PONOS

Klana ima nove sportske prvake. Matija caruje jogom, Luka karting-stazom

Bruna Matičić

Petnaestogodišnji Valenčić kopačke je zamijenio boćama. On je krajem ljeta postao juniorski prvak Hrvatske, a Raspor, viceprvak u kartingu, u kategoriji senior Rotax, kaže da se na staze uvijek vraća zbog – adrenalinaOpćina Klana od nedavno je bogatija za dva nova sportska prvaka, a to su Matija Valenčić, prvak u boćanju, i Luka Raspor, viceprvak u kartingu. Riječ je o dvojici talentiranih mladića koji su, sudi li se po godinama, tek na početku svoje sportske karijere, ali već sada bilježe iznimno uspješne rezultate i osvajaju medalje.


Matija Valenčić, mladi boćar iz Škalnice, juniorski je prvak u boćanju koji je zlatnu medalju u disciplini bližanje i izbijanje u krug osvojio na Prvenstvu Hrvatske za juniore u boćanju koje se odigralo u Poreču krajem kolovoza ove godine. Ovaj petnaestogodišnjak boćanjem se ozbiljno bavi posljednjih šest godina, ali, kaže nam, ljubav prema ovom sportu rodila se puno prije i prenio ju mu je njegov otac.


– Boćanjem se profesionalno bavim šest godina, ali sama ljubav prema boćanju razvila se od malih nogu zahvaljujući mom ocu. U Škalnici je prije postojao boćarski klub u kojem su igrali moj otac i njegovi kolege, a ja sam od malena uvijek gledao i pratio njihovu igru sve dok me 2015. godine Anton Bučević, iskusni boćar i naš Klanjac, nije pozvao da nastupam za juniore Boćarskog kluba Lovran, rekao je Matija Valenčić dodajući da je već 2017. godine zabilježio svoj prvi veći uspjeh, koji ga je motivirao da napusti nogometne treninge i u potpunosti se posveti boćanju.


Dobra odluka
– Zov boća bio je prevelik i odabrao sam boćanje, pojašnjava. Njegova odluka bila je i više nego dobra, a potvrdili su to i rezultati, poput osvajanja kadetskog prvenstva Hrvatske u parovima s Lukom Peričićem. Nakon tog uspjeha, odlučio je priključiti se najtrofejnijem klubu u regiji, BK Vargon iz Rijeke, gdje svoj boćarski talent razvija uz trenera Čedu Vukelića, a od 2019. godine, osvojivši još jedno kadetsko prvenstvo, na poziv Radovana Cuculića odlučio je na dvojnu registraciju nastupati i za Boćarski klub Kukuljanovo. Sljedeće 2020. godine natječe se posljednji put u svojstvu kadeta i u Ročkom Polju i osvaja srebrno odličje u disciplini bližanje i izbijanje u krug te tri brončane medalje, dok u Jadranovu osvaja brončanu medalju u disciplini pojedinačno klasično. Ipak, kaže Matija, njegov najveći uspjeh u dosadašnjoj boćarskoj karijeri je osvajanje zlatnog odličja u disciplini bližanje i izbijanje na juniorskom prvenstvu Hrvatske u Poreču ovog ljeta, a ujedno i najveći poticaj da se nastavi baviti boćanjem i dalje razvijati talent.


– Trenutno nastupam u ekipi BK Vargon 2, a drugi klub mi je BK Rječina koji nastupa u Prvoj županijskoj ligi. Na uspjehu koji sam postigao zahvalan sam svima koji su na bilo koji način utjecali na moju karijeru, a posebno svojim suigračima u BK Vargon i BK Kukuljanovo gdje sam proveo predivnu godinu s vrhunskim boćarima te BK Rječina. Najviše sam zahvalan trenerima Čedi Vukeliću i Antonu Bučeviću koji su ljubav boćanja usadili u mene, ali i Općini Klana koja moje uspjehe i boćanje prati stipendijama i financijama koje su prijeko potrebne za razvoj mene i našega sporta, rekao je Matija Valenčić te zaključno dodao da bi volio kada bi boćanje, ovaj tradicionalni sport našega kraja, postao popularniji, a posebno među mlađim stanovništvom.


– U ovom sportu najviše volim što je izrazito društven, ali i to što nije grub te iziskuje veliku koncentraciju i smirenost. Svi misle da je to sport za starije, ali zapravo riječ je o sportu koji ima puno disciplina i teži je nego što se čini. Definitivno se u budućnosti vidim u boćanju, a volio bih kada bi postao popularniji sport, posebno među mladima, i da jednoga dana postane dio programa Olimpijskih igara, zaključio je.


Od Preluka do Šmrike


Za razliku od Matije Valenčića, Luka Raspor iz Klane profesionalno se bavi kartingom i izuzetno je uspješan. Naime, početkom listopada na prvenstvu Hrvatske u kartingu koje je održano u Virovitici osvojio je titulu viceprvaka u kategoriji senior Rotax. On je svoju karting karijeru započeo prije deset godina, kada je upisao karting školu na Preluku, gdje je i zavolio ovaj sport te se punih devet godina utrkuje na natjecanjima.


– Još kao dijete s ocem sam posjećivao sajmove automobila na Preluku gdje je postojala i karting staza. Uvijek sam zainteresirano gledao kako drugi voze karting, a bilo je potrebno samo nekoliko vožnji da se zaljubim u ovaj sport. Nakon toga roditelji su me upisali u školu kartinga i polako sam krenuo na natjecanja, započeo je svoju priču Luka Raspor.


– Prva riječka karting škola »Prelučka legenda« što su je osnovali Autoklub »Ri autosport« i Karting klub »Rijeka« dugo godina djelovala je na Preluku, a sada se prebacila na kartodrom Bura u Šmrki, govori Luka koji je naslov viceprvaka Hrvatske osvojio i 2017. godine u kategoriji junior Rotax.


Italija bliža od Virovitice


Ovaj Klanjac na utrkama se natječe za Auto klub Opatija i FG Racing tim iz Italije, koji su mu ujedno i financijska potpora, međutim najveća podrška su mu njegova obitelj koja ozbiljno pristupa karting natjecanjima i prati ga kao tim na svakoj utrci. Otac Mario prati ga kao automehaničar, sestra Martina kamerom bilježi utrke za kasniju analizu vožnje i potencijalnih pogrešaka, a majka Vilma kao najglasnija navijačica te pomoć i podrška u prijavama. Nažalost, otkako je nastupila pandemija koronavirusa, karting utrka sve je manje, kao i vozača, a jedina staza licencirana za karting u cijeloj Hrvatskoj nalazi se u Virovitici.


– Po dolasku pandemije karting u Hrvatskoj je dosta pao te, nažalost, sada postoji samo 27 aktivnih vozača, dok ih je prije bilo stotinjak. Zato se i organiziraju utrke samo na jednoj stazi u Virovitici, govori Luka te dodaje da često vozi u Italiji, budući da je član talijanskog FG Racing tima, ali i zato što su mu staze poput Cividale del Friuli, Lignano i Jesolo u Italiji bliže od one u Virovitici.


– Jedan od velikih razloga zašto se bavim ovim sportom jest adrenalin koji se osjeti na utrkama, a nakon kojih više nisam mogao stati, rekao je na kraju Luka Raspor i dodao da će, unatoč nedostatku sportske infrastrukture blizu mjesta stanovanja, svoju ljubav prema kartingu i utrkama nastaviti njegovati u budućnosti, dok su mu osvojene srebrne medalje motivacija za daljnji napredak i razvijanje talenta koji ima.