Marin Babin

Član TK-a Matulji i bivši košarkaš Kvarnera sudjelovat će na današnjem riječkom polumaratonu: “Bit će to uživancija s prijateljima”

Katarina Blažević

Marin Babin

Marin Babin

Bio sam dosad tri, četiri puta na riječkom polumaratonu. Uvijek se odazovem, ipak je lijepo trčati utrku gdje i treniram skoro svaki dan - kaže triatlonac i nekadašnji košarkaš Kvarnera Marin Babin



RIJEKA Posljednjih sedam utrka 24. Festivala sporta i rekreacije Homo si teć startat će danas na riječkom Korzu u 9.30, taman kada bi i vrijeme trebalo poslužiti mnogobrojne trkače koji će sudjelovati u polumaratonu, štafeti, Desetki powered by Heineken 0.0, Erste Petici, utrci građana Homo si teć, Mićem trku za mališane i njihove roditelje te Memorijalnoj utrci Milke Milinković.


Riječani su se nakon četiri godine pauze zaželjeli najmasovnije ulične utrke u Hrvatskoj, pa tako i Marin Babin, član Triatlon kluba Matulji, koji će se danas okušati u polumaratonu.


Duže pripreme


Točnije, Babinu će riječki polumaraton dobro doći kao jedna od priprema za trostruki Ultra triathlon u Austriji, odnosno Bad Radkersburg IUTA World Cup, gdje će uz 11,4 kilometra plivanja i 540 kilometara bicikliranja morati istrčati 126,6 kilometara. Takav je triatlon inače dosad završilo tek petero Hrvata.




– Tako je, ovo je utrka koja mi dolazi kao dodatni kilometri u noge i dodatan trening uoči Ultra triathlona. Ali svaki takav trening dobro dođe. Pripreme su sada drukčije, za neku ovako dugu utrku su duže, skoro godinu dana se pripremam. Dužine su puno veće, brzine su manje, tako da se sve radi na neku dužinu i izdržljivost. Sigurno će utrka u Austriji biti najteža utrka koju sam imao – kaže Marin Babin, koji se triatlonom bavi od 2015. godine.


Ovogodišnja domaća utrka neće mu biti i prva na riječkom asfaltu.


– Ne ciljam na neki rezultat na polumaratonu, sada sam u teškim pripremama, tako da mi je bitno samo otrčati i završiti utrku. Bit će to utrka u mojem gradu i s mojim prijateljima, pa će biti baš jedna uživancija. Bio sam tri, četiri puta na polumaratonu, trčao sam i maraton kada je bio… Uvijek se odazovem, ipak je lijepo trčati utrku gdje i treniram skoro svaki dan. Bit će nas sigurno pet, šest, ako ne i više iz TK-a Matulji. Ima nas u klubu između 80 do 100 aktivnih članova u svim kategorijama. Ipak, klub je posljednjih godina fokusiran na mlađe uzraste i djecu.


Bivši košarkaš


Babin je već završio Ironman u Italiji i jedan dvostruki Ultra triathlon. Prije triatlona, inače, bio je – košarkaš. Marin je igrao za nekadašnji Kvarner Novi Resort u Prvoj ligi.


– Krenuo sam s triatlonom tako što sam gledao na televiziji jednu utrku i rekao »to je to«. Tako je krenulo, prvi put sam se prijavio u Puli na polu Ironmanu i od tada sam samo nastavio. Košarka? Da, igrao sam u Prvoj ligi s Kvarnerom. Slabo danas igram s obzirom na to da se spremam za triatlon utrke. Neki put na treningu znam ostati s klincima i koji put šutnuti na koš – kaže Marin Babin.