Slavljenička atmosfera

FOTO Praznik nogometa u Triblju povodom 70. obljetnice kluba: Matija Frigan petardom ukrasio reviju na Podhumcu

Denis Frančišković

ZA SPOMENAR - Nogometaši Turbine i Rijeke/Foto M. LEVAK

ZA SPOMENAR - Nogometaši Turbine i Rijeke/Foto M. LEVAK

Kao i obično rezultat je u ovakvim prigodama u drugom planu, Rijeka je slavila 0:12 i to na pogon raspoloženog Matije Frigana koji je pet puta pogađao mrežu, dok je Marcu Djuričinu to polazilo za nogom tri puta



TRIBALJ Crikveničko zaleđe, točnije Tribalj živio je danas u znaku nogometa, nogometaši Rijeke iskoristili su prvenstvenu stanku za ono što nisu mogli učiniti prošle godine u epidemiološkim uvjetima. Bijeli su održali obećanje i prijateljskom utakmicom na Podhumcu uveličali 70. odnosno sada 71. obljetnicu Turbine, malog kluba za veliki nogomet, s velikim srcem i brojnim zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar na svijetu.


Klub je naime osnovan od 1951. igrao je ligaška natjecanja, prvo Va Poju, poslije u Podhumcu. Danas je član Druge županijske lige, a vrijedni dečki pod vodstvom neumornog Sebastina Knapića rade kao ozbiljni amateri, nikako ne žele biti puki rekreativci.


Turbina – Rijeka 0:12

Prijateljska utakmica: Turbina – Rijeka 0:12 (0:2). Igralište Podhumac. Gledatelja: 350. Sudac: Marko Linić. Pomoćnici: Toni Forgić i Mario Vučetić. Strijelci: 0:1 Bušnja (21′), 0:2 Frigan (43′), 0:3 Djuričin (50′-11m), 0:4 Lunetta (57′), 0:5 Galešić (61′), 0:6 Frigan (65′), 0:7 Frigan (70′), 0:8 Lunetta (74′), 0:9 Frigan (76′), 0:10 Djuričin (81′), 0:11 Frigan (82′), 0:12 Djuričin (87′).




TURBINA: Murn, Car, Aleksa, Čičić, Gašparović, Velkoski, Pecolaj, Belobrajdić, Glavan, Babić, Maretić. Još su igrali: Đotlo, Podnar, Dragičević, Lužaić, Pavičić, Matejčić, Krišto).


RIJEKA: Labrović (od 46′ Zlomislić), Smolčić, Vlasenko (od 46′ Galešić), Dujmović, D. Pavlović (od 46′ Alvarez), Vrančić (od 66′ Coupland), Bušnja (od 46′ Vuk), Karrica (od 66′ Kukoč), Ampem (od 46′ Lunetta), Djuričin, Frigan.

Kao i obično rezultat je u ovakvim prigodama u drugom planu, Rijeka je slavila 0:12 i to na pogon raspoloženog Matije Frigana koji je pet puta pogađao mrežu, dok je Marcu Djuričinu to polazilo za nogom tri puta. Njih su dvojica kao napadački tandem uz braniča Dujmovića jedini i odigrali cijelu utakmicu, trener Serse Cosmi očito je želio nakon Celja, a uoči Hajduka svoje napadačke adute napuniti sampouzdanjem pred važan nedjeljni Jadranski derbi na Rujevici.


Foto galerija: Turbina - Rijeka, revijalna utakmica povodom 70. obljetnice Turbine Foto: Mateo Levak


Na klupi se našlo devet imena, ali Obregon i Vučkić nisu ulazili u igru. Premda je u ovakvim utakmicama raspored manje bitan, zanimljivo Cosmi je zaigrao s tri stopera u sustavu 3-5-2, sa Smolčićem, Vlasenkom i Dujmovićem kao braničima, Damjan Pavlović i Vrančić su bili glavna i pokretačka poluga veze, s Bušnjom i Ampemom na krilnim pozicijama i Djuričinom i Friganom u napadu.


Uvodni otpor


I prvo poluvrijeme Rijeka se dosta mučila, zabila tek dva pogotka, a u nastavku je realizacija itekako proradila kad domaća momčad više nije mogla pratiti riječki ritam. Do vodećeg gola pokušavali su Damjan Pavlović, Ampem i Smolčić, ali sve su lopte završavale u bloku, u naručju Murna ili van okvira vratiju.


I onda je Bušnja nakon ubačaja Djuričina u 21. minuti iz okreta s desetak metara zatresao mrežu – 0:1. Bilo je potom i dosta promašaja (Vrančić, Djuričin), jedna stativa Ampema (28′), a puno ovacija s tribina donio je i prvi ozbiljniji napad domaćina kojeg je Babić u 30. minuti završio udarcem visoko preko Labrovićevog gola.


Do odmora Frigan je iz poluvoleja u 43. minuti zabio svoj prvi gol…


Drugo poluvrijeme pod reflektorima proradio je Rijekin napad i golovi su počeli padati kao na traci, iskazali su se Frigan i Djuričin, dvaput je zabio Lunetta i isto toliko puta promašio te je bilo samo pitanje na kojoj će se brojci zaustaviti “gol-brojčanik”.


Jake snage


– Drago mi je da smo imali jednu takvu sportsku feštu u našem kraju, čestitke domaćinima na godišnjici i jubileju i hvala im na pozivu. Nama je uvijek drago odazvati se kad možemo na ovakve priredbe – rekao je Srećko Juričić, opet u “sedlu” sportskog direktora Rijeke. – Evociranje uspomena s Marijanom Brnčićem? Malo smo popričali u ovoj gužvi, bio mi je trener, ali bit će prilike.


Inače Bijele su u Triblju predstavljale jake klupske snage. Utakmici je nazočio i sam predsjednik Damir Mišković, dopredsjednik Dean Šćulac kao i generalni direktor Luka Ivančić. Uoči utakmice razmijenjeni su darovi dvaju klubova, a na svoje su došli i mlađi pioniri i prednatjecatelji Frančija Tomulića i Bruna Bosančića. Na travnjaku Knapićeva momčad je pružila zanimljiv i pohvalan otpor prvoligašu u prvom poluvremenu.


Susret je okupio brojne znatiželjnike, ipak bio je ovo dolazak najvećeg kluba u Tribalj u njegovoj povijesti i prigoda za druženje, emocije i evociranje nekih uspomena. Podhumac je ukrasila i zanimljiva dekoracija, navijački transparenti, dimne baklje, pokoja baklja. S posljednjim sučevim zviždukom brojni mladi navijači poletjeli su po dresove, a baš u isti trenutak iz olovnih oblaka Podhumac je okupala kiša. Ne baš dobrodošla, ali kao da je tempirala događanja na travnjaku u tribaljskom prazniku nogometa.