Domaćini turnir

Hrvatska košarkaška reprezentacija saznala termine kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju

Hina

Bojan Bogdanović/Foto REUTERS

Bojan Bogdanović/Foto REUTERSZAGREB  Kvalifikacijski turniri košarkaša za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju koje su odgođene za ljeto 2021., kojima su domaćini Split, Beograd, Kaunas i kanadska Victoria, bit će odigrani od 29. lipnja do 4. srpnja sljedeće godine, odlučeno je nakon konzultacija između Svjetske košarkaške federacije (FIBA) i Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).


Na sastanku Izvršnog odbora FIBA-e početkom travnja izglasane su promjene u kalendaru natjecanja, gdje je za kvalifikacijske turnire bilo predviđeno razdoblje od 22. lipnja do 4. srpnja, s time da su predstavnici krovne košarkaške organizacije zagovarali što kasniji početak natjecanja, kako bi reprezentacije i igrači imali više vremena za pripreme.


Najveći problem za realizaciju te ideje je bio krajnji rok za dovršetak olimpijskih kvalifikacija za sve sportove, koje je MOO postavio na 29. lipnja 2021. No, radna skupina Izvršnog odbora MOO-a prihvatila je argumente koje su iznijeli predstavnici FIBA-e u razgovorima o datumima kvalifikacijskih turnira i u srijedu je potvrđeno da će termin za sva četiri turnira biti od 29. lipnja do 4. srpnja, stoji u okružnom pismu koje je nacionalnim savezima u srijedu poslao glavni tajnik FIBA-e Andreas Zagklis.
Podsjetimo, Hrvatska je dobila domaćinstvo turnira na kojem će uz hrvatske košarkaše u istoj skupini prvog kruga igrati Brazil i Tunis, a u drugoj skupini su Rusija, Njemačka i Meksiko. Dvije najbolje reprezentacije plasirat će se u polufinale, a samo će pobjednička reprezentacija svakog od četiri turnira izboriti mjesto među 12 reprezentacija koje će zaigrati na Olimpijskim igrama u Tokiju.