Kvalifikacije za OI

Hrvatska protiv Njemačke odradila “pucački trening” uoči četvrtfinala s Gruzijom

Igor Duvnjak

Hrvatski vaterpolisti/Foto Orange Pictures

Hrvatski vaterpolisti/Foto Orange Pictures

U posljednoj četvrtini u duelu ovih totalno neravnopravnih suparnika, Burić i često spominjani Bušlje svojim petim golom su pet i pol minuta do kraja povisili na 19:6



RIJEKA – Utakmica 5. kola skupine B kvalifikacija vaterpolista za Olimpijske igre: Hrvatska – Njemačka 22:8 (5:3, 6;2, 5:1, 6:2). Plivalište u Rotterdamu. Suci: Toffoli (Brazil), Dykman (Kanada).


HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović 1 (1), Lončar 3, Joković 2 (1), Bukić 3 (1), Vukičević 4, Bušlje 5, Miloš 1, Vrlić 1, Burić 2 (1), Garcia, Popadić.
NJEMAČKA: Schenkel, Božić, Van Der Bosch, Real 2, Schultz, Jungling 1, Strelezkij 1, Gielen, Stamm 1, Ćuk 1, Restović 1, Schuetze 1, Thom.


Igrač više: Hrvatska 10 (4), Njemačka 7 (4). Peterci: Hrvatska 4 (4), Njemačka 0.




Njemački i hrvatski vaterpolisti su bez opterećenja skočili u bazen jer im duel nije mogao ništa promijeniti s obzirom da je Hrvatska u skupini bez obzira na rezultat drugoplasirana, dok se Njemačka još prije utakmice oprostila od četvrtfinala.


U takvoj igri se u početku potvrđivala djelotvornost hrvatskog napada, za samo šest minuta golom Luke Lončara Hrvatska je povela 4:2. Njezin napad nije stao niti u drugoj četvrtini, Maro Joković je iz peterca povećao razmak na 6:3. Bila je to samo najava bujice koja se stuštila na nemoćnu njemačku obranu. Golovi su stizali kao na tekućoj vrpci, Loren Fatović, te u dva navrata kapetan Andro Bušlje, su zaključili hrvatsku kanonadu u toj četvrtini poslije koje se njihova momčad udaljila na 11:5.


Izbornik Ivica Tucak je tada među vratnicama dao priliku Toniju Popadiću, a Maro Bijač je dobio odmor. Nadmetanje je nastavljeno u istom, dominantnom hrvatskom tonu, toliko da je prednost vrlo brzo narasla i na plus 10, bilo je 15:5 golom Rina Burića sredinom treće četvrtine koju je okončao Bušlje golom za 16:6. U posljednoj četvrtini u duelu ovih totalno neravnopravnih suparnika, Burić i često spominjani Bušlje svojim petim golom su pet i pol minuta do kraja povisili na 19:6.


U tom obavljanju formalnosti u kojem niti jednoj reprezentaciji rezultat nije mogao ništa promijeniti za nastavak turnira sve se okončalo prema očekivanjima – uvjerljivom pobjedom Hrvatske 22:8. Hrvatska se sutra u nokaut fazi, u četvrtfinalu u 18 sati, sastaje sa Gruzijom.