Coppa Italia

Brozović i Perišić večeras u lovu na novi trofej, velikani calcija igraju u rimskom finalu Kupa

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Hrvatski asovi Intera nakon talijanskog Superkupa, pored Zebri iz Torina, žele osvojiti još jedan ovosezonski pokal. Početak u 21 sat



RIJEKA Toliko spominjani »Derby d’Italia«, sudar Intera i Juventusa, velikana calcija, ali i svjetskog klupskog nogometa, poslastica za milijunske mase tifosa ovih klubova, večeras se igra već četvrti put ove sezone, ovog puta je riječ o finalu Kupa, u Italiji, kao u ostalom i u drugim zemljama, ipak samo »aperitivu« prije gozbe, raspletu utrke za državnog prvaka.


Svaki trofej je drag, tako i ovaj, ali je on ipak samo »utješna nagrada« u odnosu na titulu nacionalnog prvaka, mogle bi o tome ćakulati i brojne generacije naše Rijeke koja se naosvajala Kupova, kako u bivšoj državi, tako i u neovisnoj nam Hrvatskoj.


Inače, kada smo već kod Hrvatske, ovaj talijanski nogometni tjedni top događaja ne može proteći bez hrvatskih imena, sveprisutni hrvatski nogomet večeras na legendarnom rimskom Olimpicu ima svoje proslavljene protagoniste u dresu Intera, neumornu temperamentnu radilicu i znalca Marcela Brozovića i »ventilatora« s lijeve strane napada Ivana Perišića, vještog u namještanju šansi za golove i umješnog u pogađanju suparničkih mreža.


Milanski dijalog




Za razliku od konkurenata iz torinske Stare dame, Brozovićeva i Perišićeva »squadra« je još u utrci za »scudetto« u milanskom dijelogu u prvaku, u kojem Milan s hrvatskim reprezentativcem Antom Rebićem u napadu vodi glavnu riječ, nadomak je cilju s velika dva boda porednosti. Međutim, jasno da u Interu sada ne mogu razmišljati o ovoj »fronti« dok je pred njima suparnik i utakmica takvog kalibra kao što je finale talijanskog Kupa.


Nakon nekoliko mjeseci Crno-bijeli iz Torina i Crno-plavi iz Milana su u jednom finalu, onda u siječnju trofej je otišao u Lombardiju budući da je Inter s 2:1 svladao Torineze u talijanskom Superkupu. Lautaro Martinez, Edin Džeko i ostali interisti žele još jedan trofej u sezoni dok imaju teoretskih šansi i za onaj treći, najdraži, s druge strane Zebre trenera Massimiliana Allegrija planiraju kako im uspješno uzvratiti za zimski poraz, sve po nedavnom porazu od Genoe, koji je prekinuo pozitivan niz od pet ogleda (četiri pobjede i remi).


Uspiju li, njihov bi slavni klub ušao u izabranu veliku petorku, među samo pet klubova iz Liga petice, kojima je uspjelo osvojiti barem 15 nacionalnih kupova. Društvo predvodi Barcelona s čak 31 Copom del Rey, slijede Atletico Bilbao s 23, Bayern s 20 i Real Madrid s 19 nacionalnih kupova.


Olimpico


Današnje generacije navijača Intera i Juventusa o prijašnjim finalima, u kojima su se sudarali njihovi klubovi, znaju samo iz priča o sredini prošlog stoljeća, s obzirom na to da su Inter i Juve u finalu igrali davne 1959. i zatim 1965. godine. Inače, u oba navrata trofej je otišao u Torino, Crno-bijeli su u prvom slučaju pobijedili 4:1, u drugom su slavili 1:0.


Udarna igla Torineza, srpski golgeter Dušan Vlahović i njegovo društvo, itekako žele i namjeravaju nastaviti ovu dugotrajnu tradiciju, ali pita se nešto i Perišićev i Brozovićev sastav iz Milana.


Po onoj prastaroj da »svi putevi vode u Rim«, vojska tifosa velikih rivala nagrnut će na tribine Olimpica, koji širom otvara vrata u finalu koji se nakon dugo vremena poslije mjera zbog koronavirusa, igra bez ograničenja gledatelja. Rimski finale večeras počinje u 21 sat.