Kvalifikacije za EP

Hrvatske rukometašice u Poreču protiv Češke traže pobjedu vrijednu plasman na EP: “Navijači daju vjetar u leđa”

Igor Duvnjak

Nenad Šoštarić/Foto PIXSELL

Nenad Šoštarić/Foto PIXSELL

Vjerujemo u sebe, igramo na domaćem terenu, znamo što nam ova utakmica nosi i idemo na pobjedu - kaže izbornik Nenad Šoštarić



RIJEKA  Hrvatske rukometašice danas protiv Češke (18 sati) u dvorani Žatika igraju najvažniji susret kvalifikacija za Europsko prvenstvo, što će se u studenome igrati u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Hrvatskim damama samo pobjeda donosi odlazak na veliko natjecanje. Matematika, istina, nudi i »obilaznicu«, postoji i opcija ako osvoje tek bod, ali tada više ne bi same odlučivale o svojoj sudbini. Izabranice Nenada Šoštarića u kvalifikacijama su već slavile protiv današnjih protivnica (26:24), ali Čehinje, posljednjeplasirana ekipa skupine 4, u srijedu su pobijedile Francusku (31:30), došle su do prvih bodova i zadržale mogućnost osvajanja drugog mjesta koje donosi plasman na EP.


Izbornik Nenad Šoštarić ima ekipu prorešetanu bolestima i ozljedama, ali zato nabijenu motivima. Svaka igračica namjerava pružiti svoj maksimum za dostizanje primamljivog cilja, pobjede koja Hrvatskoj jamči odlazak na 12. europsku smotru. Ozlijeđene su Larissa Kalaus, Tea Pijević, Katarina Ježić, Ivana Dežić, Tena Petika, Gabrijela Bartulović, sada i Dora Krsnik.


Hrvatske rukometašice jučerašnje su prijepodne provele u druženju s navijačima na Trgu slobode u Poreču. Uz kavu, fotografiranje, razgovor s medijima te gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem, koji im je došao poželjeti puno uspjeha, podijelile su i nešto ulaznica za današnju utakmicu.


Emocije




Hrvatska je nade u plasman na EP oživjela uvjerljivom pobjedom nad Ukrajinkama u kojoj je zasjala vratarka Ivana Kapitanović, koja je skupila 17 obrana.


– Mislim da smo cijelu utakmicu ostali mirni. Prvo poluvrijeme bili smo u egalu, na početku je možda sve bilo malo emotivno za Ukrajinu. Mi smo malo pale. U drugom poluvremenu smo bolje trčale, bile smo agresivnije u obrani i rezultat je otišao na našu stranu – rekla je Ivana Kapitanović, pozivajući navijače da se u što većem broju okupe u dvorani Žatika i hrvatskim rukometašicama pomognu na putu do njihovog cilja. – Pozivam sve da nas dođu podržati. Nadam se da ćemo odigrati dobru partiju kao u drugom poluvremenu protiv Ukrajine. Znamo da je Češka prekvalitetna ekipa. Ako smo zapeli protiv Ukrajine, protiv Češke ćemo trebati još više.


Računica


Hrvatska je do sada bila na 11 europskih prvenstava. Bronca iz 2020. godine još uvijek sjaji poput zlata. I nema sumnje da će hrvatske rukometašice napraviti sve što je u njihovoj moći da se plasiraju na europsku smotru.


– Čehinje su vrlo kvalitetna ekipa, jača nego kada smo igrali s njima u Zlinu na početku kvalifikacija. Nadam se da scenarij neće biti kao u prvoj utakmici kada smo lovili zaostatak od pet golova razlike. Francuskinjama su zabile 31 pogodak, iako je Francuska tu utakmicu stvarno odigrala slabo – kaže hrvatski izbornik Nenad Šoštarić. – Naš je posao jednostavan. Moramo igrati kao ekipa i ne oslanjati se na pojedince. Moramo biti maksimalno agresivni u obrani, trčati u napadu. Puno se kretati i napadati prostor. Vjerujemo u sebe, igramo na domaćem terenu, znamo što nam ova utakmica nosi i idemo na pobjedu. Treba nam pomoć navijača, želimo da se Žatika napuni do vrha i da nam navijači daju vjetar u leđa.


Čehinje nakon dvoboja s Hrvatskom imaju još za odigrati dvije utakmice s Ukrajinkama koje su trebale biti odigrane u ožujku, ali su odgođene za lipanj zbog ruske invazije u Ukrajini. Prema sadašnjem prijedlogu, oba će se susreta igrati u Češkoj.