Prijateljski susret

PORAZ NA ZAMETU Slovenci razotkrili slabosti Hrvatske, Dončić ostao izvan terena

Zlatko Horvat

Izbornik Mršić s igračima/Foto M. GRACIN

Izbornik Mršić s igračima/Foto M. GRACIN

Drugi susret istih suparnika igra se u petak u ljubljanskoj dvorani Stožice, poslije kojeg izbornika Veljka Mršića i njegovu momčad čeka dosta posla



RIJEKA Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u prvom od dvaju prijateljskih susreta sa Slovenijom uoči kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju. Hrvatsku čeka domaćinstvo turnira od 29. lipnja do 4. srpnja u Splitu i dvoboji s Brazilom Aleksandra Petrovića te vjerojatno s jakom Njemačkom, dok Slovenija putuje u Kaunas, gdje će, želi li do Tokija, vjerojatno morati proći Litvu.


HRVATSKA – SLOVENIJA 80:94

Prijateljski susret košarkaša: Hrvatska – Slovenija 80:94 (21:20, 19:26, 18:30, 22:18). Centar Zamet. Gledatelja 200. Suci: Hordov (Zadar). Hadžić (Pula) i Terlević (Rijeka).


HRVATSKA: Perković, Bilan 11, Katić 2, Hezonja 10, Ukić 8, Marčinković 7, Šamanić 9, Drežnjak 7, Babić 3, Rogić 9, Šakić 11, Jordano 3.




SLOVENIJA: Rebec 5, Rupnik 13, Prepelič 14, Murič 10, Blažič 20, Kosi 3, Lapornik 8, Mahkovic, Dimec 7, Z. Dragić 11, Macura 3, Glas, Čebašek 3.

Drugi susret istih suparnika igra se u petak u ljubljanskoj dvorani Stožice, poslije kojeg izbornika Veljka Mršića i njegovu momčad čeka dosta posla. Čeka se i povratak jednog NBA igrača, mogao bi to biti Ivica Zubac s obzirom na to da su Clippersi u seriji s Jazzerima Bojana Bogdanovića zbog ozljede križnog ligamenta desnog koljena ostali bez prve zvijezde Kawhija Leonarda. Iako je Bogdanović lider hrvatske reprezentacije, centar tog kalibra dobro bi došao za Split…


Luka Dončić uz rub terena

Luka Dončić, 22-godišnja najveća zvijezda slovenske košarke, ali danas i zvijezda NBA lige, nije zaigrao u Centru Zamet. Ostao je uz rub parketa, iza klupe svoje momčadi, ali trebao bi zaigrati u ogledu u Ljubljani, gdje će biti nazočni gledatelji. Bilo ih je i u centru Zamet, ali stotinjak odabranih – predstavnici dvaju Saveza, sponzora i Riječkog sportskog saveza.


Dončić je uoči utakmice otišao do tribine pozdraviti jednog prijatelja, što je nekoliko sretnika iskoristilo za trenutak za vječnost, fotografiju s igračem Dallas Mavericksa. Pamtit će dan i mladi košarkaš Nino Kurević, kojem je Luka stavio potpis na dres Dallasa.

Nino i Luka Dončić

Nino i Luka Dončić


Dvije uzatopne trice (Šakić, Babić) vratile su prednost na stranu Hrvatske (12:8) u utakmici koju su počeli Ukić, Drežnjak, Babić, Šakić i Bilan. Izbornik Veljko Mršić krenuo je s igračima koji su iznijeli teret posljednjih kvalifikacija, ali ideja je bila podijeliti minutažu kako bi svi igrači osjetili utakmicu. Dobar dojam s otvaranja (20:14, trice 3-3) pokvaren je u finišu prve i početkom druge dionice, kada su gosti načinili seriju 1:9 uz sedam poena Prepeliča. Mršić je u tom trenutku na parket vratio iskusne Šakića i Bilana, a na klupu posjeo Hezonju i Šamanića. Epilog je bila serija Hrvatske od devet poena za vodstvo 31:25.


Na ulasku u posljednju minutu Veljko Mršić pozvao je minutu odmora nakon zakucavanja Žige Dimeca i slovenske serije 0:9, koja je vratila prednost na stranu gostiju (40:41). No, to nije bio kraj, Hezonjinu nesportsku pogrešku kažnjena s pet poena, s dva slobodna bacanja Rupnika i tricom Lapornika.


Poneko soliranje u napadu i obrana, koja je bespotrebno ispala u nekoliko navrata, donijeli su Sloveniji dvozmamenkastu prednost u trećoj dionici (43:54). Podebljao je to Zoran Dragić tricom nakon dvaju ofenzivnih skokova, ali Slovenci tu nisu stali, njihovo vodstvo naraslo je na plus 17 (47:64) u šestoj minuti treće dionice, u kojoj je Hrvatska primila čak 30 poena. U posljednjih deset minuta domaći su pokušali otopiti minus, ali u tome su ih spriječile dvije dalekometne trice Jake Blažiča.