EURO 2021.

Danas kreću utakmice drugog kola EURO-a: Turska i Wales traže prvu pobjedu, sudar susjeda u Rimu

Luka Medak

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Još nas čeka dug put, treba nam još šest pobjeda do naslova, a dobro bi bilo nastaviti niz i protiv Švicarske – optimističan je talijanski izbornik Roberto Mancini



RIJEKA Nakon što su u prvih pet dana sve momčadi izašle na teren, od danas kreće i drugo kolo ovogodišnjeg EURO-a. Od 15 sati Finska će u skupini B pokušati iznenaditi i Rusiju, od 18 sati Turska i Wales će tražiti svoju prvu pobjedu u skupini A, dok će u istoj skupini od 20 sati Talijani tražiti nove bodove protiv susjeda iz Švicarske.


Finci su u prvoj utakmici, koju je obilježila nesreća Christiana Eriksena, dosta sretno izvukli pobjedu pogotkom Pohjanpala i Hardeckyjevom herojskom obranom jedanaesterca. Za razliku od Rusije, u ovaj susret ulaze u dobroj poziciji i bez pritiska, tako da će strpljivo čekati grešku protivnika.


– Bit će ovo teška utakmica jer Rusija mora pobijediti ako želi izbjeći komplikacije. Ranjeni su i sigurno će biti agresivni, a na nama je da damo sve od sebe da se uspijemo tomu oduprijeti i uzeti još jednu pobjedu ili barem izvući bod – rekao je Markku Kanerva, izbornik Finske.




Rusi su porazom 3:0 od Belgije ostali bez pobjede u sada već posljednjih šest utakmica na EURO-u, a s obzirom na to da igraju pred domaćim navijačima, pritisak je sve veći.


– Finska je čvrsta i organizirana momčad. Obrana im stoji jako nisko i opasni su u kontrama tako da ćemo se sigurno morati namučiti da ih probijemo i da im oduzmemo kontranapade – komentirao je Stanislav Čerčesov, ruski izbornik.


Jasan plan


Porazom od Italije Turska je trenutačno posljednja momčad u skupini A, što znači da jednostavno moraju pobijediti Wales ako žele ostati u igri za drugi krug. Iako su imali dan više odmora jer su igrali na otvaranju EURO-a, treba uzeti u obzir da su i potrošili dan na putovanje iz Rima u Baku.


– Plan je jasan, mi želimo osvojiti svih šest bodova protiv Walesa i Švicarske. Wales je dobra obrambena momčad, ali znaju i brzo napadati, što znači da neće biti lako, ali ova nam utakmica vjerojatno odlučuje o sudbini na prvenstvu tako da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu – rekao je turski izbornik Senol Günes.


Ni Walesu ovaj dvoboj nije bez imperativa. S obzirom na to da su u prvom kolu osvojili samo bod, a u posljednjem idu na megdan Talijanima, momčad Roba Pagea svjesna je da bi bilo poželjno u ovom susretu osvojiti sva tri boda.


– Bilo nam je važno da dobro otvorimo prvenstvo, a sada se nadamo i pobjedi. Nadam se da će nam u tom slučaju četiri boda biti dovoljna za izlazak is skupine. Poštujemo sve momčadi protiv kojih igramo, ali važno je naglasiti da se ne bojimo nikoga – rekao je Page.


Dug put


Nakon što su uspješno otvorili natjecanje pobjedom 3:0 nad Turcima, Talijani u susret sa Švicarskom ulaze puni samopouzdanja jer im je to bila deveta uzastopna pobjeda, i to bez primljenog gola. Ako pobijede i Švicarce, to će im biti drugi put u povijesti da zaredaju deset pobjeda s netaknutom mrežom.


– Protiv Turske smo odigrali dosta dobro, bilo nam je važno otvoriti prvenstvo pobjedom u Rimu. To je bila divna večer i za nas i za navijače te se nadam da će ih biti i više. Još nas čeka dug put, treba nam još šest pobjeda do naslova, a dobro bi bilo nastaviti niz i protiv Švicarske – optimističan je Roberto Mancini.


Švicarska je pobijedila u samo dvije od svojih dosadašnjih 14 utakmica na europskim prvenstvima, ali poraženi su samo jednom u posljednjih 15 utakmica na EURO-u, zajedno s kvalifikacijama.


– Protiv Walesa smo stvarali puno prilika, ali nažalost iskoristili smo samo jednu. Nismo nezadovoljni, ali znamo da će protiv Italije biti drugačije i puno teže – realističan je Vladimir Petković, trener Švicarske.