Mario Nakić

Sin proslavljenog riječkog košarkaša još nije odlučio da li će igrati za Hrvatsku ili Srbiju: “O tome ćemo kad bude vrijeme za to”

Katarina Blažević

Mario i Ivo Nakić

Mario i Ivo Nakić

Ovdje se osjećam kao kod kuće, Rijeku smatram svojim drugim domom - kaže 21-godišnji Mario Nakić



OPATIJA  Košarkaši Igokee proslavili su na opatijskom parketu osvajanje trofeja Liburnia kupa, a iako Rijeka i okolica nisu imali svoje predstavnike, među slavljenicima je bio i jedan igrač koji Rijeku i Opatiju smatra svojim drugim domom. Mario Nakić ovoga je ljeta potpisao trogodišnji ugovor s Igokeom, a u polufinalu Liburnia kupa protiv Pardubica bio je najefikasniji igrač svoje momčadi s 18 poena. Svaki njegov potez s tribina je pratio i otac Ivo Nakić, proslavljeni riječki košarkaš, nekadašnji igrač Cibone i Partizana, koji je tri puta osvajao Euroligu.


– Tata je, naravno, bio na tribini. Svaki put daje košarkaške savjete, ne popušta, ha, ha. Ovdje imam obitelj, svako ljeto sam na Kvarneru otkad sam se rodio i jako volim Hrvatsku, Rijeku i Opatiju. Ovdje se osjećam kao kod kuće, Rijeku smatram svojim drugim domom – kaže 21-godišnji Mario Nakić, rođeni Beograđanin, koji je u mlađim kategorijama igrao za Zemun te Partizan, ali se već kao 14-godišnjak preselio u veliki Real Madrid.


Nakić je Real predvodio i do titule pobjednika juniorske Eurolige 2019. godine, a tada je proglašen i MVP-jem turnira. Igrao je i za seniore španjolske ekipe, da bi u ljeto 2020. godine potpisao s belgijskim Oostendeom, kojeg vodi hrvatski trener Dario Gjergja, a s kojim je osvojio i titulu prvaka Belgije te Kup. Prošlu je sezonu proveo u Andori, a ovoga ljeta svoj je razvoj odlučio nastaviti u momčadi koja igra ABA ligu i Ligu prvaka.




– Ma, ne bih rekao da mi je dolazak u Igokeu korak unazad. Već sam i izjavio da ne razmišljam o mojem dolasku na taj način, već smatram ovo super prilikom jer Igokea ostvaruje dobre rezultate i u ABA ligi i u Ligi prvaka. Također je klub koji je »izbacio« puno igrača i koji su kasnije prešli na još veću razinu. Sretan sam što sam ovdje i mislim da je to dobro za mene i zasad sam zadovoljan. Došao sam raditi, dobro igrati i dokazati se.


Igokea će ove subote otvoriti sezonu u ABA ligi domaćom utakmicom s Mornarom, a osvajanje Liburnia kupa joj je poslužilo kao odlična priprema za ono što slijedi. Nakić i društvo su u finalu uvjerljivo svladali Cividale (97:75), ali su ih u polufinalu Pardubice pomalo namučile.


– Nije bila lagana utakmica protiv češke ekipe, otvorili smo dobro i mislim da smo držali neku razliku, ali onda su uslijedili padovi u obrani. Nedostaje nam još da se taktički uigramo, ovo su nam sada bile praktički prve utakmice s obojicom playmakera, tako da se i dalje uigravamo, ali sve u svemu, najbitnije su pobjede. Pripremne su utakmice i imamo pravo na pogreške.


Nakić je nedavno pratio i EuroBasket, gdje je očekivano navijao za Srbiju i Hrvatsku, ali i ostale zemlje iz regije.


– Imam mnogo prijatelja u svim ekipama iz regije pa sam navijao i za Sloveniju, Crnu Goru, BiH… Pratio sam sve utakmice, nažalost, rezultati nisu na kraju bili najbolji, ali naši ljudi su uvijek navikli na medalje. Svaka čast svim reprezentacijama i momcima, sigurno su dali sve od sebe i odigrali najbolje što su mogli, ali to je košarka, sljedeće natjecanje mislim da ćemo ostvariti bolje rezultate.


A upravo je pitanje reprezentacije i Nakića česta tema srpskih i hrvatskih medija. Mladi košarkaš može igrati za očevu Hrvatsku, kao i za Srbiju gdje je rođen i odrastao, ali i otkud mu je majka. On još uvijek nije zaigrao niti za jednu reprezentaciju, čak niti u mlađim kategorijama, a iako se prije tri godine pisalo da je odabrao Srbiju, čini se da konačna odluka još uvijek nije pala.


– Odabir reprezentacije? O tome ćemo kad bude vrijeme za to – kratko je zaključio Mario Nakić.