Riječki trener

Andrej Štimac nakon samo dva kola od asistenta postao glavni trener pa osvojio titulu viceprvaka: “Ponosan sam na naš put”

Katarina Blažević

Andrej Štimac s igračima tijekom minute odmora/Foto FIBA

Andrej Štimac s igračima tijekom minute odmora/Foto FIBA

Ne gledam uspjeh na taj način da je jedna ekipa pobjednik, a da je ostalih devet ili deset potpuno promašilo sve u životu. Svaka ekipa ima svoj put i ja sam stoga jako zadovoljan i ponosan na naš - kaže Štimac



RIJEKA Andrej Štimac odmara u rodnoj Rijeci nakon sezone koju zasigurno može opisati kao uzbudljivu i punu neočekivanih promjena. Riječki košarkaški trener na početku prošle sezone stigao je u redove nizozemskog prvoligaša Donar Groningena kao pomoćnik Matthewu Ottenu, da bi već nakon dva kola preuzeo funkciju glavnog trenera.


Nekoliko mjeseci kasnije Štimac i društvo stigli su do titule viceprvaka Nizozemske, dok su u BNXT ligi, koja spaja belgijske i nizozemske klubove, ispali u četvrtfinalu.


– Da, zapravo je vrlo brzo došlo do promjene na klupi. Sezona je nekako loše krenula i ja sam preuzeo ekipu sredinom listopada, što je bilo teško zbog »tajminga«. Još uvijek smo igrali Europu, ekipa je bila i zatečena malo tom promjenom, te nam je sve do nove godine nedostajalo neko vrijeme za trening i vađenje iz takve teške situacije. Kada se tako igra na dva kolosijeka, bilo je i manje treninga, više putovanja, ali onda kada smo došli do nekog kontinuiteta, krenuli smo pokazivati napredak i na kraju mislim da smo odradili izuzetan posao – govori nekadašnji košarkaš, a danas trener Andrej Štimac.


Prvak sa Zadrom



Andrej Štimac rođen je 31. siječnja 1979. u Rijeci. Zajedno s Marijanom Manceom osvojio je juniorsko zlato na EP-u u Francuskoj 1996. godine, dok je godinu dana ranije bio na vrhu postolja s U-16 reprezentacijom na EP-u u Portugalu.
S košarkom je počeo u u Jadranu pa je preko Kvarnera, gdje se afirmirao, otišao u Cibonu. Sa Zadrom je 2008. godine osvojio naslov prvaka, dok je 2010. godine sa Zagrebom osvojio Kup Hrvatske. U inozemstvu je igrao za Menorcu, Turow, Lionse i Fribourg Olympic, gdje je krenuo s trenerskom karijerom.

Dramatičan poraz


Donar Groningen zapravo je bio jako blizu tituli prvaka jer je u petoj utakmici finalne serije protiv Leidena samo dvije minute i 40 sekundi prije kraja vodio s čak 16 poena razlike. Usprkos dramatičnom porazu, Štimac na kraju nije nezadovoljan.


– Bile su neke čudne okolnosti, teže je to bilo izgubiti nego dobiti, ali eto, dogodilo se. Platili smo svoje greške nekim izgubljenim loptama i promašenim bacanjima, nismo se trebali dovesti u tu situaciju. Svejedno, ne gledam uspjeh na taj način da je jedna ekipa pobjednik, a da je ostalih devet ili deset potpuno promašilo sve u životu. Svaka ekipa ima svoj put i ja sam stoga jako zadovoljan i ponosan na naš put. Otkud smo krenuli i gdje smo završili, stvarno smo prešli dalek put…


Igračima nije bilo lako, svi su zajedno bili u tome i svi smo shvatili da dijelimo istu sudbinu, jedemo isti kruh, i nije bilo druge opcije nego raditi. U tom radu je i povjerenje jednog prema drugome raslo te je to rezultiralo dobrom kemijom.


Trofeji


Riječanin je 2017. godine krenuo s trenerskom karijerom te je u pet godina rada u švicarskoj košarci osvojio dva naslova državnog prvaka i tri Kupa. Odlaskom u Nizozemsku i BNXT ligu napravio je korak više.


– Teško i nespretno bi mi bilo uspoređivati nizozemsku i belgijsku ligu s hrvatskom, prvenstveno zbog vremenskog odmaka, ali mislim da je ovo svakako ozbiljnija liga od švicarske. Hrvatska liga se mijenja iz godine u godinu i ja sam zapravo to sve ostavio nekako u sjećanju. Prije šest godina otišao sam iz Kvarnera i tada je bila i Cedevita u ligi, Cibona je bila ozbiljnija, Zadar je nekako uvijek tu, a Split mislim da je bolji sada u odnosu na to razdoblje.


Ali imati tadašnju Cedevitu značilo je nešto više za ligu. U Nizozemskoj i Belgiji ima više stranaca jer nema ograničenja njihova broja na parketu. S druge strane, tržište je veće i zanimljivije, a pet ili šest ekipa iz obje zemlje konstantno igra Europu. U BNXT ligi su ozbiljne ekipe poput Oostendea s trenerom Darijem Gjergjom, pa Antwerpa, koji vodi Ivica Skelin… To su vrlo dobre organizacije i visoka razina, liga je interesantna i za gledatelje, a budžeti su generalno iznad budžeta možda hrvatske i sigurno švicarske lige.


Iako su tu Gjergja, Skelin te Štimac, hrvatskih igrača trenutačno nema previše u BNXT ligi.


– Sigurno treneri gledaju prema našim igračima, iako ih iz Hrvatske u ligi nema puno, nego možda više iz Srbije, Slovenije, ponešto iz BiH, a dolaze i Amerikanci. Nije rijetkost da iz lige igrači idu na neku višu razinu, poput njemačke lige ili turske, a zato i je vrlo interesantna igračima. Sljedeća sezona? Ostajem u Donaru, početkom kolovoza se vraćam u Nizozemsku te krećemo s pripremama – zaključio je Andrej Štimac.