PRETKVALIFIKACIJE ZA EP 

FOTO Hrvatski košarkaši u Opatiji slavili i protiv Luksemburga

Katarina Blažević

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Domaći su igrači napadački odigrali sjajnih prvih deset minuta (31:14), nakon čega se gostima bilo teško vratiti



Hrvatski košarkaši odradili su u Opatiji pola posla u borbi za nastup u kvalifikacijama za EuroBasket 2025. godine. Nakon Irske pao je i Luksemburg (98:62), ne onako lagano kao što je to bilo protiv Iraca, ali ponovo itekako uvjerljivo.


Luksemburg je ipak bio nešto tvrđi orah, ali Sesarovi igrači niti ovoga puta nisu podcijenili protivnika i već su u prvoj četvrtini odradili ono što se od njih i očekivalo.


Foto galerija: Košarka Hrvatska - Luksemburg Foto: Marko Gracin


Izbornik je ponovo iz zapisnika izostavio jedne od najmlađih članova ekipe Luku Krajnovića, Renata Serdarušića te Lea Menala, dok je ovoga puta centar Antonio Vranković dobio priliku ispred Krešimira Ljubičića. A startna petorka je, pak, bila jednaka kao protiv Irske – Gnjidić, Filipović, Badžim, Prkačin i Branković.




Utakmica je ipak započela u tužnom tonu, minutom šutnje u spomen na preminulog doajena hrvatske košarke Mirka Novosela.


Sjajno otvaranje


Domaći su igrači u Opatiji napadački odigrali sjajnih prvih deset minuta nakon kojih se gostima teško bilo vratiti. Sesarovi izabranici su šutirali iz igre 11/13, a za dva poena bili su stopostotni (7/7).


S druge strane, Luksemburgu nije uspio niti jedan od četiri pokušaja za tri poena, dok ih je u reketu u nekoliko navrata uspio zaustaviti 216 centimetara visoki Branković. Dovoljno da na kraju prve četvrtine na semaforu stoji 31:14.


Roko Prkačin sjajno je odradio svoju napadačku ulogu i bio je enigma za gostujuću obranu. U prvom je poluvremenu kapetan Hrvatske samo jednom promašio iz igre (7/8), a dodao je i četiri skoka.


Badžim je nastavio s ugrađenih 10 poena u prvih 20 minuta, od kojih je vezanih pet koševa u početku praktički usmjerilo tijek utakmice (12:4).


Doduše, smanjili su gosti potom zaostatak (16:8) nakon nekoliko loših reakcija hrvatskih igrača, odnosno dviju izgubljenih lopti. Ali to je zapravo bio jedini trenutak kada je Luksemburg puhao za vrat domaćinu.


Branković i Badžim su ponovo odvojili svoju ekipu (23:10), nakon čega su gosti već pomalo odustajali, dok je Hrvatska imala raspoloženo društvo s klupe.


Mateo Drežnjak je nanizao pet poena (29:12), a Vranković i Dario Drežnjak su nastavili uspješno zaustavljati goste u reketu. U drugoj četvrtini je Luksemburg još uvijek imao snage za borbu, na krilima Clancyja Rugga uzvratio je domaćima serijom 8:2 (44:26).


Rugg je nosio svoju momčad skokovima, poenima pa i jednom ukradenom loptom. Ali Prkačin je u tom razdoblju vezao dva sjajna zakucavanja te vraćao prednost Hrvatske na 20 poena razlike.


Prva trica


Ako se to nije moglo reći nakon prve dvije četvrtine, u trećoj dionici pitanje je pobjednika bilo riješeno. Luksemburgu očito nije godio veliki odmor te je u trećoj četvrtini ugradio tek 12 poena, a 17 sekundi prije kraja dionice spiker Bodo Baljarevski je oduševljeno obznanio gledateljima u dvorani: “Prva trica za Luksemburg”.


Prva iz petnaestog pokušaja. Kod Hrvatske su se, s druge strane, razigrali Vranković i Kapusta, koji su ubrzo stigli do dvoznamenkastog broja poena.


Kapusta, koji je s izbornikom Sesarom prošle sezone surađivao i u Ciboni, na kraju je zajedno s Rokom Prkačinom bio prvi strijelac Hrvatske sa 16 poena.


Hrvatska – Luksemburg 98:62


Susret 2. kola trećeg kruga pretkvalifikacija grupe G za EuroBasket 2025: Hrvatska – Luksemburg 98:62 (31:14, 26:20, 23:12, 18:16). Dvorana »Marino Cvetković«. Gledatelja: 300. Suci: Marques (Portugal), Jacobs (Belgija) i Matejek (Češka).


HRVATSKA: Badžim 10, Branković 9, Filipović 4 (1-2), Gnjidić, Prkačin 16 (0-2), M. Drežnjak 14 (4-6), D. Drežnjak 9 (2-2), Kalajžić 2, Kapusta 16 (5-5), Vranković 11 (1-2), Mazalin 4 (0-1), Perković 3.


LUKSEMBURG: Kreps 4, Wilson, Gutenkauf 9 (1-1), Grun 5, Laurent 18 (4-5), Kovač 8 (2-5), Vujaković 6, Rocha, Melcher, Verbeelen, Rugg 11 (7-10), Delgado 1 (1-2).


Naglićeva Slovačka slavila


Košarkaši Slovačke, čiji je izbornik Riječanin Aramis Naglić, u svojem su prvom odigranom susretu u zadnjem krugu pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. svladali Rumunjsku u gostima 69:65.


Naglićevi igrači su u skupini još s Albanijom, s kojom će igrati 26. srpnja i 5. kolovoza, dok će Rumunjsku ugostiti 2. kolovoza.