PRETKVALIFIKACIJE ZA EP

Sesarovi igrači održali košarkašku lekciju Ircima, Hrvatska do lagane pobjede u Opatiji

Katarina Blažević

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Irska, koja nikada nije nastupila na jednom Europskom ili Svjetskom prvenstvu, ipak je daleko ispod razine Hrvatske



OPATIJA – Hrvatska košarkaška reprezentacija uspješno je u Opatiji startala sa zadnjim krugom pretkvalifikacija za EuroBasket 2025., odnosno uvjerljivo je nadigrala amatere iz Irske. Blago rečeno nadigrala jer je već na poluvremenu bilo “plus 39” za domaćina (56:17), a na kraju je na semaforu stajalo – 89:49.


Hrvatska – Irska 89:49

Susret 1. kola trećeg kruga pretkvalifikacija za EuroBasket 2025: Hrvatska – Irska 89:49 (24:5, 32:12, 14:16, 19:16). Dvorana “Marino Cvetković”. Gledatelja: 500. Suci: Poursanidis (Grčka), Castillo (Španjolska) i Lucis (Latvija).


HRVATSKA: Badžim 18 (3-3), Branković 11 (1-3), Filipović 3, Gnjidić, Prkačin 14 (1-2), M. Drežnjak 8 (1-1), D. Drežnjak 9 (3-4), Kalajžić 3 (1-2), Kapusta, Ljubičić 6 (2-3), Mazalin, Perković 17.




IRSKA: Blount 2, Carroll 3 (1-4), Flood, Igiehon, Murphy 9, Alajiki, Badmus 7 (1-2), Dick, Fulton 8 (2-2), N. Quinn 12, C. Quinn 3, Treacy 5.

I uoči utakmice znalo se kako je Irska, koja nikada nije nastupila na jednom Europskom ili Svjetskom prvenstvu, ipak na papiru daleko ispod razine Hrvatske, čak i u trenucima kada Sesarova ekipa igra bez NBA i euroligaških igrača. Zapravo je dojam da su i juniori hrvatske reprezentacije mogli upisati pobjedu protiv blijedih seniora irske momčadi.



Izbornik Josip Sesar iz zapisnika je morao izostaviti četvoricu igrača, a to su očekivano bili mladi koji su tek debitirali prije dva tjedna za seniorsku vrstu u pripremnom ogledu protiv Slovačke, Luka Krajnović, Renato Serdarušić te Leo Menalo. Uz njih je izvan zapisnika ostao i centar Antonio Vranković, ispred kojeg je priliku dobio Krešimir Ljubičić, uz naravno prvo ime Hrvatske na toj poziciji, Danka Brankovića.



Puni gas


Sesar je krenuo s petorkom Filipović, Gnjidić, Badžim, Prkačin i Branković, koja je ušla u susret s punim gasom te se nije opustila niti kada se razlika na semaforu počela drastično povećavati. Prkačin je nakon dvije i pol minute igre donio domaćinu prvo vodstvo (4:2) uspješnim šutem za tri poena, a do kraja četvrtine je upisao osam poena te se moglo primijetiti kako je mladi krilni centar itekako popravio šut, na kojem je u Opatiji dodatno radio i nakon treninga. Uz to je dodao i pet skokova u prvih 10 minuta te je opravdao ulogu lidera.



Kada je Prkačin prvi stigao do lopte nakon katastrofalnog šuta i promašaja Carrolla te pogodio za vodstvo Hrvatske 13:3, izbornik Irske Mark Keenan pozvao je minutu odmora i napravio dvije promjene, a ubrzo je i Sesar izveo Gnjidića te uveo Matea Drežnjaka. Pokazalo se kako je Hrvatska svejedno jača te je baš Drežnjak nanizao tri poena (22:3), dok je Branković efektnom blokadom oduševio petstotinjak gledatelja u opatijskoj dvorani. I već je u tom trenutku, koju minutu uoči kraja prve četvrtine, izgledalo kao da je pitanje pobjednika riješeno.



Gosti prizemljeni


U dvije i pol minute druge četvrtine Hrvatska je serijom 12:0 (36:5) potpuno prizemljila protivnika. Irci nisu mogli pogoditi niti otvorene udarce koje su im u nekim trenucima hrvatski igrači i darivali. Stoga je Sesar već u drugoj četvrtini poslao prvu petorku na klupu, a na terenu su bili braća Drežnjak, Kapusta, Perković i Ljubičić. A to je rezultiralo time da se i druga momčad nastavila poigravati sa suparnikom, pa je poluvrijeme završeno s razlikom od 39 poena te s 28 skokova Hrvatske, dok su Irci stali na njih 13.



U drugom poluvremenu Hrvatska je očekivano, s obzirom na stanje na semaforu, pomalo popustila u obrani i dopustila da Irci u trećoj i četvrtoj četvrtini zabiju po 16 poena. Ali ništa što bi ih imalo moglo ugroziti. U subotu od 20 sati u opatijskoj dvorani Sesarovi igrači će se suprotstaviti Luksemburgu.