Tomislav Poljak nakon turnira

Direktor Plava Laguna Croatia Opena: “Alcaraz je budući Grand Slam pobjednik, a budućnost Umaga je tvrda podloga”

Zlatko Horvat

TRENEROVA ČESTITKA - Carlos Alcaraz i Juan Carlos Ferrero/Foto M. MIJOŠEK

TRENEROVA ČESTITKA - Carlos Alcaraz i Juan Carlos Ferrero/Foto M. MIJOŠEK

Prvi put sam Alcaraza gledao kada je imao 13 godina. Izgubio je, ali ostao sam impresioniran. Nijedan turnir ne prepoznaje te klince tako rano kao Umag. To je fantastično radio Slavko Rasberger – kaže Poljak



RIJEKA Španjolac Carlos Alcaraz je oduševio. Najmlađi pobjednik Plava Laguna Croatia Opena u pet je umaških mečeva pokazao raskoš talenta te je baš kao i njegov slavni prethodnik Rafael Nadal prvu titulu osvojio upravo u umaškoj školjci. S tom razlikom što je Alcaraz slavio u pojedinačnoj konkurenciji, a Nadal u parovima. Tomislav Poljak, direktor turnira i bivši kolega novinar, počeo je raditi u menadžerskoj agenciji kao skaut mladih talenata.


– Alcaraz je za mene budući Grand Slam pobjednik. Prvi put sam ga gledao kada je imao 13 godina. Izgubio je u trećem kolu, ali ostao sam impresioniran. Zapravo, nijedan turnir ne prepoznaje te klince tako rano kao Umag. To je fantastično radio Slavko Rasberger.


Tomislav Poljak/Foto M. MIJOŠEK


Možda je Poljak dobio svojeg Carlosa Moyu…




– To je nerealno. Ali njegova je ekipa ispoštovala dogovor s nama iako su imali poziv za Olimpijske igre. Dogovorili smo se kada je imao 15 godina u Bonfigliju. Izgubio je u drugom kolu, a ja sam došao do Ferrera i ponudio mu pozivnicu za kvalifikacije. Nakon dva tjedna su me on i menadžer Albert Molina odbili zbog juniorskog Wimbledona. Sada imamo dogovor za dvije godine. Teško da će doći sedam puta, ali ako mu se idućih godina bude uklapalo… S 18 godina ima svoj režim. Kroz cijeli je tjedan bio fokusiran i oduševljen je turnirom.


Poker budućnosti


Sinner, Musetti, Alcaraz i Rune, s njima Poljak ima ugovor za 2022. godinu.


– Samo tako možemo graditi turnir i doći do top 10 igrača.


Nije slučajno došao ni Richard Gasquet, uz Alcaraza jedan od petorke s plakata turnira. Budućnost Alcaraza su Grand Slam titule, a Umaga – tvrda podloga.


– Godina 2023. je ključna. Kalendar još nije gotov i ako se ide u trajnije promjene u ATP-u, onda je i najbolje vrijeme za jednu ovakvu promjenu. Mi smo dali zamolbu za 2022. godinu, ali smo odbijeni. No šanse nam u 2023. ipak malo rastu. Mi ćemo dobiti »hard« ili ne, ali nećemo odustati jer vjerujemo da bi to odvelo turnir na višu razinu. Igrači to žele, ATP-u smo još 2019. predali 50 potpisa najboljih europskih igrača s izuzetkom Nadala i Thiema, koji su zemljaši, dok Federera nismo ni pitali. Jasno nam je da se štiti zemljani dio sezone poslije Wimbledona, ali naš prijelaz na beton značio bi samo da europski igrači mogu duže ostati doma – kaže Tomislav Poljak.


ATP turnirima iz serije 250, poput umaškog, manevarski prostor dodatno sužavaju Masters 1000 turniri koji se šire na deset dana ili dva tjedna.


– Prva je ideja bila da se 250 turniri igraju u drugom tjednu Masters 1000 turnira, ali došlo je do pobune takvih turnira.


Challenger


»Road to Umag« serija turnira za mlade igrače u borbi za pozivnicu za kvalifikacije, na koju je Poljak ponosan, donijela je još jednu ideju. Challenger prije ATP-a. To bi značilo dva tjedna tenisa u umaškoj školjci.


– ATP jako ulaže u challenger tour. Ako bismo organizirali takav turnir, mislim da bi to pomoglo oko prelaska na »hard«. Mi taj zahtjev stalno guramo i nećemo odustati.


Poljak je posljednjih godina radio kao asistent dosadašnjeg direktora Lawrencea Frankopana i njegova je promocija bila logična. Nije bilo lako na premijeri s obzirom na olimpijski turnir i pandemiju COVID-19, zbog koje je teniski centar bio podijeljen na dva dijela da bi se sačuvalo zdravlje igrača. Svi ostali morali su se testirati svaka dva dana.


– Šteta što nismo mogli imati više gledatelja na tribinama, Alcaraz bi vidio Umag u punom sjaju.


Nadalova čestitka

»Ispunio sam san. Prvi ATP naslov. Hvala na podršci i vidimo se dogodine«, poručio je Carlos Alcaraz na twitteru poslije trijumfa u Umagu.
»Čestitke, Carlos. Zagrljaj«, uzvratio mu je Rafael Nadal, koji ima sjajnog nasljednika.
– Ovo je nevjerojatno, ne mogu opisati emocije i ono što osjećam poslije prve titule. Dobio sam pet sjajnih igrača, kroz ovaj turnir sam igrački odrastao i ovo će mi biti od velike koristi za budućnost. Titulu posvećujem svojoj ekipi i svojoj obitelji, a ako moram birati osobe, onda su to Juan Carlos Ferrero i moj djed. Ovaj je trofej težak, a završit će u mojoj spavaćoj ili dnevnoj sobi – rekao je Carlos Alcaraz.
Richard Gasquet je igrao s najvećima i dobro zna da je Alcaraz na početku velikoga puta i osvajanja Grand Slam titula.
– Sviđaju mi se sva četiri najveća turnira. Nisam igrao US Open, ali sviđa mi se atmosfera. Ne mogu izabrati jedan. Osvojit ću sva četiri!