Veznjak Bijelih upozorava

Domagoj Pavičić uoči sutrašnjeg gostovanja u Zagrebu: “Moramo bolje ulaziti u utakmice jer se nećemo uvijek moći provlačiti”

Denis Frančišković

Domagoj Pavičić i Haris Vučkić/Foto M. LEVAK

Domagoj Pavičić i Haris Vučkić/Foto M. LEVAK

Na papiru smo mi favoriti, misli se kako ćemo lako riješiti susret u svoju korist, no jako je bitan pristup. Ako budemo pravi, bit će sigurno i dosta prilika. Ako budemo igrali kao protiv Koprivničana, upast ćemo u probleme - kaže Pavičić



RIJEKA Nogometaši Rijeke sutra započinju zanimljivi seriju gostujućih ogleda, s Rujevice će službeno izbivati mjesec dana, točnije do derbija s Dinamom 16. listopada. U međuvremenu sastav Gorana Tomića čekaju tri ligaška i jedno kup gostovanje. Prvo će sutra u Kranjčevićevoj odmjeriti snage s novim prvoligašem, povratnikom u najbolje društvo Hrvatskim dragovoljcem, potom su u utorak gosti Pitomače u ogledu šesnaestine finala Kupa, dok će gostujuću seriju potom nastaviti u Velikoj Gorici i Puli.


Bijeli nakon ispadanja iz Europe žele puno više ostvariti na oba domaća kolosijeka, prolaz u Kupu trebali bi ostvariti na rutinu, a i skupiti što više bodova uoči ugošćavanja europskih Modrih kada na Rujevici slijede pravi »dani nogometa«. Do kraja godine u goste dolaze još Osijek, Dinamo, Gorica… sve ponajbolji hrvatski sastavi, a zanimljivo je da će Rijeka posljednje tri utakmice u prosincu u nizu biti domaćin. I to obrnutim redom od sadašnjeg, Dragovoljcu, Gorici i Istri 1961.


– Dvotjedna stanka dobro nam je došla. Malo smo se odmorili i na neki način se resetirali – kaže Domagoj Pavičić, centralni vezni igrač Riječana. – Radili smo na nekim taktičkim stvarima koje moramo popraviti. Za sada dobro guramo, moramo biti zadovoljni.
Rijeka je protiv Slaven Belupa odigrala najlošije poluvrijeme ove sezone. Praktički ništa nije štimalo u igri, Zoran Zekić visoko je napao Bijele.


Zasad ide dobro




– Ne znam što bih rekao nakon te utakmice s Belupom. Nekako kao da smo svi bili teški. Gosti su nam uzeli gotovo sve druge lopte u prvom dijelu, bili su brži i jači u duelima. Možda su nas malo iznenadili i s visokim pritiskom, koji su igrali 45 minuta. Nismo se tu najbolje snašli. Na odmoru smo se malo pribrali, rekli da moramo igrati svoju igru na svom terenu i da si ne možemo dopustiti da izgledamo tako pred svojim gledateljima. Digli smo ritam, zabili dva gola i na svu sreću uzeli tri boda. No, ne smijemo si to dopuštati jer nećemo se svaki put moći provlačiti. Vadili smo se i prije protiv Šibenika. Jednostavno moramo bolje ulaziti u utakmice.


Tomićev sastav zasad bolje igra u derbijima…


– Istina, bolje izgledamo u derbijima nego u tim »slabijim« utakmicama. Ali u HNL-u više nema slabih protivnika. Znam da mnogi misle kako ćemo lako riješiti takve utakmice, ali to uopće nije tako jednostavno kao ranije. Svi imaju slične probleme. Primjerice Dinamo sa Šibenikom. S druge strane bitno je da pobjeđujemo i da smo u vrhu. Sigurno moramo popraviti neke stvari, ali zasad sve ide dobro.
Gostujuća serija uvijek je izazovna, ali ranijih sezona Rijeka je u takvim nizovima izgledala čak bolje nego na Rujevici.


– Serija je dosta duga, ali uvijek gledamo samo svaku sljedeću utakmicu. Koncentrirani smo na Dragovoljac i sigurno nas očekuje teška utakmica. Oni su sad u nekom naletu pobjedom nad Belupom i remijem s Goricom te su dobili novog trenera, što uvijek donosi neki pozitivan šok. Na papiru smo mi favoriti, misli se kako ćemo lako riješiti susret u svoju korist, no jako je bitan pristup. Ako budemo pravi, bit će sigurno i dosta prilika. Ako budemo igrali kao protiv Koprivničana, upast ćemo u probleme. Bitan je taj maksimum u pristupu jer darovanih bodova nema.


Nova momčad Hrvatskog dragovoljca poprilična je nepoznanica…


– Znam neke igrače koji su igrali u Osijeku, a tu je i Turčin, koji je igrao kod nas. Mislim da će se povući i da će nam prepustiti vođenje igre. Bit će tu i agresije na što moramo odgovoriti. Uz dobru koncentraciju i pristup ne bi smjelo biti problema. I kad smo loši, stvorimo nekoliko prigoda, a kad smo pravi, onda me uopće ne brine da ćemo zabiti. Opreza nikad dosta. I Hajduk se u zadnjoj sekundi spasio i zabio pobjednički gol protiv njih. Nema podcjenjivanja.


Bez velikih najava


Kup je pun zamki. Gosti ste Pitomače?


– Pratio sam rezultat iz Senja i to samo potvrđuje koliko moramo biti oprezni. Evo, mi smo odigrali prijateljsku protiv Maksimira i zabili su nam dva gola nakon malog opuštanja.


Po Pavičiću unatoč dobrim igrama nije vrijeme za bilo kakve velike najave. Prvenstvo je u fazi kad se brzo sve okrene »preko noći.«


– Meni je najvažnije da svako da sve od sebe i da ne idemo s nikakavim velikim najavama. Imamo dobru momčad i veliku širinu. Imamo tri pobjede zaredom, jedini gorak okus stavila je Europa, ali naišli smo na boljeg protivnika. Konkurencija? Osijek je pomalo razočarao? Imat ćemo svi i dobrih i loših izdanja. A Osijek je uvijek odličan bez obzira na male posrtaje, Hajduk jako dobro izgleda, a Dinamo je uvijek Dinamo. Tek je početak i sve prognoze su nezahvalne.


U veznoj liniji u posljednje vrijeme sve se više motoričnošću, ali i agresijom nameće Selahi.


– Dosta je jak i tehnički. Jako dobro se snašao, a i igrao je u Andrelechtu i Twenteu. S vremenom će sigurno biti još bolji. Konkurencija i u vezi je velika, ali imamo uvijek spremne igrače koji će uskočiti. A tako je svim dijelovima momčadi.


Zasad Bijeli idu na pogon Drmićevih golova…


– Josip stvarno igra odlično i daj Bože da tako nastavi. Puno nam pomogne sa svojim golovima kad nas nema nigdje. O njemu ne treba puno trošiti riječi.


Pavičić se ustalio u startnoj postavi. Igra zapaženo, motor je vezne linije.


– Zadovoljan sam, moram priznati da dugo nisam igrao ovako dobar nogomet. Super se osjećam na travnjaku i pun sam samopouzdanja. Jedva čekam svaki trening i svaku utakmicu. Baš uživam…