Štimac o dvoboju u Opatiji

Riječki košarkaški trener i nekadašnji pomoćnik u švicarskoj reprezentaciji: “Hrvatska i Švicarska su dva svijeta”

Katarina Blažević

Andrej Štimac i Siniša Štemberger, 2005. godina/Foto Arhiva NL

Andrej Štimac i Siniša Štemberger, 2005. godina/Foto Arhiva NL

Švicarska kvalitativno ne može ući u istu rečenicu s Hrvatskom. U Opatiji im želim dobru utakmicu, ali Hrvatska je ipak veliki favorit - kaže Štimac, nekadašnji pomoćni trener Švicarske



RIJEKA Švicarska košarkaška reprezentacija posljednji je put na Europskom prvenstvu igrala 1955. godine, na Olimpijskim igrama tri godine ranije, a na Svjetskom prvenstvu – niti jednom. Nitko ne bi pogriješio kada bi Hrvatsku uoči sutrašnje utakmice u Opatiji opisao kao izrazitog favorita i u sadašnjem je trenutku hrvatska momčad ipak kvalitetnija od švicarske.


Ipak, u sportu je sve moguće, pa tako vrijedi podsjetiti da je Švicarska pobijedila Srbiju 2020. godine u kvalifikacijama za ovogodišnji EuroBasket. Doduše, Srbiju bez NBA igrača. Tada je u stožeru Švicarske kao pomoćni trener bio Riječanin Andrej Štimac.


– Hrvatska i Švicarska su dva svijeta. Pogotovo kad Hrvatska igra s ovom aktualnom ekipom. U švicarskoj reprezentaciji je trenutno čudna situacija. Nekoliko glavnih igrača je odlučilo ići igrati za 3×3 reprezentaciju. Zbog čega 3×3? To su neki snovi koje ti momci sanjaju. Preko 3×3 lakše mogu doći do nekog velikog natjecanja. Neki ultimativni cilj tim igračima su Olimpijske igre. Dobro ih poznajem jer sam im bio trener, znam da bi oni to željeli. I možda nisu u krivu ako misle da će to na taj način lakše ostvariti – kaže Riječanin Andrej Štimac, bivši košarkaš, a danas trener.




Ovoga je ljeta iz Švicarske preselio u Nizozemsku, gdje je postao pomoćni trener u prvoligašu Donar Groningenu. Štimac je s Lionsima iz Ženeve kao glavni trener osvojio švicarski Kup i Liga kup (2021.), dok je kao igrač osvojio prvenstvo, Kup i dva Liga kupa. U Ženevi i Švicarskoj, gdje je u stožeru reprezentacije bio do prošlog ljeta, definitivno je ostavio dubok trag.


Kvaliteta


– Švicarska kvalitativno ne može ući u istu rečenicu s Hrvatskom. S druge strane, u njihovoj reprezentaciji trenutno ima nekoliko igrača koji su sudjelovali u pobjedi nad Srbijom kada sam ja još bio u stožeru. Ipak, dobro ju je opisao tadašnji izbornik Gianluca Barilari i možda je to najtočnija definicija: Švicarska ima dovoljno za jedan dobar dan, za jednu dobru utakmicu. Za nešto dugoročno još uvijek su limitirani, a pogotovo s razdorom u reprezentaciji. Imaju sjajnog trenera, Grka Iliasa Papatheodoroua, i ono što je njihova snaga igrači su koji su uglavnom igrali ili još uvijek igraju zajedno u klubovima jer u principu većina igra u Švicarskoj. Dugo se znaju i to je nešto što ih može učiniti opasnijima nego što jesu.


Švicarska od pedesetih godina prošlog stoljeća nije gledala svoje košarkaše na nekom velikom natjecanju. Mogu li iznenaditi u ovim pretkvalifikacijama, a potom i eventualnim kvalifikacijama?


– Ne znam može li Švicarska proći prave kvalifikacije. Ovaj krug pretkvalifikacija da, ali poslije se ipak uključuju ozbiljne reprezentacije. Naravno da im želim da prođu, u Švicarskoj imam puno prijatelja, ali nemaju određenu kvalitetu. U Opatiji im isto želim dobru utakmicu, ali Hrvatska je ipak veliki favorit.


U mladoj momčadi Švicarske trenutno je jedan od najiskusnijih igrača Roberto Kovač. Igrač koji porijeklo vuče iz Dražica upravo je sa Štimcem i Lionsima osvojio švicarski Kup i Liga kup prije nešto više od godinu dana.


Kvarner 2010


– Kovač je sigurno prvi šuter reprezentacije, igrač koji zna otići na veliki broj poena, a iskusan je na međunarodnoj razini. Skupio je već popriličan broj nastupa i sigurno je netko tko može prijetiti šutom, napadački prije svega. Ima kvalitetu da se ravnopravno nosi s hrvatskim igračima, ali ipak je broj igrača u rotaciji na strani Hrvatske.


Riječkom je treneru odmor završio te je trenutno u Nizozemskoj gdje su krenule pripreme za novu sezonu. Iz uloge glavnog trenera ponovo je uskočio na poziciju pomoćnog, a ambicije su velike. Ipak je Donar Groningen prošle sezone osvojio nizozemski Kup te stigao do titule viceprvaka u novoosnovanoj BNXT ligi. Ovoga se ljeta i ime Andreja Štimca spominjalo u kontekstu novoga trenera Kvarnera 2010. Kluba u kojem je i završio igračku karijeru.


– Vidim li se u Hrvatskoj kao trener? Ne bih dao tome nekakvo mjesto, mislim da je jedino sadržaj važan u tom smislu. Bio sam kontaktiran od strane ljudi iz Kvarnera, ali sam u tom trenutku već imao ugovor. Inače bih bio spreman sve poslušati. Svaki sadržaj koji je dobar mislim da mi može biti motivirajući i zanimljiv – zaključio je Andrej Štimac.