Nasljednik Nadala

Carlos Alcaraz u Umagu osvojio svoju prvu krunu i postao najmlađi pobjednik ovog ATP turnira. Već su ga proglasili nasljednikom Nadala

Zlatko Horvat

DOČEKAO FINALE, NE I TITULU - Richard Gasquet/Foto M. MIJOŠEK

DOČEKAO FINALE, NE I TITULU - Richard Gasquet/Foto M. MIJOŠEK

Alcaraz je u finalu za prvi naslov u karijeri s uvjerljivih 6:2, 6:2 poslije jednog sata i 17 minuta igre svladao 35-godišnjeg Francuza Richarda Gasqueta, postavši najmlađi pobjednik Umaga i jednog ATP-a poslije 2008.



UMAG Osamnaestogodišnji Carlos Alcaraz pobjednik je 31. izdanja Plava laguna Croatia Opena, umaškog ATP turnira okončanog po tradiciji uz vatromet i “Kakav predivan svijet” Louisa Armstronga u izvedbi Gorana Griffa. Alcaraz je u finalu za prvi naslov u mladoj karijeri s uvjerljivih 6:2, 6:2 poslije jednog sata i 17 minuta igre svladao 35-godišnjeg Richarda Gasqueta, drugog francuskog finalistu u povijesti turnira te otišao zagrliti svojeg trenera Juana Carlosa Ferrera.


Gasquet nije imao šansu protiv buduće velike zvijezde, koja ide Nadalovim tragom. Brz, predan radu, sa sjajnim osjećajem za igru i neočekivnim rješenjima, agresivan, ali i sjajan defenzivno… Rafa je bio osam dana mlađi kada je osvojio prvi turnir, Sopot 2004. godine… Alcaraz je ujedno postao najmlađi umaški pobjednik i najmlađi pobjednik jednog ATP-a poslije Keija Nishikorija, koji je imao 18 godina kada je osvojio Delray Beach 2008. godine.


Alcaraza smatraju nasljednikom Rafaela Nadala, ali forhendom podsjeća na peterostrukog pobjednika Umaga, Carlosa Moyu. Alcaraz je sedmi španjolski pobjednik Umaga, Španjolci su zajedno osvojili 11 od 31 titule (Moya 5, Berasategui, Ferrero, Mantilla, Robredo i Verdasco 1).


Romboliju i Vega Hernandezu parovi



Brazilac Fernando Romboli i Španjolac David Vega Hernandez pronašli su svoju sretnu destinaciju – Umag. Upisali su prvi ATP naslov u karijeri, svladavši prve nositelje Tomislava Brkića i Nikolu Čačića sa 6:3, 7:5 poslije jednog sata i 16 minuta igre, počevši meč oko ponoći. Ubrzo je počeo i koncert Detoura, ali ni jedan ni drugi par nisu imali primjedbi jer su željeli igrati na stadionu koji nisu ime Gorana Ivaniševića.


Romboli, 32-godišnjak koji je do prošlog tjedna bio 132. na ljestvici parova, kroz cijelu karijeru do Umaga skupio je samo četiri pobjede na ATP razini, dok je 27-godišnji David Vega Hernandez, 122. na ATP ljestvici, bio tek nešto uspješniji kroz karijeru do dolaska u Istru (8-11). Prvi put su zaigrali zajedno i imali puno sreće na putu do neočekivanog trijumfa, spasivši sedam meč-lopti. Četri protiv hrvatskog dvojca Admira Kalendera Milija Poljička, tri u polufinalu protiv Radua Albota i Pedra Martineza, koji su imali set i 5:1…

Ostvarenje sna


– Nije bilo lako organizirati turnir zbog pandemije, zato sam zahvalan svima koji su omogućili da se osjećamo sigurno. Zahvalan sam mojoj ekipi i Ferreru, koji mi je omogućio ostvarenje sna. Nikad neću zaboraviti ovaj tjedan. Hvala i vama navijačima, pola ovog trofeja je vaše. Hvala i vidimo se dogodine – rekao je Carlos Alvarez na svečanoj ceremoniji.


Alcaraz, 73. igrač svijeta i najmlađi top 75 od 2003. godine i Rafaela Nadala, tada 16-godišnjaka, napravio je dva “breaka”, u trećem i sedmom gemu, za dobitak prvoga seta. U drugoj dionici krenuo je još dominantnije, s 5:1. Gasquet je preumoran stigao u prvo finale poslije tri godine i tri dana, maraton u polufinalu protiv Nijemca Altmaiera ipak je ostavio traga. U 32. finalu ostao je na 15 titula.


– Još sam na Touru, uživao sam na turniru. Prvi put sam igrao u Umagu prije osam godina i ispao u prvom kolu. Želio sam se vratiti i vratit ću se dogodine i pokušati osvojiti turnir. Čestitam Carlosu, čeka ga sjajna karijera – rekao je Richard Gasquet.


Inače, 17 godina razlike između finalista umaški je rekord, ali i treći najveći razmak na Touru od osnutka 1990. godine. Na vrhu su dva meča Rogera Federera, iz finala Basela 2019. (Federer 38, de Minaur 20) i Dubaija iste godine (Federer 37, Tsitsipas, 20).


PODRŠKA UMAGU – Nikolina Bunjac u razgovoru s našim novinarom/Foto M. MIJOŠEK


Najbolja promocija


Finalu je bila nazočna ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Bunjac.


– Ovakve manifestacije treba podržati. Umag s tradicijom dužom više od 30 godina, ministarstvo i podržava. I sada smo ga financijski podržali s 1,4 milijuna kuna. Nastavit ćemo podržavati ovakve manifestacije ne samo zbog sporta, već i zbog turističkog doprinosa. U Umagu je sada povećan broj turista, koji dolaze zbog ovakvih manifestacija. Puno je televizijskih ekipa iz stranih država, koje prate i izvještavaju, što doprinosi turističkoj promociji Hrvatske kao sportske, ali i turističke zemlje – kaže ministrica Nikolina Bunjac, koja sada pod sobom ima i resor sporta.


– Pratimo što se događa na Olimpijskim igrama u Tokiju. Podržavamo naše sportaše, sretni smo i optimistični, velika je sreća što su uopće tamo, a rezultati će doći. Naši sportaši su najbolji promotori Hrvatske, dovoljno je spomenuti Gorana Ivaniševića, Luku Modrića, Janicu Kostelić… Svi prepoznaju što je Hrvatska i koja je to turistička destinacija.