Pobjeda Bijelih

Kako su Riječani uzvratili za poraz: Lokosima su presudili fantastični udarci Murića i Drmića

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Lokosima je presudila klasa Murića i Drmića, čiji su filigranski precizni udarci usmjerili bodove prema Kvarneru



ZAGREB Rijeka je uzvratila Lokomotivi na porazu od prošle srijede, iako u Kranjčevićevoj nije pružila partiju za pamćenje. Zapravo, pobjedu su donijela dva fantastično odmjerena udarca s distance, u izvedbi Roberta Murića i Josipa Drmića, s time da je izvedba momčadi pod stručnim vodstvom Gorana Tomića opet bila na razini prosjeka.


LOKOMOTIVA – RIJEKA 0:2

Stadion u Kranjčevićevoj. Sudac: Dario Bel 6,5 (Osijek). Strijelac: 0:1 Murić (45′), 0:2 Drmić (64′). Žuti karton: Abass, Čerin, Smolčić (Rijeka), Kačavenda (Lokomotiva).


LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Nevistić 6, Cipetić 6, De Haas 6, Mersinaj 6, Miličević 6, Cokaj 6, Marić 6,5, Aliyu 6 (od 68′ Hoxha -), Kačavenda 6,5, Goričan 6 (od 67′ Kulenović -), Dabro 6 (od 74′ Florucz -).




RIJEKA (4-2-3-1): Zlomislić 6,5, Smolčić 6,5, Krešić 6, Velkovski 6,5, Vukčević 6, Selahi 6,5 (od 90+1′ Lepinjica -), Čerin 6,  Murić 7 (od 67′ Vuk -), Abass 6 (od 67′ Vučkić -), Ampem 6, Drmić 7 (od 90+2′ Obregon -).

U odnosu na nedavni međusobni ogled na Rujevici, Silvijo Čabraja priklonio se starom nogometnom postulatu koji kaže da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja, a Goran Tomić je posegnuo za tri nova lica. Iz udarne jedanaestorke ispali su Joao Escoval, Adrian Liber i Haris Vučkić, dok su umjesto njih zaigrali Hrvoje Smolčić, Lindon Selahi i Issah Abass.


Foto galerija: Utakmica Lokomotiva - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Unatoč promjenama, Rijeka je na početku utakmice u Kranjčevićevoj izgledala kao da pokušava nastaviti ono što je prikazala na Rujevici. Naime, već u 2. minuti Lokomotiva je stvorila prvu opasnost nakon što je Silvio Goričan iskoristio greške Princea Ampema i Antona Krešića. Srećom po Rijeku, iz mrtvog kuta mogao je samo napucati loptu u prsa Martina Zlomislića.


Lokosi su se brzo osokolili, složivši još nekoliko obećavajućih akcija, a gosti su uzvratili iz dva prekida, u 16. i 20. minuti. U oba navrata lopta je plesala po petercu, ali u blizini nije bilo igrača Rijeke koji bi joj pomogao da uđe u mrežu. Opet, ako ništa drugo, gosti su tim situacijama primirili suparnika.


Igrala se 24. minuta kada je Rijeka stvorila prvu veliku priliku iz igre. Krešić se na desnoj strani doveo u problem, no, uz sretno odbijanje od Ivana Miličevića, nekako je uspio doturiti loptu do Murića, koji je odmah proigrao Ampema. Uslijedilo je povratni pas na deset metara od gola, točno tamo gdje se nalazio Abass, čiji je udarac prohujao nekoliko centimetara od gola.


Selahi na crti


Ulazak u završnih petnaest minuta prvog dijela donio je dvije prijetnje Lokomotive, preko Marka Dabre i Ibrahima Aliyua. Obojica su iz dobrih pozicija poslali loptu van okvira gola. U 39. minuti Miličević je na lijevom prošao pored Ampema i uputio oštro ubacivanje koje je završilo kod Aliyua na suprotnoj stativi. Njegov udarac opet je bio lišen preciznosti. Nešto kasnije pokušaj Matea Marića donio je isti ishod.


Činilo se da neće biti novih uzbuđenja do odlaska na odmor u svlačionice, a onda je, u prvoj minuti sudačke nadoknade, stigao slobodni udarac za Rijeku na idealnoj poziciji za Murića. Ljevica “zagorskog Robbena” sijevnula je s desne strane kaznenog prostora, s nekih dvadeset metara od gola – 0:1.


Početak nastavka donio je veliku priliku za izjednačenje, u obliku udarca glavom u izvedbi Jona Mersinaja nakon kornera s desne strane. Zlomislić je već bio savladan, ali na crti je intervenirao Selahi, izbivši loptu u polje. Vrlo brzo se ispostavilo da je Lokomotiva preuzela rizik, u potrazi za izjednačenjem.


Stihijski napadi


Lukas Kačavenda se u 61. minuti probio od centra do vrha šesnaesterca u punom trku, no ponestalo mu je snage za kvalitetni udarac po golu. Preciznije, lopta je prohujala iznad prečke. Igrala se 54. minuta kada je u napadu Rijeke lopta stigla do Drmića na sličnoj poziciji. Bila je to jedna od onih situacija koje najbolji strijelac HT Prve lige pretvara u golove – 0:2.


U idućem napadu Lokomotiva je konačno došla do centaršuta koji nije odnijela obrana gostiju. Lopta je s desne strane preletjela sve do druge stative, gdje ju je Arber Hoxha glavom usmjerio u Zlomislićevo naručje. Bio je to jasan znak da još uvijek vjeruju u preokret, a potvrda za to je stigla u 73. minuti, kada je Dabro pucao pored gola.


U tim trenucima stvorio se dojam da bi Lokomotiva mogla stići do gola i zakomplicirati utakmicu, na tragu onoga što se događalo prošle srijede na Rujevici. Međutim, u 79. minuti se Rijeci ukazala prilika za eliminiranje svih eventualnih dvojbi. Naime, lopta je nakon kornera za goste s lijeve strane uletjela u gužvu na prvoj stativi, a sudac Dario Bel pokazao je na “bijelu točku”.


Da stvar bude zanimljivija, igrači obje momčadi postavili su se kao da je dosuđen slobodan udarac za Lokomotivu. Kada su konačno shvatili da je Bel označio najstrožu kaznu, odgovornost je preuzeo Drmić, čija je udarac punom nogom zatresao prečku. Neiskorišteni jedanaesterac Lokomotivi je dao dodatni impuls za potpuno preuzimanje rizika i završni juriš.


Ti stihijski napadi donijeli su nekoliko gužvi u kaznenom prostoru Rijeke, i ništa više od toga. Na kraju se ispostavilo da su Lokosima presudile propuštene prilike te klasa Murića i Drmića, čiji su filigranski precizni udarci usmjerili bodove prema Kvarneru.