NEKARAKTERNA ODLUKA DINAMA

Čemu panika? Zar se “najveći hrvatski klub” stvarno boji jedne “male” Rijeke i njenih “malobrojnih” navijača?

Edi Prodan

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dinamo često za sebe ističe kako je "najveći hrvatski klub", kako je "najhrvatskiji klub", no čini se kako tu svoju veličinu baš i ne iskazuje u svim situacijama



Neposredno prije službenog priopćenja izdanog od strane HNK Rijeka kako je GNK Dinamo zahtjev za dodatnim kontigentom ulaznica za nedjeljni ogled ova dva kluba u Maksimiru – odbio, uputili smo zagrebačkom prvoligašu i službeni dopis s željom kako bi se stavovi u upravi Dinama ipak promijenili.


“S obzirom na golemo zanimanje navijača Rijeka te rekordno brzu prodaju kontigenta od dvije tisuće ulaznica, kao i nemali iskazani interes za dodatnim kontigentom, zanima nas koji su kriterij u određivanju ukupnog broja ulaznica koji se dozvoljava za južnu tribinu stadiona Maksimir. S obzirom da je njezin kapacitet 3,9 tisuća, postoji li mogućnost dodatnog broja ulaznica koje bi se omogućile navijačima Rijeke? Dakako, poznat nam je podatak o obaveznih 5 posto, koji su s izostankom “istoka” u fizičkom broju ulaznica još i manji, no s obzirom da je poznata i praksa o rasprodaji čitavog kapaciteta “juga” navijačima jednog drugog HNL kluba, zanima nas razlog zbog kojeg se ovog puta ona ne primjenjuje.”


Iz Ureda za odnose s javnošću GNK Dinama vrlo smo brzo dobili odgovor:




“Zahvaljujemo na upitu. GNK Dinamo je za navijače HNK Rijeke osigurao veći broj ulaznica od onog koji je propisan propisima HNS-a (i koji je znatno veći od broja ulaznica koje navijači GNK Dinama dobiju za gostovanje na Rujevici) te ne postoji mogućnost za dodatni kontingent ulaznica.”


Iako je dozvoljenih dvije tisuće ulaznica rasprodano u rekordnom roku, iako na Kvarneru i okolnim krajevima vlada golemo znimanje za odlaskom u Zagreb na utakmicu koja počinje u 15 sati, u Dinamu su dakle ostali pri stavu da su dodjeljivanjem navedenog broja ulaznica ispunili svoju zakonsku obavezu. Što je dakako i istina. Samo što u HNL-u nakon “poštivanja zakona”, prečesto dolazi ono čuveno – ali. Ali u ovom slučaju znači da je kapacitet maksimirskog “juga”, potpuno fizički odvojenog od ostatka stadiona i samim time jednostavnijeg za čuvanje, 3,9 tisuća mjesta.


Konkretno kad bi se dozvolila prodaja od 500 do 1000 ulaznica skoro se ništa u organizacijskom, pa tako i financijski, dijelu priče ne bi dogodilo. K tome, svjedočili smo da je Dinamo u nekoliko utakmica dozvoljavao rasprodaju čitavog “juga”, iako to nije dakako morao, pa je pitanje određuje li zakonska obaveza kontigent koji se dodjeljuje gostujućim navijačima, ili su u igri ipak neke duge priče i pritisci.


Poznato je kako je prigodom “čudnovatog” prelaska trenera Sergeja Jakirovića iz Rijeke u Dinamo došlo do snažnih konfrontacija na razini čelništva dva kluba, jasno je i to da su konačno u Dinamu shvatili kako im u goste dolazi klub koji igra ne samo najljepši i najefikasniji nogomet u ovogodišnjem HNL-u, što pokazuje i osamljenost Rijeke na prvom mjestu, pa tako i u ovom trenutku najizgledniji kandidat za titulu, tako da ne čudi kako su pribjegli metodi “ušutkaj protivničke navijače”. I pozovi se na zakon.


Šteta jer upravo puni stadioni, posebno na gostujućim tribinama, dižu ne samo zanimanje šire javnosti za sport, nego i samu kvalitetu lige. S druge strane, dakako poštujući Dinamovo pravo na zakonskoj ustrajnosti, bilo bi nam, onako čisto ljudski, drago da se u njihovim stavovima i priopćenjima iskazuje i karakter kluba. Dinamo često za sebe ističe kako je “najveći hrvatski klub”, kako je “najhrvatskiji klub”, no čini se kako tu svoju veličinu baš i ne iskazuje u svim situacijama.


Čemu uopće ta silna panika od gostovanja Rijeke? Pa Dinamo je izbacio Betis, ugledni klub iz jedne od najjačih liga svijeta, vrijednost mu se mjeri u desecima milijuna eura, igra na domaćem terenu i s Rijekom u tim konotacijama ima jako dobru statistiku. Zar je stvarno moguće da se “najveći hrvatski klub” boji jedne “male” Rijeke i njezinih “malobrojnih” navijača? Ako je tako, to sasvim sigurno nisu maniri “najvećeg kluba”, prije bi se moglo govoriti o – provincijalnim kompleksima.


Ili kako bi se kod nas reklo “strah je vrag”. Pa je bolje “jug” stišati nego mu omogućiti da bude dodatni vjetar u leđa suparniku. Na kraju. čisto prijateljski, mislimo ipak da bi odluka o dodatnom kontigentu bila pametnija od zabrane. Silno nabujalu Rijeku ovakav će stav prema njoj i njezinim navijačima samo dodatno ojačati i – motivirati.