Šarčević Grgić/Foto A. MAKSIMOVIĆ

Nisam još bio na SP-u i moram priznati da sam malo uzbuđen i pod pozitivnom tremom - kaže Valenčić



KLANA Matija Valenčić, mladi boćar iz Škalnice te član riječkog Vargona nakon prošlotjednih medalja na juniorskom državnom prvenstvu u Vodnjanu priprema se za svoje prvo svjetsko natjecanje u Alžiru.


Matija je državno natjecanje u Vodnjanu zaključio s četiri osvojene medalje, i to s dva zlata u disciplini bližanje i izbijanje u krug te preciznom izbijanju te dvije bronce u štafeti i pojedinačno. S obzirom da ovog ponedjeljka 18. rujna, zajedno s osam reprezentativaca i trenerima Hrvatskog boćarskog saveza, putuje u alžirski Oran, uspješnog mladog boćara jučer je u Općini Klana primila načelnica Željka Šarčević Grgić te mu zaželjela puno sreće i uručila prigodnu novčanu nagradu.


Osamnaestogodišnji Matija Valenčić, inače i stipendist Općine Klana te učenik četvrtog razreda Salezijanske klasične gimnazije, počeo je boćati u Škalnici još kao dijete i, premda je tek na samom početku svoje boćarske karijere, u vrlo kratko vrijeme počeo je nizati uspjehe i ostvarivati rezultate.




– Boćanjem se bavim punih devet godina, odnosno počeo sam boćati uz oca u boćarskom klubu u Škalnici, a s devet godina otišao sam u BK Lovran kod trenera Antona Bučevića koji me je naučio prve korake, dok boćarske vještine posljednjih šest godina brusim u Vargonu – rekao je Valenčić te dodao da, iako je u reprezentaciji već dvije godine, ovo mu je prvo svjetsko prvenstvo, ali i najtrofejnija godina do sada.


– Do sada sam bio državni prvak u paru 2017. godine, 2021. bio sam prvak Hrvatske u krugu, ali ovo mi je prva godina da sam osvojio dva zlata na jednom natjecanju, odnosno najtrofejnija godina do sada. Nisam još bio na svjetskom prvenstvu i moram priznati da sam malo uzbuđen i pod pozitivnom tremom, ali vjerujem da će to proći čim stanem na stazu – istaknuo je.


Do uspjeha, kaže, nije došao slučajno, već upornošću i svakodnevnim treninzima. Tako se posljednja dva tjedna za državno i svjetsko prvenstvo priprema dva puta na dan, na jutarnjim i popodnevnim treninzima na Vežici. Cilj mu je postati svjetskim prvakom te se nada da će iz Alžira kući doći s najmanje jednom medaljom, barem broncom, a ako bude sreće i s njih nekoliko.