Kvalifikacije

Hrvatska protiv Švedske ipak bez Krune Simona, pobjeda donosi EuroBasket

Luka Medak

RIJEŠITI SVE DILEME - Filip Krušlin/Foto PIXSELL

RIJEŠITI SVE DILEME - Filip Krušlin/Foto PIXSELL

Sa Švedskom neće biti lako, ako se opustimo možemo imati problema - oprezan je izbornik Mršić uoči posljednje utakmice u ovom reprezentativnom prozoru u Istanbulu



RIJEKA Košarkaška reprezentacija Hrvatske u petak je u kvalifikacijama za EuroBasket bez previše poteškoća svladala Tursku. Uz pomoć izvrsne obrane s jedne i raspoloženog Mire Bilana s druge strane, ekipa Veljka Mršića Turcima nije dala ni šansu, bez obzira na to što su bili pojačani brojnim euroligaškim igračima. Svoj debi za seniorsku reprezentaciju imao je i 18-godišnji Roko Prkačin, sin bivšeg reprezentativca Nikše Prkačina, i nije dugo čekao svoje prve poene.


– U prvom poluvremenu je bio baš dobar kao i ostatak momčadi, no u drugom dijelu se u nekim situacijama vidjelo da je ipak još zelen. No, greške koje je radio, radili su i iskusniji igrači u drugom poluvremenu i na tome moramo raditi. Veliki je potencijal, očekujemo puno od njega, ali još je mnogo rada pred njim i ovo mu mora biti poticaj za još više rada – prokomentirao je izbornik Veljko Mršić.


Pobjedom protiv Turske naša je reprezentacija zadržala prvu poziciju u skupini D te kao jedina neporažena momčad danas u četvrtom kolu igra protiv Švedske. Bit će to posljednja utakmica u ovom reprezentativnom prozoru u Istanbulu, nakon čega slijedi pauza do veljače, a Hrvatska ima priliku već sada matematički osigurati plasman. Iako smo Švedsku uvjerljivo pobijedili prije devet mjeseci, ovo ipak nije ista momčad i ne treba »okretati ražanj dok je zec još u šumi«.




– Sa Švedskom neće biti lako. Od početka govorim da je naša grupa izjednačena, sve su to dobre momčadi. Šveđani su izgubili od Nizozemske, ali pred kraj treće četvrtine su još vodili. Imaju kvalitetu i ako se opustimo, možemo imati problema. Ipak, ova momčad svaku utakmicu daje sve od sebe i to je ono što je najbitnije – oprezan je, ali optimističan Mršić uoči susreta što počinje u 18 sati.


– Dobili smo ih prvu utakmicu, ali oni su u malo promijenjenom sastavu. Moramo igrati na tragu toga kako smo igrali protiv Turske, znači da imamo dobru obranu, a u napadu ćemo se snaći – rekao je naš najbolji igrač protiv Turske Miro Bilan.


Na parketu se danas trebao naći i Kruno Simon, ali su iz njegova Anadolu Efesa zamolili da se ipak vrati u klub, što je reprezentacija prihvatila.


Švedska je doista u drugačijem sastavu naspram onoga iz prvog međusobnog okršaja i sada ima šestoricu igrača koji igraju u Španjolskoj ligi. Iako ondje nisu u glavnim ulogama, kvalitete i iskustva im ne nedostaje, a sigurno su i dodatno motivirani osvetiti se za veliki poraz u Zagrebu.