Kvalifikacije za EP

Kanonada francuskih favoritkinja s Hrvaticama, rukometašice uvjerljivo poražene u Toulouseu

Igor Duvnjak

Ana Debelić/Foto Jozo Cabraja / kolektiff

Ana Debelić/Foto Jozo Cabraja / kolektiff

Gošće su na visokoj razini odigrale nepuno poluvrijeme, premalo da bi se iznenadilo velike francuske favoritkinje koje su kanonadom rutinski obavile posao.



RIJEKA Utakmica kvalifikacija 4. kola grupe 4 za Europsko prvenstvo rukometašica: Francuska – Hrvatska 27:19 (13:9). Dvorana u Toulouseu. Gledatelja 4000. Suci Mata, Lopez (Španjolska).


FRANCUSKA: Glauser, Darleux, Nocandy, Toublanc 2, Bouquet 3, C. Lassource 3, Zaadi 4 (1), Sercien Ugolin 3, Kanor, Horaček 2 (1), D. Lassource, Edwige 1, Nze Minko 4, Ondono 4, Granier 1, Bouktit.


HRVATSKA: Bešen, Kapitanović, Posavec, Krsnik 2, Milosavljević 4 (2), Kalaus 1, Ježić 1, Pavlović, Franušić, Šimara 3, Debelić 3, Turk 1, Mamić 1, Blažević, Prkačin 3.




Isključenja: Francuska 10, Hrvatska 10 minuta. Sedmerci: Francuska 4 (2), Hrvatska 5 (2).


Hrvatska je u Toulouseu imala “prekratki fitilj” u kvalifikacijama rukometašica za Europsko prvenstvo, što je Francuska iskoristila za visoku pobjedu 27:19. Gošće su na visokoj razini odigrale nepuno poluvrijeme, premalo da bi se iznenadilo velike francuske favoritkinje koje su kanonadom rutinski obavile posao.


Gošće su čvrstom, agresivnom zonom “5-1” na otvaranju dobro zauzdavale domaći napad. Za to su rezultatski nagrađivane s 5 izjednačenja u prvih dvanaestak minuta i s nekoliko minimalnih prednosti. Bilo je i dobrih napadačkih odgovora domaćoj zoni “6-0” čime je također održavan s Francuskinjama. Sredinom poluvremena je ipak počelo nestajati argumenata i u obrani i u napadu, dovoljno da se ekipa “trikolorki” odmakne na 8:5 sredinom poluvremena pa je Snježana Petika reagirala pozivanjem time outa.


Razbranila se Ivana Kapitanović, njezine suigračice su pak dale tri gola i izjednačile 8:8. Nastao je tada dugotrajni obostrani lovostaj nervoznih napada, prve su ga okončale Francuskinje. U finišu poluvremena počela je uza to i padati dotadašnja visoka razina koncentracije hrvatskih igračica za što su itekako kažnjene. Francuskinje su brzo prihvatile sve ponuđene darove da bi s njima otišle na odmor s prednošću čak 13:9. Gošće su i dalje bile bez ideja u napadu i počele su zaostajati sve više, Francuska je u 36. minuti odvojena na 16:11 i Petika je opet pozvala time out.


Njezine igračice, međutim, nisu imale snage i rješenja za ozbiljnu reakciju, poslije dvije trećine utakmice Francuskinje su povele sa teško dostižnih 19:13. Dileme o pobjednicama bile su više teorijske nego praktičke, pogotovo što Hrvatska nije iskoristila dva sedmerca zaredom, a Francuska je imala već 21:14 u 48. minuti. Finiš je bio obavljanje nužne formalnosti i igru mačke i miša.