Biciklizam

Buitrago pobjednik kraljevske etape Gira, Thomas zadržao ukupno vodstvo

Hina

Santiago Buitrago/Foto REUTERS

Santiago Buitrago/Foto REUTERS

Buitrago je bio dijelom skupine od 15 vozača koja se uspjela izdvojiti iz pelotona u prvoj polovici etape te izgraditi sedam minuta prednosti uoči konačnog obračuna na pet uspona koji su uslijediti u drugoj polovici.



TRE CIME DI LAVAREDO Kolumbijac Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) pobjednik je “kraljevske”, 19. etape ovogodišnjeg “Gira d’Italia” vožene od Longaronea do vrha uspona na Tre Cime di Lavaredo, najviše točke ovogodišnje utrke, u dužini od 183 kilometra, dok je Britanac Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.


Buitrago je bio dijelom skupine od 15 vozača koja se uspjela izdvojiti iz pelotona u prvoj polovici etape te izgraditi sedam minuta prednosti uoči konačnog obračuna na pet uspona koji su uslijediti u drugoj polovici.


Na pretposljednjem usponu dana, na Tre Croci 15-ak kilometara prije cilja iz vodeće skupine izdvojio se Kanađanin Derek Gee (Israel-Premier Tech) koji je uspio ostati na čelu sve do tri kilometra prije cilja kada je je pretekao bolji penjač Buitrago. Za 23-godišnjeg Kolumbijca ovo je druga etapna pobjeda na “Giru”, najbolji je bio i u 17. etapi prošlogdišnje utrke također u Dolomitima.




Gee je na cilj stigao drugi sa 51 sekundom zaostatka, a ovo mu je četvrto drugo mjesto u nekoj od etapa ovogodišnje utrke.


U skupini vodećih momčad INEOS Grenadiers diktirala je žestok tempo pa je do obračuna došlo tek kilometar i pol prije cilja kada je Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma), drugi u ukupnom redoslijedu, krenuo u napad. No, Thomas je odmah odgovorio dok je trećeplasirani Portugalac Joao Almeida (UAE Emirates) pokazao znakove slabosti. Almeida je uspio uhvatiti priključak s Thomasom i Rogličem, no kada je Britanac pojačao 300-tinjak metara prije cilja opet je počeo zaostajati.


Činilo se kako će i Roglič izgubiti još nekoliko sekundi u odnosu na Thomasa, ali Slovenac je u zadnjih 50-ak metara pretekao Britanca i na kraju ciljem prošao tri sekunde ranije, Roglič kao četvrti sa 1:46 minuta iza Buitraga, kao i treći Danac Magnus Cort (EF Education-EasyPost), a Thomas kao peti sa 1:49 iza pobjednika etape.


Stoga Thomas sada ima 26 sekundi prednosti ispred drugog Rogliča, dok treći Almeida, koji je u petak izgubio 20 sekundi u odnosu na vodećeg, zaostaje 59 sekundi.


U subotu je na programu prezadnja, 20. etapa, 18.6 kilometara dugi brdski kronometar od Tarvisija do Monte Lussarija koja će iznjedriti konačnog pobjednika ovog “Gira” s obzirom da je u nedjelju na programu tek procesijska vožnja Rimom.