Karate

Lea Vukoja najveća uzdanica riječkog karatea na EP-u u Pragu: “Odličje bi bilo najbolji rođendanski dar”

Ivana Vaupotić

BRANITELJICA NASLOVA - Lea Vukoja/Foto Arhiva NL

BRANITELJICA NASLOVA - Lea Vukoja/Foto Arhiva NL

Rođendanska želja je samo jedna, osvojiti medalju. Nitko sretniji od mene da mi se ostvari. Bilo bi stvarno lijepo mlađeseniorski staž završiti s europskom medaljom. Ja ću dati sve od sebe da tako i bude - kaže Lea



RIJEKA Lea Vukoja bit će najveća uzdanica riječkoga karatea na Europskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, domaćin kojega će od danas do nedjelje biti Prag. Riječanka u redovima splitskog Sokola na prošlogodišnjem je prvenstvu Staroga kontinenta osvojila zlatno odličje u konkurenciji mlađih seniorki do 68 kilograma, sutra će krenuti po novo odličje kojim će završiti mlađeseniorski staž.


– Ne osjećam nikakav pritisak, iako trema postoji. Ali, ona pozitivna trema. Nisam previše gledala konkurenciju, znam da će moje protivnice sve redom biti mlade cure i da ću sigurno biti najstarija u svojoj kategoriji. Stvarno ne znam kakve su, ali nema tu prevelike filozofije.


Najvažnije je da svoje borbe odradim onako kako ja to znam pa vjerujem da će biti dobro – započela je Lea Vukoja, koja je pažnju na sebe skrenula na prošlogodišnjem Europskom seniorskom prvenstvu u Poreču na kojem je hrvatskoj ekipi donijela brončano odličje. Važna karika hrvatske ekipe bila je i na nedavno održanoj seniorskoj smotri Staroga kontinenta u Turskoj na kojoj su se Hrvatice okitile titulom europskih prvakinja.




– Europsko prvenstvo u Turskoj puno mi je pomoglo, dobila sam dodatnu dozu samopouzdanja. Ipak je to bilo seniorsko prvenstvo, cure su tu puno iskusnije. Sve naše protivnice imale su praktički 30-ak godina, bile smo najmlađa ekipa, a napravile smo i više nego odličan rezultat.


Iskreno, prije početka natjecanja bila sam malo skeptična unatoč prošlogodišnjoj ekipnoj bronci i mlađeseniorskom zlatu, ipak je od toga prošlo godinu dana. Tako da mi je to natjecanje pokazalo koliko i što zapravo mogu.


Lea Vukoja će u nedjelju proslaviti 21. rođendan za koji je poželjela novo europsko odličje.


– Rođendanska želja je samo jedna, osvojiti medalju, to bi mi bio najljepši rođendanski dar. To su mi, uostalom, svi poželjeli, i nitko sretniji od mene da mi se želja ostvari. Bilo bi stvarno lijepo mlađeseniorski staž završiti s europskom medaljom. Ja ću dati sve od sebe da tako i bude – dodala je Lea Vukoja, osim koje će boje riječkog karatea braniti juniorka Darija Šnajder (Kastav, do 59 kg), te mlađe seniorke Ema Sgardelli (Champion, do 50 kg) i Laura Lisac (Sokol, do 61 kg).


– To su cure za koje vjerujem da će jako dobro odraditi ovo prvenstvo i osvojiti medalju. Naravno da puno toga ovisi i o tome kakav će im biti dan i hoće li im se sve poklopiti, ali njihova kvaliteta nije upitna – zaključila je Lea Vukoja.