"WIMBLEDON" JEDRENJA NA DASCI

Danas u Bolu na Braču počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u disciplini slalom

Valentina Prokić

SPEKTAKL PORED ZLATNOG RATA - Enrico Marotti (desno)

SPEKTAKL PORED ZLATNOG RATA - Enrico Marotti (desno)

Od hrvatskih natjecatelja nastupit će i Enrico Marotti iz Voloskog, trenutačno šesti na svijetu te iskusni Luka Mratović



BOL Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u disciplini slalom počinje danas u Bolu na Braču. Najbolji svjetski slalomaši u muškoj i ženskoj konkurenciji, top dvadeset natjecatelja na svijetu među kojima su mnogi prvi put na natjecanju u Hrvatskoj, već su stigli na Brač gdje će tijekom šest dana voziti ukupno 15 regata, a imena najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji bit će poznata u srijedu, 7. srpnja.
Dosad je prijavljeno 36 muškaraca i jedanaest žena, a prijave su još uvijek otvorene.


Od poznatih imena među sudionicima su Basile Jacquin, aktualni svjetski prvak te Maciek Rutkowski, četvrti slalomaš na svijetu, osebujni poljski reper, koji je i pobjednik prošlogodišnje bolske PWA regate, zbog pandemije jedine održane u 2020. godini. Djelomično je i zbog toga PWA (Professional Windsurfing Association) donio odluku da se ovogodišnja regata u Bolu u organizaciji Zoo station Bol boduje ravnopravno s ostalim poznatim natjecanjima, kao što su ono u Izraelu, održano u lipnju te u Syltu u Njemačkoj i Južnoj Koreji. Ova je odluka i razlog zbog kojega će ove godine Bol prvi put ugostiti elitu jedrenja na dasci.


Slalom je disciplina u jedrenju na dasci u kojoj je najvažnija brzina, a surferi, koji postižu i do 40 milja na sat, jedre kroz regatno polje u kojemu njih velik broj pokušava što brže proći kroz zadano polje, u najboljoj putanji napraviti okrete oko zadanih bova te pritom prestići sve konkurente i prvi proći kroz ciljnu liniju.




– Ovo što u 2021. imamo u Bolu je Wimbledon windsurfinga. Posebno mi je drago da je prijavljen i Ben Van Der Steen, natjecatelj u svojim četrdesetima, legenda slaloma koji je još uvijek u konkurenciji, što samo pokazuje da u ovom sportu nisu važne godine, već volja – kaže Toni Bulić, organizator regate, dugogodišnji zaljubljenik u windsurf i vlasnik Zoo station Bol.


Od hrvatskih natjecatelja nastupit će i Enrico Marotti iz Voloskog, trenutačno šesti na svijetu, višestruki prvak Hrvatske, amaterski svjetski prvak 2018. i vjerojatno najbolji hrvatski slalomaš svih vremena te Luka Mratović, iskusni natjecatelj, koji je nastupio na trima olimpijskim igrama. Od mladih snaga nastupit će 16-godišnji Ian Anić iz Bola i 18-godišnja Lara Bulić iz Supetra.