SP u košarci

Bogdan Bogdanović prestigao i Dražena te ušutkao kritičare, a naklonila mu se i FIBA: “Njegovo ime znači Bog”

Katarina Blažević

Foto FIBA

Foto FIBA

Kapetan Srbije je ušao u klub košarkaša koji su na svjetskim smotrama zabili preko 400 poena (404), a na 17. mjestu ljestvice prestigao je košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića...



RIJEKA Košarkaši Srbije i SAD-a izborili su polufinale Svjetskog prvenstva, što se održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, u dvjema uvjerljivim susretima u kojima su dali vrlo malo šanse svojim protivnicima. Točnije, SAD nije dao nimalo šanse blijedim Talijanima, deklasiravši ih 100:63, dok je Srbija pobjedom 87:68 nad Litvom ušutkala sve koji su uoči Mundobasketa najavljivali kako se ondje neće dobro provesti, prvenstveno zbog izostanka Nikole Jokića, ali i Vasilija Micića te Nikole Kalinića.


Srbiju je predvodio sjajni kapetan Bogdan Bogdanović s 21 poenom (šut iz igre 9/13), ušavši tako u klub košarkaša koji su na svjetskim smotrama zabili preko 400 poena (404), pa je i FIBA na svojoj službenoj Twitter stranici napisala: Podsjećamo, “Bog” na srpskom jeziku znači “God” (Bog).


Ono što je još značajnije, Bogdanović je s tim 21 poenom na 17. mjestu ljestvice prestigao košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića, koji je u svojoj karijeri stigao do brojke od 399 koševa.




Litva se dobro držala otprilike prvih sedam minuta, ali onda je u igru ušao Aleksa Avramović, koji je svojoj momčadi ponajprije donio impuls u obrambenom segmentu. U 14 minuta igre četiri puta je ukrao loptu, a njegove dvije asistencije zaredom odvele su Srbiju na “plus 6” (32:26) u drugoj četvrtini.


Na to se nadovezao Bogdanović, čija je mini serija od pet poena donijela Srbiji vodstvo 49:39 na poluvremenu. I dalje je potom išlo lagano za Pešićevu momčad, a na kraju je to bila lijepa pobjeda koju su Srbi posvetili suigraču Boriši Simaniću, koji se oporavlja nakon što mu je odstranjen bubreg.


SAD će se u polufinalu suprotstaviti pobjedniku sutrašnjeg susreta Njemačke i Latvije (10.45), dok će Srbija igrati protiv pobjednika utakmice Kanade i Slovenije (14.30).


Stoga bi polufinale SP-a moglo ponuditi i jedan regionalni derbi, ali Kanada je na papiru ipak velik favorit. Slovenija će protiv kvalitetnih Kanađana morati pokazati kako nije samo “one man show” ili će Luka Dončić, pak, morati odigrati partiju života…