EuroBasket

Hrvatske košarkaše čeka susret osmine finala EuroBasketa: “Finci nisu za podjenjivanje, ali Hrvatska je jača nego u Rijeci”

Katarina Blažević

Bojan Bogdanović/Foto REUTERS

Bojan Bogdanović/Foto REUTERS

Ne očekuje se nastup Zupca zbog ozljede, no Mulaomerovićeva ekipa jača je za Simona, Šarića, Smitha i Matkovića



RIJEKA  Osmina finala EuroBaseta kao prilika za revanš. Hrvatski su košarkaši u srpnju u Centru Zamet ostali bez daljnje borbe za Svjetsko prvenstvo pomalo šokantnim porazom od Finske, a malo više od mjesec dana kasnije sudbina ih je ponovo spojila, ali ovoga puta u nokaut fazi europske smotre. Izabranici Damira Mulaomerovića danas će od 14.45 sati u Berlinu imati priliku iskupiti se za riječku blamažu, a ujedno odvesti Hrvatsku do četvrtfinala jer, uz dužno poštovanje prema Finskoj, bilo što manje od toga trenutno bi bio novi promašaj za hrvatsku košarku.


Nisu, naravno, Finci momčad za podcjenjivanje, ali današnja reprezentacija je ipak jača od one koja je igrala u Rijeci. Istina, ne očekuje se nastup prvog centra Ivice Zupca zbog ozljede koju je zadobio u utakmici s Ukrajinom, zbog čega će Karlo Matković imati težak posao u reketu s NBA igračem Laurijem Markkanenom. Ali hrvatsku su vrstu od prošlog ciklusa pojačali Kruno Simon, Dario Šarić, Jaleen Smith, upravo i Matković, koji će vjerojatno uskočiti u startnu petorku, a i Bogdanović je tada igrao nakon tek nekoliko dana priprema s momčadi…


Ozbiljna momčad


Finska će, s druge strane, danas imati identičan igrački roster kao u Rijeci, a momčad će predvoditi centar Lauri Markkanen.




– Finci zajedno igraju već deset godina i imaju istog trenera, to im je forte. Ulagali su dosta u košarku te ih ne smijemo podcjenjivati, iako smo mi skloni tome. Radi se o jako dobroj, ozbiljnoj reprezentaciji. Morat ćemo zaustaviti Laurija, on je njihov najbolji igrač, vidjet ćemo tko će i kako na njega. Ali, nije tu samo Lauri, tu su i Salin i ostali koji su sjajni i igraju brzu i modernu košarku – oprezan je izbornik hrvatske košarkaške vrste Damir Mulaomerović.


Finska je do osmine finala stigla pobjedama nad Nizozemskom, Češkom i Poljskom u skupini D, dok je poraze upisala od Srbije (i to 30 razlike) te Izraela (nakon produžetka). Markkanen je očekivano najbolji strijelac momčadi s prosjekom od čak 25 poena po utakmici nakon prve faze EuroBasketa, dok je kod Hrvatske to Bogdanović s 18.4 poena.


Pozitiva


Ali zato hrvatsko društvo bolje gađa za dva poena, a i zanimljivo, Hrvatska je prvu fazu završila kao najbolja skakačka momčad EuroBasketa s 42.8 skokova po utakmici, dok su Finci na 35.


– Atipična su ekipa koja vrlo brzo trči i imaju jako opasne vanjske šuteve. No, mi se na neki način želimo pokazati i osvetiti za taj poraz koji smo doživjeli u Rijeci u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Dečki su motivirani i svi smo svjesni zašto smo ovdje, a sve reprezentacije koje su došle ovdje su kvalitetne. Pozitivni smo i mislim da smo u dobroj situaciji da odigramo dobru utakmicu i, na kraju krajeva, pobijedimo. Bit će dosta teško, no nadam se da ćemo odgovoriti na odgovarajući način – zaključio je Mulaomerović.