Jasmin Perković

Iskusan košarkaš mogao bi i iduće sezone nositi dres riječkog prvoligaša: “Volio bih karijeru završiti u klubu u kojem je sve počelo”

Katarina Blažević

LJETO VELIKIH ODLUKA – Jasmin Perković/Foto Arhiva NL

LJETO VELIKIH ODLUKA – Jasmin Perković/Foto Arhiva NL

Dobro se osjećam, vidjet ćemo kakva će biti situacija kada počne sezona, ne mogu ništa detaljnije reći i obećavati. Moram paziti i na sebe i svoje zdravlje – kaže 40-godišnji Perković



RIJEKA Iako je prije pet mjeseci ušao u peto desetljeće života i već je nekoliko puta najavljivao odlazak s parketa, Jasmin Perković prije tri je mjeseca odlučio prihvatiti poziv Kvarnera 2010 za pomoć u borbi za ostanak u prvoligaškom društvu. Ostanak je vrlo brzo i izboren, ponajviše zahvaljujući iskusnom dvojcu Štemberger-Perković, koji bi i iduće sezone trebao nastaviti u istome ritmu.


– Nastavio sam trenirati s ekipom i nakon završetka prvenstva, a vidjet ćemo hoću li igrati i iduće sezone. Planova nemam, a obećanja nisam nikomu davao. Dobro se osjećam, vidjet ćemo kakva će biti situacija kada počne sezona, ne mogu ništa detaljnije reći i obećavati. Ma, već sam ranije govorio da je gotovo, još u Škrljevu 2018. godine sam se opraštao, ali jednostavno to je mentalitet. Nakon Islanda nisam sto dana trenirao, a onda su me zvali iz Kvarnera. Bilo bi mi žao da su dečki ispali iz lige pa sam drage volje prihvatio poziv, a i Štemberger je tu… Za trenera Šućurovića i dečke imam sve pohvale, nakon svega stvarno nisam požalio da sam im se priključio i da sam ih bolje upoznao – govori 40-godišnji krilni centar Kvarnera 2010, Jasmin Perković.


Prioriteti


Upravo su Perkovića riječki košarkaši na kraju sezone istaknuli kao jednog od najzaslužnijih za ostanak u Prvoj ligi. Njegovim dolaskom ekipa je u sedam utakmica upisala čak pet pobjeda, zbog čega su i u klubu utvrdili da je konačan plasman na ljestvici mogao biti i bolji da su se neke stvari ranije posložile.




– Trebao bi nam ipak nešto širi roster igrača za gornji dio tablice i borbu za Premijer ligu. Vidjelo se da je, primjerice, Cedevita u tom segmentu prednjačila, ali ipak ne možemo sada nju usporediti s Kvarnerom. Ne samo zbog financijskog dijela već i broja talenata. Zagreb je ipak Zagreb, veći je broj mladih igrača. Ja sam pružio ono što se očekivalo od mene, moram paziti i na sebe i svoje zdravlje. Uz posao, tu su i godine pa i više pazim. Imam neke druge prioritete, nije tu više samo lopta.


Perković je u svojoj bogatoj karijeri zaigrao i u Euroligi u dresu Oldenburga, s kojim je osvojio i naslov prvaka Njemačke, dok je trofeje podizao i sa Širokim, Zadrom, Union Olimpijom, te posljednji u Slovačkoj. S Interom iz Bratislave je prije dvije godine, pod paskom trenera Aramisa Naglića, došao do naslova prvaka. A sada se vratio na početak. Zajedno sa Sinišom Štembergerom je 1998. godine započeo svoju profesionalnu košarkašku karijeru u tadašnjem Kvarneru.


Ulaganje


– U svakom klubu mi je bilo dobro i zanimljivo, a i svugdje sam imao sportskog uspjeha pa mi je teško izvojiti neku sredinu u kojoj mi je bilo najbolje. Za život bih, recimo, izdvojio Italiju, kada sam igrao u Cremoni. A što se tiče završetka karijere, mislim da za igrača nema ništa ljepšega nego da u klubu u kojem je počeo trenirati i u kojem je odrastao završi svoj sportski put. A pogotovo kad imaš uz sebe suigrača s kojim si započeo cijelu tu priču, kao što je moj slučaj, pa Štemberger i ja opet igramo zajedno.


Dražen Padovan, dopredsjednik Kvarnera 2010, naglasio je da bi ovaj dvojac u budućnosti volio vidjeti na nekim drugim funkcijama u klubu.


– Drage volje bih nastavio s košarkom i izvan parketa, ako bismo krenuli u realizaciju i organizaciju da se Kvarner 2010 vrati na stepenicu više, ali o tom potom. Kada stignem pogledam i utakmice svojeg bivšeg kluba Škrljeva te mi je drago da su sada u vrhu hrvatske košarke, napravili su dobru ekipu. Ja se nadam i trebalo bi se dogoditi, da se Kvarner vrati u taj rang, bilo bi stvarno žalosno da se u Kvarneru ne poslože neke kockice. Novac sve pokreće i prije svega treba dovesti igrače i uložiti da bi se košarka u gradu opet probudila. Naravno, to je tako u svakom sportu. Ali činjenica je da se u hrvatskoj košarci sve polako gasi – zaključio je Jasmin Perković.