Pomoćnik izbornika

Aramis Naglić nakon teškog poraza od Slovenije: “Ne možemo ništa zamjeriti našim playmakerima, ovo je naša realnost”

Katarina Blažević

Aramis Naglić

Aramis Naglić

Stranac na toj poziciji? Za to treba dogovoriti konsenzus unutar Saveza, a na meni nije da o tome odlučujem. Svako rješenje ću osobno i prihvatiti, ali to je stvar za raspravu - kaže Naglić



RIJEKA Hrvatska javnost nije štedjela igrače, izbornika Damira Mulaomerovića i ostatak stručnog stožera, ali i općenito Hrvatski košarkaški savez, nakon teškoga poraza hrvatske reprezentacije na gostovanju kod Slovenije (97:69) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Debakl, katastrofa, fijasko, bili su komentari već nakon prve četvrtine. Bolne četvrtine u kojoj je Hrvatska zabila tek osam, a primila čak 33 poena.


Niti jedan hrvatski igrač nije uspio u zadaći čuvanja Luke Dončića, uz njega se razigrao i iskusni Goran Dragić, a pomoćni trener hrvatske reprezentacije Aramis Naglić objasnio je gdje je za Hrvatsku sve otišlo u krivom smjeru.


Pod dojmom


– Dončić i Dragić su dva iznimno jaka igrača, ne samo na razini europske košarke, već na razini NBA lige. Mislim da ne treba niti trošiti riječi o njihovoj kvaliteti i ulogama vođe. Što je najvažnije, to su dva igrača na lopti, od njih počinje svaka kretnja i kreacija pa ostali igrači Slovenije onda izgledaju puno bolje. To je jednostavno tako, ekstremna je to kvaliteta i nije lako igrati protiv takvih igrača.




Dio u kojem smo mi odveli utakmicu u krivom smjeru jest što smo se, unatoč dogovoru, odlučili na neke teške šuteve u trenucima kada smo ispali iz organizacije, kontrolirane igre, koju moramo igrati s obzirom da nemamo playmakera na razini Dončića ili Dragića. Slovenci su nas tu sjajno kažnjavali brzom tranzicijom i kontranapadom. Tu smo izgubili konce igre – rekao je Aramis Naglić, pomoćni trener hrvatske košarkaške reprezentacije.


Nakon takve prve dionice igre i protiv takvog Dončića i Dragića bilo je praktički nemoguće vratiti se. Pitanje playmakera spominje se već duže vrijeme, a mnogi se slažu da je stranac jedino rješenje toga problema. U utakmici u Ljubljani na toj je poziciji započeo Roko Rogić, kojeg je upravo Naglić trenirao u sezoni 2015./2016. u Adria Oil Škrljevu, dok je Goran Filipović imao nešto bolju partiju u drugom dijelu susreta.


– Mislim da je to moralo i trebalo izgledati drugačije. Ne kažem da ih je trebalo dobiti u ovakvom sastavu, ipak su to prvaci Europe, polufinalisti Olimpijskih igara… Playmaker? Prije svega, ti dečki su ipak bili malo impresionirani. Moramo naglasiti kolike su to razlike u kvaliteti, u značaju tih igrača. Ne smijemo i ne možemo tu zamjeriti ni Rogiću ni Filipoviću, iako je Filipović imao dobrih minuta na terenu. Naši igrači mogu povremeno odigrati neku briljantnu utakmicu, ali u kontinuitetu se ipak zna gdje je kome mjesto i svi to moramo prihvatiti.


Nema tu neke posebne frustracije niti ljutnje na igrače, koji ne mogu preko svojih limita i protiv kvalitete kao što su Dončić i Dragić. Stranac na toj poziciji? Za to treba dogovoriti konsenzus unutar Saveza, a na meni nije da o tome odlučujem. Svako rješenje ću osobno i prihvatiti, ali to je stvar za raspravu. Ako želimo to imati već na Europskom prvenstvu, onda se takve odluke moraju donositi puno brže. Ali, ponavljam, ne želim ovom raspravom omalovažavati naše igrače, moramo znati što je naša realnost jer su to dečki koji igraju ili HT Premijer ligu ili neku osrednju kvalitetu europskih liga.


Analiza


Hrvatska je i nakon poraza od Slovenije ostala u igri za drugi krug kvalifikacija, za što joj treba pobjeda protiv Finske, što se igra sutra u 20 sati u Centru Zamet, s tim da Slovenija mora slaviti protiv Švedske. Finci, koje predvodi igrač Cleveland Cavaliersa Lauri Markkanen, već su osigurali prvo mjesto skupine C, ali svaka im je pobjeda važna s obzirom da se bodovi prenose u idući krug.


– Finska je izuzetno nezgodna ekipa, iako nemaju takvu klasu kao što ima Slovenija. Čak bih se usudio reći da smo protiv njih u individualnom planu kvalitetnija ekipa, ali način na koji oni igraju je izuzetno nezgodan. Nemaju unutarnju igru, imaju jako puno kretanja bez lopte, jako su dobri šuteri, a centri im igraju više licem prema košu nego leđima.


To nam može stvoriti probleme, naši centri Zubac i Žižić su ipak teži igrači. Morat ćemo pronaći rješenje za takvu situaciju. Bit će vrlo zanimljivo, nemamo puno vremena za pripremu, a Sloveniju sada treba definitivno staviti u ladicu. Napravit ćemo analizu s igračima, ali moramo se okrenuti sljedećoj utakmici – zaključuje Aramis Naglić.