Velika nada

Riječanka Meri Mataja jedina je hrvatska plivačica na SP-u, razgovarali smo s njom

Ivana Vaupotić

Meri Mataja / Foto Vedran Karuza

Meri Mataja / Foto Vedran Karuza

Svjesna sam da će konkurencija biti izuzetno jaka, a moj jedini cilj je isplivati svoj najbolji rezultat. Glavni cilj je Europsko prvenstvo - kaže 18-godišnja plivačica Kantride



Meri Mataja dobila je veliku čast i privilegij biti jedina hrvatska predstavnica na Svjetskom prvenstvu u plivanju u velikim bazenima, što danas počinje u Budimpešti, nakon što su od nastupa odustali Nikola Miljenić koji se prije nekoliko dana vratio sa studija iz SAD-a, te Ana Blažević koja je nastup u mađarskoj prijestolnici odgodila zbog polaganja mature.


Plivačici Kantride nastupi za hrvatsku vrstu nisu nepoznanica, perspektivna 18-godišnjakinja i velika nada hrvatskoga plivanja ima iskustva nastupa u polufinalima velikih juniorskih natjecanja, a nastup u Budimpešti bit će njezina premijera na seniorskoj svjetskoj smotri.


– To što ću biti jedina hrvatska predstavnica u Budimpešti stvara mi određeni pritisak jer će sada sve oči biti uperene u mene i moj rezultat, ali ja ću, kao i na svakom natjecanju, dati sve od sebe i Hrvatsku predstaviti na najbolji mogući način – započela je Meri Mataja.




Ona je od 1. siječnja ove godine mlađa seniorka Kantride, a 24. lipnja nastupit će u utrci na 50 metara prsnim načinom. No, uoči i nakon utrke čeka je – matura.


Matura


– Trenutno sam fokusirana samo na dvije stvari, a to su plivanje i matura.


Dan uoči kvalifikacijske utrke čeka me ispit iz hrvatskog jezika, nakon kojeg trener Dalibor Krebelj i ja autom idemo u Budimpeštu, a onda nakon same kvalifikacijske utrke čeka me esej iz hrvatskog jezika koji ću pisati u hrvatskoj ambasadi u Budimpešti.


Uglavnom, bit će zanimljivo. Neki će možda misliti da će to poremetiti moju koncentraciju kada je plivanje u pitanju, ali ja sam naučena funkcionirati na način da imam puno obaveza u jednom danu, tako da vjerujem da će sve proći u redu – rekla je Meri Mataja.


Ona je nastup na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti osigurala na HEP mitingu u Zagrebu, kada je drugi put ove sezone popravila mlađeseniorski rekord Hrvatske plivavši 31.64 sekunde.


Time je za 30 stotinki popravila svoj tada 15 dana star državni rekord i za dvije stotinke nadmašila normu za Europsko prvenstvo, što će se od 11. do 21. kolovoza održati u Rimu, ali i za Svjetsko prvenstvo.


– Svjesna sam da će konkurencija u Budimpešti biti izuzetno jaka, a moj jedini cilj je isplivati svoj najbolji rezultat.


Za glavni cilj ove sezone postavili smo Europsko prvenstvo tako da će, uz svu ovu ludnicu s maturom, biti dobro i ako u Budimpešti ne budem plivala na razini svojeg najboljeg rezultata.


No, u kvalifikacijama se može svašta dogoditi, ne želim niti pričati o tome da kojim slučajem upadnem u polufinale. To bi stvarno bila velika stvar.


Borba za zlato


Glavne favoritkinje za najsjajnije odličje su svjetska rekorderka, Talijanka Benedetta Pilato (29.30), Južnoafrikanka Lara van Niekerk (29.72) i Amerikanka Lilly King (29.76), koja je s reprezentacijom SAD-a završne pripreme za svjetsku smotru odradila upravo na bazenu na Kantridi.


– Mislim da će borba za zlato biti jako zanimljiva, King će sigurno ići u lov na sva tri zlata prsnim načinom, ali nekako ipak mislim da će zlato osvojiti Pilato.


Tu je i cura iz Južnoafričke Republike, vidjet ćemo kako će se na kraju sve to rasplesti – kaže 18-godišnja plivačica Kantride.


Osim nje osim u Budimpešti će biti i njezin novopečeni klupski kolega Antonio Đaković, hrvatski plivač sa švicarskom putovnicom i uz Kantridu član švicarskog Ustera.


On je plivao u polufinalu utrke na 200 slobodno na Olimpijskim igrama u Tokiju.


– Antonio je odličan plivač, super se uklopio u naš klub i vjerujem da mu je dobro s nama. Nama je sigurno dobro s njim i sretni smo što je član našega kluba.


Bili smo i zajedno na pripremama na Tenerifima, odradili smo sve što smo planirali, a doći će i na pripreme u Rijeku uoči Europskoga prvenstva – zaključila je Meri Mataja.