Tenis

Francuzu Gasquetu maraton i finale ATP turnira u Umagu koje će pratiti i premijer Plenković

Zlatko Horvat

DRUGI FRANCUSKI FINALIST UMAGA - Richard Gasquet/Foto M. MIJOŠEK

DRUGI FRANCUSKI FINALIST UMAGA - Richard Gasquet/Foto M. MIJOŠEK

Richard Gasquet je poslije tri sata i 11 minuta igre pobijedio njemačkog kvalifikanta Daniela Altmaiera sa 7:6 (2), 3:6, 6:3. Finale sutra u 20 sati



UMAG Richard Gasquet, 35-godišnji francuski veteran, prvi je finalist 31. izdanja Plava Laguna Croatia Opena. Nakon pravog maratona, poslije tri sata i 11 minuta igre, Gasquet je svladao 22-godišnjeg njemačkog kvalifikanta Daniela Altmaiera sa 7:6 (2), 3:6, 6:3 i postao drugi francuski finalist umaškog ATP-a točno 20 godina nakon što je Jerome Golmard namučio Carlosa Moyu, koji je slavio u »tie-breaku« trećeg seta.


Gasquet je ujedno postao drugi najstariji finalist u povijesti Umaga. Šest mjeseci stariji bio je sudionik finala prije četiri godine Talijan Paolo Lorenzi.


Finale je zakazano za 20 sati. Gasquet će igrati s pobjednikom španjolskog derbija između prvoga nositelja Alberta Ramos-Vinolasa i 18-godišnje zvijezde u usponu Carlosa Alcaraza, 73. igrača svijeta, koji ima prigodu postati drugi najmlađi finalist umaškog turnira. Sutrašnjoj završnici na stadionu Goran Ivanišević bit će nazočan i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.




– Meč je bio iscrpljujuć. Pokušat ću se što bolje oporaviti za finale – kaže Richard Gasquet. – Povratak u finale? Posljednjih nekoliko godina nije mi bilo lako, bilo je ozljeda. No, Umag je sjajno mjesto, sretan sam što sam se vratio i poslije toliko vremena našao se u finalu. Sada bi bila sjajna stvar napraviti još jedan korak i osvojiti turnir.


Poveo je Altmaier sa 4:2 u prvom setu, ali nije uspio kapitalizirati prednost. Gasquet nije iskoristio dvije set-lopte u 12. gemu, ali je u 13. igri iskoristio svoje bogato iskustvo i došao do prve dionice. Drugi set odlučen je »breakom« Gasquetova servisa u osmom gemu, u kojem je odigrano čak 20 poena. A u svakom poenu tijekom cijelog meča vodila se velika borba.


Zato je potrajalo…


Odluka je pala u trećem setu. Gasquet je iskoristio drugu »break« loptu u šestom gemu i odjurio u 32. finale u karijeri, ali prvo poslije tri godine i tri dana. Umag je prilika za 16. naslov u karijeri, u kojoj pamti polufinala triju različitih Grand Slam turnira.


Daniel Altmaier, četvrti kvalifikant u polufinalu u posljednja tri izdanja, u Umag je došao nakon serije od osam poraza na ATP turnirima nakon osmine finala prošlogodišnjeg jesenskog Roland Garrosa. Iz kvalifikacija. Možda će ostati gorčina zbog ispuštene prigode, ali kada se slegnu dojmovi, za njega je to bio itekako dobar tjedan.