EP košarkaša

Hrvatski košarkaši igraju posljednji susret u skupini EuroBasketa: Pobjedom protiv Ukrajine izbjeći Srbiju!

Katarina Blažević

Ivica Zubac/Foto FIBA

Ivica Zubac/Foto FIBA

Odmorili smo se i napravili dobar skauting kako bismo danas izašli spremni na parket i pobijedili - tvrdi izbornik Damir Mulaomerović



RIJEKA  Hrvatski košarkaši danas će u ranom terminu od 14.15 sati u Milanu odigrati posljednju utakmicu grupne faze EuroBasketa, a protivnik je Ukrajina. Ukrajina koja je dosad na europskoj smotri itekako iznenadila, nakon pobjeda nad Velikom Britanijom i Estonijom, svladala je i domaćina Italiju (84:73), od koje je Hrvatska pak upisala poraz u prethodnom kolu (76:81). Iako su obje momčadi osigurale osminu finala, današnja utakmica neće biti nevažna jer je Hrvatskoj zasigurno u interesu izbjeći četvrto mjesto u skupini koje vodi do okršaja s prvom momčadi skupine C, što će biti aktualni europski viceprvak Srbija, ukoliko večeras očekivano pobijedi Poljsku.


Ako Hrvatska danas izgubi, skupinu C će sigurno završiti na četvrtom mjestu, dok će tu istu poziciju izbjeći bilo kakvom pobjedom. Ako pak pobijedi s devet ili više poena razlike, završit će na drugom mjestu, dok će u slučaju pobjede manje od devet poena biti treća u skupini. U skupini D, s kojom se križa, Srbija uoči današnje utakmice ima osam bodova, Poljska sedam, dok su Izrael i Finska na šest bodova.


– Dečki su se stvarno umorili, imali smo četiri utakmice u pet dana i dobro je da smo imali slobodan dan pred odlučujuću utakmicu. Slijedi za nas vrlo bitna utakmica protiv Ukrajine, vrlo atletične i dobre ekipe s par vrhunskih individualaca. Odmorili smo se, pogledali video zapise i analizirali, napravili smo dobar skauting kako bismo danas izašli spremni na parket. Važna je to utakmica za treće mjesto u skupini, što nam je cilj i idemo prema tome i prema pobjedi – kaže izbornik hrvatske vrste Damir Mulaomerović.


Nikad jače




Ukrajince su mnogi možda i podcijenili uoči EuroBasketa, ali oni su uzvratili s tri pobjede na startu natjecanja, dok su tek posustali protiv Grčke u prošlom kolu. U momčadi imaju i dvojicu NBA igrača, Alexa Lena iz Sacramento Kingsa i Sviatoslava Mykhailiuka iz Toronto Raptorsa.


– Ukrajina je itekako dobra reprezentacija s jako dobrim trenerom Bagatskisom i igračem Mykhailiukom. Vidjeli ste da su pobijedili Italiju, čak su se i protiv Grčke držali dvadeset minuta. Sve ekipe koju su došle na ovaj turnir imaju stvarnu kvalitetu i Europsko prvenstvo nikad nije bilo jače. Međutim, i mi smo odigrali dobru utakmicu i potrošili smo se i zato treba smiriti tenzije, ohladiti glave, spremiti se, izaći i krenuti po tu pobjedu – kaže Mulaomerović.


Agresivno i energično


Hrvatski centar Ivica Zubac svjestan je o kakvoj se momčadi radi, a dobro poznaje NBA igrače, od kojih mu je branič Mykhailiuk bio i suigrač u Los Angeles Lakersima.


– Igrao sam protiv Lena, ali i Mykhailiuka, s kojim sam igrao i zajedno u momčadi. To je dobra ekipa u kojoj je Mykhailiuk glavni igrač i moramo biti jako fokusirani na njega. Moramo ući agresivno i energično od starta. Imamo talent i kvalitetu za pobjedu, samo je pitanje pristupa. Posljednja je utakmica u skupini i veliki su ulozi, no mislim da smo spremni za to – tvrdi Zubac.


Hrvatska je već protiv Italije mogla izbjeći četvrto mjesto skupine, ali momčad Mulaomerovića je loše ušla u utakmicu, potom se uspjela vratiti, ali onda i ponovo pasti u zadnjoj dionici igre. Domaćin je u završnici bio borbeniji, a Hrvatsku su skupo koštale izgubljene lopte i napadački skok protivnika. Izbornik Hrvatske je nakon utakmice konstatirao kako je u posljednjoj četvrtini ključna bila nesportska pogreška svirana Zupcu.


– Bilo je teško od starta, izgubili smo previše lopti u prvom poluvremenu i to su bile sve lopte koje su vodile u njihovu tranziciju. U drugom smo poluvremenu izašli puno bolje, ali loša komunikacija u obrani i skok u napadu su nas koštali utakmice. Prekretnica je bio taj namjeran prekršaj koji ne razumijem jer sam išao zagraditi igrača. No, što je, tu je. Izgubili smo utakmicu, i dalje smo u istoj situaciji, moramo dobiti Ukraijinu. Vidjet ćemo što možemo naučiti iz ovih grešaka i idemo dalje – zaključio je Zubac.


Hrvatski će košarkaši nakon današnje utakmice otputovati u Berlin, gdje u nedjelju, 11. rujna, igraju utakmicu osmine finala. Protivnik i točan termin znat će se nakon današnjih utakmica.


Skupina C

Skupina C (14.15): Hrvatska – Ukrajina, (17): Estonija – Grčka, (21): V. Britanija – Italija. Poredak: Grčka 8, Ukrajina 7, Italija i Hrvatska 6, Estonija 5, V. Britanija 4 boda