MATIJA VALENČIĆ

‘Ljubav prema boćanju sam naslijedio od oca’: Osamnaestogodišnjak iz Škalnice sudionik je svjetskog boćarskog prvenstva

Bruna Matičić

"U Škalnici je postojao boćarski klub u kojem su igrali moj otac i njegovi kolege, a ja sam ih odmalena gledao"Matija Valenčić, mladi boćar iz Škalnice, član riječkog Boćarskog kluba Vargon nakon što je početkom rujna slavio na juniorskom državnom natjecanju, prošloga je tjedna otputovao u Alžir na svoje prvo svjetsko natjecanje.


Talentirani mladić koji je tek na početku svoje sportske karijere posljednjih nekoliko godina bilježi iznimno uspješne rezultate, a državno je natjecanje u Vodnjanu zaključio čak s četiri osvojene medalje, i to dva zlata u disciplini bližanje i izbijanje u krug i precizno izbijanje te dvije bronce u štafeti i pojedinačno. Prije nego li je prošlog ponedjeljka s osam reprezentativaca i trenerima Hrvatskog boćarskog saveza krenuo put Alžira, uspješnog mladog boćara u Općini Klana primila je načelnica Željka Šarčević Grgić kako bi mu čestitala na osvojenim medaljama, poželjela sreću i uručila prigodnu novčanu nagradu.


– Matija je trenutno naš najbolji sportaš, a istovremeno i dugogodišnji stipendist Općine Klana koji postiže izuzetne rezultate u boćanju. Boćanje je naš tradicionalni sport koji se na području naše općine igra oduvijek i iznimno mi je drago što su za njega zainteresirani ovako mladi ljudi, a posebno zadovoljstvo je kad još postižu ovakve rezultate, kazala je načelnica Šarčević Grgić te je izrazila nadu da će mu navedena novčana nagrada dobro poslužiti u Alžiru.
Prijem je ujedno bio i sjajna prilika za razgovor s mladim sportašem o njegovim boćarskim počecima i uspjesima, boćanju kao sportu te njegovoj rasprostranjenosti među mlađom populacijom.


Najtrofejniji klub


Ovaj osamnaestogodišnjak ljubav prema boćanju naslijedio je od oca, a boćati je počeo još kao dijete.


– Boćanjem se bavim već devet godina, a ljubav prema boćanju razvila se od malih nogu zahvaljujući mom ocu. U Škalnici je prije postojao boćarski klub u kojem su igrali moj otac i njegovi kolege, a ja sam ih odmalena gledao i pratio njihovu igru sve dok me 2015. godine Anton Bučević, iskusni boćar i naš Klanjac, nije pozvao da nastupam za juniore Boćarskog kluba Lovran, rekao je Valenčić i dodao da je već 2017. godine zabilježio svoj prvi veći uspjeh te se odlučio priključiti najtrofejnijem klubu u regiji, Boćarskom klubu Vargon iz Rijeke gdje svoje boćarske vještine posljednjih šest godina brusi uz trenera i izbornika za boćarsku reprezentaciju Čedu Vukelića.


Iako je u reprezentaciji već dvije godine, ovo mu je prvo svjetsko prvenstvo, ali i najtrofejnija godina do sada.


– Do sada sam bio državni prvak u paru 2017. godine, 2021. godine bio sam državni prvak u krugu, osvajanje zlatnog odličja u disciplini bližanje i izbijanje na juniorskom prvenstvu Hrvatske u Poreču. Međutim, ovo mi je prva godina da sam osvojio dva zlata na jednom natjecanju, odnosno najtrofejnija godina do sada. Nisam još bio na svjetskom prvenstvu i moram priznati da sam uoči odlaska bio malo uzbuđen i pod pozitivnom tremom, istaknuo je naš sugovornik.


Matiju Valenčića, učenika četvrtog razreda sportskog smjera Salezijanske klasične gimnazije upitali smo i kako usklađuje natjecanja i treninge sa školskim obavezama, ali i koji su mu planovi za budućnost.


– Sportski sam smjer i zaista mogu biti zahvalan profesorima koji su puni razumijevanja kada imam pripreme i odlazim na natjecanja. Ovo mi je ujedno i zadnja godina u školi te se dvoumim između zagrebačkih i riječkih fakulteta, ali školovanje ću vjerojatno nastaviti u Rijeci jer bih se i sljedećih godina volio baviti boćanjem. Velikih planova za budućnost nemam, jedino bih volio ostati u boćanju i jednoga dana ozbiljnije zarađivati od tog sporta, ali put do toga nije lagan, kazao je Matija Valenčić.


Na kraju je izrazio zadovoljstvo pokrenutom školom boćanja u Klani i činjenicom da se djeca posljednjih godina sve više zanimaju za ovaj tradicionalni sport.


– Kada sam se počeo zanimati za boćanje, rijetko koje dijete je treniralo boćanje. U Škalnici nitko, u Klani možda dvoje ili troje djece. Danas ih je puno više te mi je drago što je Boćarski klub Sv. Rok Klana pokrenuo školu boćanja, a iznenadilo me je što se uključilo dvadesetak zainteresirane djece. Svi misle da je boćanje sport za starije, ali zapravo je riječ o sportu koji ima puno disciplina i teži je nego što se čini, a volio bih kada bi postao popularniji, posebno među mladima, rekao je Valenčić, a s njegovim se riječima složila i načelnica Željka Šarčević Grgić.


Rad s djecom


– Izuzetno mi je drago što su klanjski boćari ostvarili dugogodišnji san i započeli rad s djecom i mladeži. To znači da ima zainteresirane djece koja se žele baviti boćanjem i da ovaj tradicionalni sport na području općine Klana neće zamrijeti, zaključila je načlenica Klane Željka Šarčević Grgić.


Akciju »Prvi boćarski koraci«, odnosno klanjsku školu boćanja pokrenula je nekolicina trenera i boćara, članova BK-a Sv. Rok Klana.


Kako su nam kazali, vještinu boćanja posljednjih godinu dana prenose na 16 mladih Klanjaca i Klanjica, od kojih najmlađi ima osam godina.


– Nakon niza godina težnje i pokušavanja, uspjeli smo pokrenuti našu školu boćanja te ovaj tradicionalni sport promoviramo među mlađim generacijama. S obzirom na to da nemamo uvjeta da bismo inicijativu ostvarili kroz cijelu godinu, a naročito zimske mjesece, svaki dosadašnji pokušaj aktiviranja rada s djecom djelovao bi sezonski jer bi naši polaznici nakon zimske pauze pronašli druge zanimacije. S tim je i naša volja kopnjela. Ovaj put odlučili smo slijediti planove koje smo zacrtali i rad s najmlađima zimi provoditi u dvorani, izvan naše općine i sastaviti tim trenera koji će na sebe preuzeti prijevoz polaznika, a sve kako bi ostvarili kontinuitet, kazali su iz BK-a Sv. Rok izrazivši zadovoljstvo činjenicom da su ove godine sa svojim mladim boćarima i boćaricama sudjelovali u nizu natjecanja za početnike što ih Boćarski savez PGŽ-a provodi kao partner u Erasmus+ projektu »Boccia, pljočka and bulin – Next generation TSG«, ali i prilikom da budu suorganizatori četvrtog izdanja manifestacije Majhane (miće) boćarice i boćari koja se u lipnju održala u Klani i na Marinićima.