Uspjeh HRT-ove serije

Za »Područje bez signala« priznanje festivala Serial Killer

Ivana Kocijan

Foto: Press

Foto: Press

Serija Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića prikazana je u glavnom natjecateljskom programu uz 5 serija iz središnje i istočne EuropeHRT-ova serija »Područje bez signala« (u engleskoj inačici »The Last Socialist Artefact«), autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića, osvojila je posebno priznanje na festivalu Serial Killer koji je održan proteklog tjedna u češkom gradu Brnu. Serija je prikazana u glavnom natjecateljskom programu uz još pet serija iz središnje i istočne Europe.


Velik je to uspjeh za seriju kojoj to nije prva nagrada, naime prošloga je mjeseca osvojila nagradu Srce Sarajeva u kategoriji Najbolja dramska serija u regiji uz još četiri Srca Sarajeva – za režiju, scenarij, glavnu mušku i sporednu žensku ulogu. Svoj festivalski put serija je započela prije godinu dana u programu International Panorama na prestižnom festivalu Series Mania u francuskom Lilleu gdje je nagrađena za najbolju seriju, a osvojila je i Nagradu publike na 6. Seriencamp festivalu u Münchenu.


Premijerno prikazana u programu Hrvatske radiotelevizije u zimu 2021./2022. godine, serija koju, čini se jednako vole i televizijski gledatelji i festivali, temelji se na istoimenom romanu Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), režirao ju je Dalibor Matanić, producentica je Ankica Jurić Tilić, a glumački ansambl predvode Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Jovana Stojiljković, Tihana Lazović, Goran Bogdan, Izudin Bajrović, Lana Barić i Slavko Štimac.
Priča je to o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljen gradić s ciljem da ožive propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi.


Serija je nastala u produkciji zagrebačke Kinorame u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim ju je dijelom financirala Hrvatska radiotelevizija. Prava su unaprijed osigurali slovenski Voyo i Radiotelevizija Srbije. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i Series Mania u Parizu.


Dodajmo da je Serial Killer međunarodni festival televizijskih i internetskih serija, prvi događaj ove vrste u srednjoj i istočnoj Europi, koji je ove godine doživio peto izdanje.