Premijer liga košarkaša

Košarkaši AO Škrljeva večeras otvaraju novo prvenstvo: “Želimo što mirniju sezonu…”

Zlatko Horvat

Josip Barnjak (AO Škrljevo)/Foto Arhiva NL

Josip Barnjak (AO Škrljevo)/Foto Arhiva NL

Vidjelo se na treninzima i pripremnim utakmicama koliko igračima nedostaje košarka, a u svemu je bilo puno neizvjesnosti - kaže trener Rajković



RIJEKA Više od šest mjeseci nije bilo domaće košarke. Prošla je sezona prekinuta zbog pandemije koronvirusa, prvaku nije dodijeljena kruna, a klubovi su se našli u moru neizvjesnosti za budućnost. Ipak, stvari su se pokrenule, klubovi su složili momčadi u skromnijim okvirima jer treba zakrpati sve financijske rupe. Košarka se vraća i u Mavrince, gdje košarkaši Adria Oil Škrljeva dočekuju Sonik Puntamiku i neka poznata lica.


– Vidjelo se na treninzima i pripremnim utakmicama koliko igračima nedostaje košarka, a u svemu je bilo puno neizvjesnosti. Njihova su očekivanja velika, ali pitanje je kako će krenuti poslije šest mjeseci stanke. Bilo je dosta oscilacija u prijateljskim susretima, ali protiv Šibenika u »generalci« sve je dobro izgledalo – kaže Damir Rajković, koji vodi momčad od prosinca 2016. godine.


Nije se moglo pošteno ni pripremati za sezonu, otpale su prijateljske utakmice sa slovenskim momčadima.




– Odigrali smo šest utakmica, jedan minimum. Bilo bi ih više, ali morali smo se ograničiti na domaće suparnike. U novu sezonu krećemo s dosta novih i mladih igrača, koju predvode 28-godišnji Jure Gunjina i godinu mlađi Antonio Boban. Trebat će nam pomoć gledatelja. Za prvu utakmicu imamo dozvolu za 200 gledatelja, četvrtinu kapaciteta.


Sonik Puntamika, Hermes Analitica u gostima, Furnir iz Dubrave… U prva tri kola Rajkovićeva momčad ima priliku ostvariti tri pobjede i mirnije zaploviti prema ostanku.


Četvorka


– Raspored je izazovan. Cibona, Zadar, Split i Gorica odskaču, svi ostali su u poen, dva. Odlučivat će nijanse, raspoloženje, trenutačna forma. Želimo što mirnije prvenstvo, a ti domaći bodovi su izuzetno važni. Prvi susret je izuzetno težak, Sonik Puntamika dolazi s iskusnima Vladovićem i Šarlijom. No, vjerujem u agresivnost naše mlade momčadi kojom želimo nadmašiti iskustvo suparnika. Težit ćemo agresivnoj, brzoj igri, a cilj je ugurati se u »play off«. No, to žele i svi ostali. Želja za dokazivanjem mladih igrača može biti samo naš plus, oni kroz sezonu mogu biti samo bolji, počevši od Josipa Barnjaka, povratnika poslije sezone u kojoj je muku mučio s leđima.


Damir Rajković, trener AO Škrljeva/Foto Arhiva NL


U momčad se vratio i centar Arkim Robertson, koji treba donijeti sigurnost ispod koša.


– Fizički je spremniji, lani je došao poslije ozljede. Dominira, znači nam jednu sigurnost u skoku, ali i u poenima, 12 do 15 po utakmici. Otkriće? Za mene bit će to Gunjina. Pokazao je profesionalizam, odgovornost, uz Bobana i Barnjaka trebao bi biti temeljni kamen momčadi. Velika očekivanja imamo i od Arslanagića, Vucića, Rajčića te Vrgoča, koji donosi jedan momčadski duh. On je ljepilo koje nas spaja. Financijski dio uvjetovao je naše okretanje mladima. Dobili smo jednu homogenu ekipu, na treninzima se vidjelo da dišu kao jedan. I po njemu ćemo biti prepoznatljivi. Proteklih sezona možda smo imali igračka imena, no ne i taj momčadski pristup.


Mjerenje temperature


Uoči današnje utakmice mjerit će se tjelesna temperatura igračima i svima ostalima koji će se naći na parketu i uz parket te na tribinama. Kome se izmjeri temperatura veća od 37,2 Celzija, neće biti pušten u dvoranu.


– Igračima je sugerirano izbjegavanje društva. Prije svakog treninga mjeri se tjelesna temperatura, kao i prije odlaska na put. Pandemija se događa oko nas, ali nisam za odgađanje utakmica. Važno je pregrmiti ovu sezonu jer neki ljudi kao da su jedva čekali maknuti se od sporta. S druge strane, naš sponzor ostao je uz nas, kao i Grad Bakar, što je veliki plus. Zato im se želimo odužiti igrama na parketu – zaključuje Rajković.


Susret Adria Oil Škrljeva i Sonik Puntamike počinje u 19 sati.