Prvi treninzi

Košarkaši Adria Oil Škrljeva kreću s radom za sezonu punu upitnika: “Domaći će sada još više dobiti priliku”

Zlatko Horvat

Damir Rajković i Josip Barnjak/Foto D. ŠKOMRLJ

Damir Rajković i Josip Barnjak/Foto D. ŠKOMRLJ

Uvijek se gledalo da se pokrijemo onoliko koliko je plahta široka, to je kvaliteta i vrlina kluba. Najprije treba vidjeti što nas čeka po pitanju financija - kaže trener Damir Rajković



RIJEKA Košarkaši Adria Oil Škrljeva danas se vraćaju treninzima poslije dva i pol mjeseca stanke. Počet će vježbati na vanjskom igralištu u Škrljevu, čekajući otvaranje dvorane u Mavrincima, planirano za 1. lipnja.


– Krećemo u 18 sati. Mislim da je bolje krenuti vani s malo trčanja, da se uvedemo u trening, do ulaska u dvoranu sedam dana kasnije. Nadam se da ćemo u Mavrincima moći koristiti kompletni sadržaj. Radit ćemo do kraja lipnja, a nakon toga slijedi stanka – kaže Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva.


Na treningu bi se trebalo naći desetak igrača, uglavnom domaći igrači pod ugovorom plus nekoliko juniora. Kompletna igračka križaljka slagat će se kasnije.




– Vjerujem da će nam se priključiti i nekoliko igrača koji nemaju ugovor, a ima upita i izvana, od igrača s hrvatskom putovnicom. Imali su dobar primjer u Uljareviću i Slavici, koji su došli kod nas i odlično odigrali. Imat ćemo otvorena vrata, ali najprije treba vidjeti što nas čeka po pitanju financija. Nakon toga možemo razgovarati o sastavu za iduću sezonu, koji će se raditi u hodu.


Slavica


Prekid prvenstva je za momčad Damira Rajkovića stigao u najgorem trenutku, nakon što su upisali četvrtu uzastopnu pobjedu. U ta četiri kola na krilima sjajnog Nika Slavice sastav iz Mavrinaca ostvario je više pobjeda nego u 17 prethodnih prvenstvenih susreta (3). No, pandemija koronavirusa nije zaustavila samo prvenstvo, sve je stalo.


– Nik Slavica i sada ima otvorena vrata. Za nas je bio zvjezdica koja nam je trebala kako bi nas povukla. Pomogao je nama, ali i mi njemu.


Košarkaške klubove čeka bitka za preživljavanje. Ako se u Ciboni govori o momčadi bez stranaca za iduću sezonu…


– Pitanje je kako će sve to izgledati s obzirom na COVID-19 i tri mjeseca stagnacije. Nismo jedini u problemima, svi će osjetiti posljedice. Najavljuje se neizvjesna jesen. Mislim da treba ići korak po korak, osluškivati što se događa. Ima najava da neki neće moći ni ući u natjecanje, u svemu tome treba biti mudar.


Adria Oil ostaje uz klub, koji je već pokazao da se ne razbacuje novcem.


– Uvijek se gledalo da se pokrijemo onoliko koliko je plahta široka, to je kvaliteta i vrlina kluba. Zato se mogao ponekad napraviti i iskorak, nekad i nešto smanjiti. Željeli smo uvijek promovirati naše igrače, dati im priliku ako su zapeli. Mislim da će nam to i sada biti vodilja, domaći će još više dobiti priliku, kao što ju je dobio Luka Vucić. Najprije smo ga čekali zbog ozljede, ali polako smo ga uvodili. Nije nam primarno ni doigravanje, već jedna stabilizacija, ispunjavanje svega što smo dogovorili. Imamo dosta igrača pod ugovorom, neki su ugovori zahtjevni i nećemo ih moći ispuniti jer nas je ova situacija zatekla. Morat će biti korekcija. Ako u Njemačkoj režu budžete…


Barnjak


Rajković će morati rješavati dva problema u momčadi. Jedan je graditelj igre, drugi je centarska pozicija.


– Dorian Benković, kojeg smo pripremali za graditelja igre, ide u SAD na svečilište Harding, gdje je dobio stipendiju. Morat ćemo reagirati, kao i kada je u pitanju centar. Imamo dogovor s Arkimom Robertsonom za sljedeću sezonu, postoji želja s obje strane, ali nekako bismo zbog svega možda išli na domaće rješenje.


Puno toga ovisit će i o kapetanu Josipu Barnjaku, koji je zbog problema s leđima izgubio sezonu.


– Barnjak radi po posebnom programu i dobro se osjeća. Čeka ga još magnetska rezonanca i puno toga bit će jasnije poslije pregleda. O njegovu statusu jako će puno ovisiti slaganje momčadi za sljedeću sezonu – zaključuje Rajković.