EURO 2021

Drugi dan EURO-a: Gavranović i Švicarci testiraju Baleov Wales, Rusi traže iznenađenje protiv prve momčadi svijeta

Luka Medak

Gareth Bale na treningu/Foto: REUTERS

Gareth Bale na treningu/Foto: REUTERS

Znam da će reprezentativci igrati srcem, ali nadam se da će to uspjeti izbalansirati te igrati i glavom - rekao je Robert Page, izbornik Walesa uoči dvoboja s Petkovićevom Švicarskom



RIJEKA Drugi dan EURO-a donosi nam drugu utakmicu skupine A između Walesa i Švicarske (15 h) te obje utakmice skupine B, u kojima će snage odmjeriti Danska i Finska (18) te Belgija i Rusija (21).


Nakon što je na prošloj europskoj smotri Wales stigao čak do polufinala, očekivanja su velika na jugozapadnom dijelu Otoka i očekuje se prolazak skupine. Ipak, kao prvi test će im s druge strane biti Švicarska, protiv koje su dosad igrali sedam puta, a čak pet puta izgubili. Zadnji put su se suprotstavili u kvalifikacijama za EURO 2012., kada je svaka momčad ostvarila pobjedu na domaćem terenu. Mario Gavranović i Švicarci, koje vodi Vladimir Petković, testiraju Garretha Balea i suigrače.


– Navijači doma imaju velika očekivanja, žele vidjeti da svaki igrač s razlogom predstavlja njihovu zemlju. Igrači će biti spremni i znam da će igrati srcem, ali nadam se da će to uspjeti izbalansirati te igrati i glavom – rekao je Robert Page, izbornik Walesa.


Skandinavski derbi




U drugoj utakmici dana Danska će u skandinavskom derbiju na domaćem terenu igrati protiv Finske, a po dosadašnjim međusobnim dvobojima ima se čemu nadati. Naime, Danci nisu izgubili doma od Finaca već 21 utakmicu zaredom, a gostima ne pomaže ni činjenica da im je ovo prvi EURO u povijesti, tako da će sigurno biti prisutna i određena nervoza u svlačionici.


– Danska je jako dobra momčad, imali su nekoliko impresivnih pobjeda. Obrana im je na visokoj razini i imaju dobre individualce. Znamo da ih je jako teško pobijediti na domaćem terenu, ali mi smo pokazali da se možemo nositi i s većim zemljama od Danske – optimističan je izbornik Finske Markku Kanerva.


U posljednjoj utakmici dana Belgija će kao najbolje plasirana momčad na svijetu pokušati dokazati svoju kvalitetu protiv Rusije. Crveni vragovi su neporaženi u sedam međusobnih dvoboja, no s obzirom na to da će igrati u Sankt Peterburgu, Rusi će zasigurno pružiti dobar otpor.


Zaustaviti Lukakua


– Belgija je ambiciozna i snažna momčad s vrhunskim trenerom i igračima. Nije čudo što su već nekoliko godina u vrhu FIFA-ine ljestvice. No, već smo igrali protiv njih u kvalifikacijama i znamo na čemu smo, smatramo da možemo pobijediti bez obzira na to što su oni favoriti – riječi su ruskog izbornika Stanislava Čerčesova.


Najveći zadatak za Ruse bit će kako zaustaviti Romelua Lukakua, koji je sa sedam golova u kvalifikacijama bio najbolji strijelac Belgije, a toga je svjestan i ruski branič Georgij Džikija.


– Lukaku je jedan od najboljih napadača na svijetu, ali ovo neće biti okršaj Džikije i Lukakua nego Rusije i Belgije. Zajedničkim snagama možemo izboriti pobjedu bez obzira na to što su kvalitetnija momčad – zaključio je ruski branič.