Očekivano stanje

Alvaro Načinović nije iznenađen crnom današnjicom voljenoga kluba: “Ne bi me čudilo da se Zamet ugasi”

Igor Duvnjak

Alvaro Načinović tijekom obilježavanja 60. godišnjice RK Zamet/Foto Arhiva NL

Alvaro Načinović tijekom obilježavanja 60. godišnjice RK Zamet/Foto Arhiva NL

Zamet već godinama konstantno pada sve dublje u provaliju, može pasti još i niže. Bez uprave i novca teško da može nešto funkcionirati, a da ne govorim da uvijek postoje dugovi koje treba vratiti - kaže Načinović



RIJEKA Crni dani MRK-a Zamet toliko su se protegnuli da o nezapamćenoj krizi uglednog riječkog sportskog kolektiva tjednima traju ćakule u gradskim kuloarima, toliko da samo što još u zoru o njima ne krenu cvrkutati zametski vrapčići, krećući u potragu za mrvicama bilo kakve hrane. I mrvice pomoći bile bi dobrodošle klubu iz kojeg se jedna za drugom samo redaju loše vijesti, sve dok je u međuvremenu momčad ekspresno, kao dizalom, »sišla u podrum« iz elitne hrvatske Paket24 Premijer lige.


Da bude još gore, ekipa i trener Mateo Hrvatin su već danima »ostatak ostataka« Zameta, uz trenere mlađih kategorija jedini su preostali u klubu nakon što je Milan Ivaniš, nasljednik Vedrana Devčića, nedavno podnio ostavku na predsjedničku funkciju koju je obavljao od Skupštine kluba, koja je održana u studenome prošle godine. Ovako loše stanje i itekako neizvjesna sutrašnjica neke nije iznenadila, primjerice, trofejno Zametovo ime, Alvara Načinovića, doajena riječkih osvajača blistavih odličja na najvećim međunarodnim natjecanjima.


– Slijed događaja bio je takav da je doveo do ovoga na što Zamet danas sliči. Zamet već godinama konstantno pada sve dublje u provaliju. Mislim da je bilo neminovno da će doći do ove situacije – kaže Alvaro Načinović, junak međunarodnih sportskih scena još od nezaboravnih trsatskih večeri Svjetskog juniorskog prvenstva kada se okitio titulom prvaka.




Početak je to visokog leta u kojem je naslovu olimpijskog pobjednika dodao i olimpijsku broncu, svjetsko srebro i broncu te europsku broncu, kao i klupski naslov prvaka Europe sa »Zagrebašima« i u svoje vrijeme bio jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu, ali i svojevremeno sportski direktor Zamećana.


U danima kada se čuju ocjene da je klub dotaknuo dno, ali i one da može biti još i gore, Načinoviću je sve ovo dosta očekivana situacija, a ne bi ga iznenadio ni još dublji pad.


Financiranje sporta


– Nisam iznenađen, sve je nekako išlo u ovome smjeru. Sve to tako izgleda posljednjih sedam-osam godina, Zamet svake godine ide jednu stepenicu niže. Normalno da može pasti još i niže. Ne vidim na koji se način klub može spasiti da uopće krene u prvenstvo Prve lige – jug iduće sezone. Igrači koji budu imali priliku, vjerojatno će otići. Bez uprave i novca teško da može nešto funkcionirati, a da ne govorim da uvijek postoje dugovi koje treba vratiti.


Kada u sportu zagusti, iz klubova tražeći rješenja i pomoć instinktivno pomisle na neke više instance, tako je i u ovom slučaju, s tim da je Načinović imao opaski i o načinu financiranja sporta ne videći svijetlu perspektivu voljenoga kluba.


– Smatram da je davno prije trebalo reagirati na višoj razini. Ne znam, uvijek nešto prebacujemo na Grad, a oni će se, naravno, pravdati da su dali sve što su mogli. To je vjerojatno donekle i istina, međutim, mislim da financiranje sporta u lokalnim sredinama nije dovoljno kvalitetno riješeno. Kunemo se u sport, govorimo da je to osnova društva i zdravog odgoja naše djece, međutim, posljednjih godina sve smo uložili u infrastrukturu, ali ne i u klubove.


Onda se ta loptica prebacuje na upravu, da je morala pronaći sredstva, međutim, u današnje vrijeme ta je sredstva teško naći. To pogotovo jer, ponavljam, nije kvalitetno riješen sustav financiranja sporta. To je problem koji je već dugo prisutan i na razini države i lokalno. Klubovi, pogotovo u ekipnim sportovima, imat će sve većih problema. Vidi se to i po Zametu u kojem su svake godine nositelji igre bili sve mlađi igrači, a ne može senior biti netko tko ima 17-18 godina.


Zamet propada već desetak godina, nebitno je li to bilo već u moje vrijeme ili kasnije. Normalno da je došlo do ove situacije i, nažalost, vidim da će Zamet morati krenuti od nule.


Kvarnerovim stopama


Sadašnja kriza Zameta asocira na Kvarner. Popularni »Morski konjici« su u eri legendarnog Vlade Stenzela, tada najslavnijeg svjetskog trenera prije nekih pola stoljeća bili riječki hit, da bi jednoga dana doslovno nestali sa scene. U toj se priči Načinović prisjetio košarkaša Kvarnera iz dana legendarnog Plećaša, Miličevića, Grabovca, Juga.., kluba koji je jednoga dana »ispario«, najavljujući da je takav scenarij moguć i kod Zamećana.


– Imamo i primjer Košarkaškog kluba Kvarner jer ovaj sadašnji Kvarner nije onaj pravi Kvarner, nego nekakva izvedba staroga kluba. Ne može propasti klub s toliko legendi, s Plećašom, kojeg nisam gledao, ali o kojem su mi pričali, kao i tolikim drugim igračima, nekima i mlađima od mene, koji su bili reprezentativci. Kvarner se ugasio, odnosno osnovan je novi klub. U gradu nitko na to nije trepnuo, a danas vidim da se to može dogoditi i Zametu ili bilo kojem klubu.


Ekipni sport nema šanse opstati u ovakvim uvjetima. Može se sada pričati o nekakvim sanacijama, ali to će teško ići, jednostavno ne vidim način na koji bi se to dogodilo. Moguće je i da Zamet više ni ne postoji, to me ne bi iznenadilo niti sam time razočaran, to je očekivani slijed događaja. Nažalost, jer gdje će ta djeca poslije igrati, a ne vjerujem da netko o tome razmišlja.


Napravili smo plan i sportske objekte, a ni dan-danas mi nije jasno zašto su to morala biti takva zdanja, a da se dio tih sredstava nije moglo doslovno izravno kanalizirati u klubove. Naravno, uz kontrolu financijskoga poslovanja – zaključio je Alvaro Načinović.