Poraz u osmini finala

Hrvatski košarkaši porazom od Finske ispali s EuroBasketa, Markkanen slomio Hrvatsku

Katarina Blažević

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Sjajni je finski centar predvodio Finsku, na kraju se zaustavio na 43 poena i devet skokova, ali su možda i ključne koševe u dvoboju za četvrtfinale zabili Huff i Salin na kraju susreta.



BERLIN Hrvatski su košarkaši porazom od Finske treći put zaredom u osmini finala završili svoju priču na EuroBasketu. Ili još bolje rečeno, porazom od Laurija Markkanena. Sjajni je finski centar predvodio Finsku, na kraju se zaustavio na 43 poena i devet skokova, ali su možda i ključne koševe u dvoboju za četvrtfinale zabili Huff i Salin na kraju susreta.


Točno na sredini zadnje četvrtine na semaforu je stajalo 77:77, nakon što je Ramljak pogodio sjajnu tricu. Ali uzvratio je Huff na vanjskoj liniji, potom Salin ubacio svoju petu tricu na utakmici (85:77), što je natjeralo Mulaomerovića na “time-out” tri i pol minute prije kraja susreta. Nije pomoglo, Markkanen je dodao još dva poena i tako zaključio ključnu seriju 10:0 Finaca tijekom koje su Bogdanović i Šarić promašili za tri poena.


Doduše, pogodio je Hezonja tricu minutu i 10 sekundi prije kraja za 89:84, ali Maxhuni je ubacio za nedostižnih 91:84.


Žižić




Izbornik hrvatske vrste odlučio je kako na EuroBasket neće ići ponajbolji centar u Europi Ante Žižić, jer je isti profil igrača kao Ivica Zubac. A možda mu je baš u najvažnijoj utakmici na ovoj europskoj smotri on i trebao, Zubac zbog ozljede nije mogao odigrati niti tri minute… Stoga je Hrvatska krenula sa Šarićem na poziciji centra, dok je Ramljak s Hezonjom pokrio krilne pozicije, a glavnu je ulogu čuvanja Markkanena imao – Bogdanović.


Ipak, nitko ga nije uspio zaustaviti, a Hrvatska je oscilirala u igri ovisno o tome je li na parketu bio upravo finski centar. Nakon što su Finci serijom 13:2 (dvije trice Salina) poveli 13:6, izbornik Finske je izvadio iz igre Markkanena, da bi Hrvatska potom serijom 8:0, u kojoj je obrambeno sjajno pritisnula protivnika, uspjela uhvatiti priključak. Hezonja je dalekometnim šutom donio Hrvatskoj minimalno vodstvo (21:20) na kraju prve četvtine.


I tri minute prije odlaska na odmor Mulaomerović je riskirao, ubacio je u igru očito nespremnog Zupca, koji nije uspio obraniti svoj reket. Markkanen je asistirao Jantunenu koji je pogodio za novo vodstvo Finske (40:39), a nakon čega su tehničku zaradili Šarić i bijesni Mulaomerović jer sudac nije dosudio osobnu pogrešku na Zupcu.


Desetinka


Imali su suci svoje greške, i u zadnjoj dionici igre je Markkanen zakucao pored nedosuđenog prekršaja u napadu svog suigrača. Ali griješili su i hrvatski igrači, nisu uspjeli ispratiti Markkanena, koji je u drugom poluvremenu nastavio nositi Finsku na svojim leđima. A u zadnjem napadu treće četvrtine svi su znali kakvu će akciju odigrati Finska, trojica su hrvatskih igrača okružila Markkanena pod košem, ali on je svejedno uspio ubaciti loptu u koš za jednu desetinku…


Bogdanović je u svojoj vjerojatno zadnjoj utakmici u hrvatskom dresu zabio 23 poena, Smith ih je dodao 17.